یکی از اصلی ترین معضلاتی که در بازار مسکن وجود دارد عدم تناسب سیستم عرضه و تقاضاست. در چند سال اخیر میزان تولید مسکن در کشور بسیار پایین آمده است و خیلی از ساختمان سازان، اصلی ترین دلیل آن را کاهش صدور پروانه های ساختمانی می دانند.
البته این موضوع در حالیست که بر اساس آمارهای موجود تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در سال ۱۴۰۰ برای شهر تهران با کاهش ۱۶.۲ درصدی مواجه بوده است. اوضاع صدور پروانه های ساخت واحدهای مسکونی در شهرستان های دیگر کشور نیز چندان مساعده نبوده است و در سال ۱۴۰۰، با کاهش ۱۹.۵ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۹ مواجه بوده است. بررسی این آمارها و اطلاعات به خوبی نشان می دهد که مشکلات مسکن در کشور کاملا جدی است و در سال های آینده اگر تدابیر لازم اندیشیده نشود، وخیم تر نیز خواهد شد.
به گزارش پرشین سازه ، مرکز آمار کشور از کاهش پروانه های ساختمانی شهرداری تهران در سال ۱۴۰۰ خبر داد. بر اساس این آمار در سال ۱۴۰۰، شهرداری تهران تنها برای ۴۴ هزار و ۵۴۹ واحد مسکونی پروانه ی ساختمانی صادر کرده است. به این ترتیب به نظر می آید که این تعداد در قیاس با سال پیش با کاهش ۱۶.۲ درصدی رو به رو بوده است. متوسط تعداد واحدهای مسکونی برای ساخت هر یک از این پروانه های ساخت حدود ۸ واحد بوده است.
بررسی آمار ساخت و ساز و صدور پروانه های ساختمانی در دیگر شهرداری های کشور نیز نشان می دهد که در سال ۱۴۰۰ تنها ۳۹۵ هزار و ۱۴۱ واحد مسکونی، پروانه ساخت برایشان صادر شده است که نسبت به سال ۱۳۹۹ با کاهش ۱۹.۵ درصدی مواجه بوده است. تعداد واحدهای مسکونی در هر یک از این پروانه های ساخت به طور میانگین ۳.۱ واحد بوده است.