تاخت و تاز تورم اجاره در غیاب آمارهای رسمی!

تاخت و تاز تورم اجاره در غیاب آمارهای رسمی!

گرچه بازار خرید و فروش برای معامله گران مسکن امیدوارکننده است و خیلی از متقاضیان خرید در انتظار کاهش بیشتر قیمت ها هستند، اما به نظر می آید که چنین وضعیت مساعدی در خصوص مستاجران وجود ندارد. تورم اجاره بها همچنان بالاست و فشار زیادی را به اجاره نشینان وارد کرده است. از آن جایی که بیشتر اقشار اجاره نشین جزو طبقات محروم و کم درآمد جامعه هستند، باید هر چه سریع تر نسبت به بهبود وضعیت آنها رسیدگی شود.

به گزارش پرشین سازه ، آمارهای رسمی بازار مسکن در آذرماه، همین چند روز پیش منتشر شد و مشخص گردید که شاخص اجاره بهای مسکن یا همان تورم اجاره بها، در این گزارش منتشر نشده است.

همین موضوع نشان می دهد که احتمالا وضعیت تورم اجاره بها خیلی وخیم است. چرا که در ماه های گذشته، همیشه شاخص تورم اجاره مسکن نیز درج شده و تغییرات آن بررسی می گردید.
آمارهای بانک مرکزی همواره شامل تغییرات قیمت اجاره بهای مسکن تهران و کشور بود اما به نظر می آید که در آذرماه، سنت شکنی صورت گرفته و آمارهای مربوط به این شاخص درج نشده است.

از زمانی که آمار مربوط به تحولات مسکن در آذرماه منتشر شد و بخش تورم اجاره بها، خالی ماند، خیلی از کارشناسان نگران هستند که مبادا، اتفاقات مربوط به سال گذشته تکرار شود و چندین ماه جلوی انتشار آمارهای رسمی گرفته شود.
در آذرماه سال گذشته نیز شاهد بودیم که به علت افزایش سرسام آور قیمت مسکن، ناگهان انتشار آمارهای بانک مرکزی متوقف شد و این توقف، هشت ماه به طول انجامید.

بر اساس گزارش هایی که از سوی بانک مرکزی منتشر شده، مشخص شد که قیمت مسکن همچنان با نرخ رشد منفی رو به روست. قیمت مسکن در آذرماه، ۲.۲ درصد کمتر شده است. اما در کمال تعجب، خبری از شاخص تورم اجاره بهای مسکن نیست و جای آن در گزارش بانک مرکزی، خالی می باشد.

برخلاف بانک مرکزی، مرکز آمار ایران همچنان به ارائه گزارش های خود ادامه می دهد. آخرین باری که این مرکز، آمار مربوط به شاخص تورم اجاره بها را منتشر کرد، تورم نقطه به نقطه ی اجاره مسکن ۴۰.۳ درصد بود.
این عدد، میانگین رشد هزینه های اجاره بهای مسکن در کل کشور است. طبیعتا ممکن است در برخی از شهرها و استان ها، میانگین رشد قیمت ها، بالاتر باشد.

نکته اینجاست که روش های محاسبه ی تورم و قیمت ها توسط بانک مرکزی، قابل قبول تر است. بنابراین بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار مسکن، چشم انتظار انتشار آمارهای بانک مرکزی می مانند. با عدم انتشار شاخص تورم اجاره، فضای این بازار، همچنان مبهم باقی خواهد ماند.

بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، تورم اجاره مسکن در کل کشور و در آذرماه، برابر با ۳.۶ درصد بود است. اما به هرحال، مشخص نیست که نرخ تورم اجاره مسکن در تهران چقدر بوده است! همان طور که گفتیم، آمارهای منتشر شده کلی هستند و به تفکیک شهر و استان، منتشر نمی شوند.

یکی از نکات مهمی که در خصوص آمارهای مسکن تهران وجود دارد، این است که قیمت مسکن تهران روی کل کشور اثر می گذارد. در واقع، زمانی که آمارهای مربوط به معاملات مسکن این شهر، حبس می شود، نمی توان قیمت مسکن دیگر شهرها و استان ها را نیز محاسبه کرد.
علاوه بر این، وقتی که آمارهای مربوط به مسکن منتشر نمی شود، عملاً چراغ خرید و فروش و معاملات مسکن خاموش می گردد. این مشکل صرفا در تهران رخ نخواهد داد، بلکه گریبان بازار مسکن کل کشور را می گیرد.

بازار اجاره سه ضلع اصلی دارد که شامل موجر، مستاجر و واسطه های بازار هستند. با حبس آمارهای مربوط به تورم مسکن، هر سه طرف بازار دچار سردرگمی و ابهام خواهند شد.
برخی از مسئولین دولتی اعتقاد دارند که با حبس آمارهای قیمتی، می توانند جلوی نوسان بازار را بگیرند. اما واقعیت اینجاست که چنین اقدامی، برای سیاستگذار نیز دردسرساز خواهد شد. چرا که برای تعیین سیاست های مناسب، باید تغییرات کنونی بازار نیز رصد شود. اما با حبس آمارها، چنین اقدامی امکان پذیر نیست.

تا زمانی که چنین رویکردی در میان مسئولین وجود دارد، نمی توان تورم مسکن را مهار کرد. بلکه فرصتی به دلالان و سودجویان داده می شود که در غیاب آمارهای رسمی، به جولان خود ادامه دهند.
در این میان، مستاجران بیشتر از همیشه در فشار خواهند بود و ناچار می شوند که بخش زیادی از درآمد خود را صرف هزینه های اجاره نشینی کنند.

دیدگاه ها غیرفعال است