گزارش بازار مسکن در فروردین ماه نشان داد که قیمت ها همچنان صعودی است. این در حالیست که بازار همچنان راکد می باشد و اتفاق خاصی در آن رخ نداده! دلیل اصلی این اتفاق چیست؟!
به گزارش پرشین سازه ، گزارش هایی که از سوی بانک مرکزی در خصوص بازار مسکن فروردین ماه امسال منتشر شد، نشان می دهد که قیمت ملک در تهران دچار رشد شده است. آمارهایی که بانک مرکزی ارائه می کند بر اساس اطلاعات خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است.
بر اساس گزارش مزبور، قیمت هر متر مربع مسکن تهران به ۸۱ میلیون تومان رسیده که در قیاس با ماه قبل، رشد ۰.۲ درصدی داشته و در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته، رشد ۲۲.۹ درصدی داشته است.
این رشد قیمت ها کاملاً بیانگر این موضوع است که بازار مسکن هیچ اهمیتی به رکود سنگین نمی دهد و بی محابا به رشد خود ادامه می دهد. حتی زمانی که هیچ معامله گری در بازار حضور نداشته باشد.
رکود بی سابقه در فروردین سال ۱۴۰۳!
گرچه مدت هاست که بازار مسکن در سایه رکود فرو رفته اما در فروردین ماه امسال، به دلیل همزمانی رکود با تعطیلات سال نو، شاهد رکودی سنگین و بی سابقه در این بازار بودیم. کل واحدهایی که در فروردین تهران معامله شدند، ۱۵۰۰ واحد بودند که در قیاس با ماه قبل با کاهش ۷۵.۶ درصدی مواجه بود. این تعداد خرید و فروش حتی نسبت به فروردین سال گذشته نیز کمتر بود و با کاهش ۱۴.۲ درصدی مواجه شد.
هنوز هم سهم خانه های تا ۵ سال ساخت از بازار مسکن بیشتر از دیگر املاک است. به نحوی که از میان ۱۵۰۸ واحدی که در فروردین ماه معامله شد، ۳۰.۱ درصد متعلق به همین خانه ها بودند.
با وجود اینکه رشد قیمت ها فراتر از انتظار نبود اما کارشناسان وعده داده اند که به زودی شاهد افزایش بیشتر قیمت ها خواهیم بود چرا که مسکن هنوز هم فرصت نکرده خود را با دلار ۶۰ هزار تومانی تطبیق بدهد. در حال حاضر، قیمتی که امروز در بازار مسکن می بینیم با دلار ۴۰ هزار تومانی تطبیق دارد.
یکی از مشاوران املاک می گوید که بازار مسکن هنوز نتوانسته قیمت واقعی خود را پیدا کند و کمی گیج است. تورمی که در تمام کالاها مشاهده می شود، به زودی گریبانگیر بازار مسکن نیز خواهد شد و بی انصافی است که اجازه رشد قیمت به این بازار ندهیم.
این فعال بازار مسکن در ادامه، خاطرنشان ساخت که بازار مسکن هنوز به دلار ۶۰ هزار تومانی نرسیده و در محدوده دلار ۴۰ الی ۵۰ هزار تومانی قیمت گذاری می شود.
از سوی دیگر، این نظر تمام کارشناسان و فعالان بازار نیست. فردین یزدانی می گوید که دلیل گرانی های امروز بازار مسکن، افزایش ۴۰ الی ۴۵ درصدی هزینه های ساخت است که طبیعتاً روی قیمت نهایی مسکن نیز اثر می گذارد.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان ساخت که هزینه های ساخت، اصلی ترین دلیل گرانی های مسکن در فروردین امسال هستند و حالت رکودی نیز نمی تواند اثری روی این موضوع داشته باشد. در حال حاضر، همه می دانند که بازار مسکن در شرایط رکودی به سر می برد و نمی توان رشد قیمت ها را به گردن بازار و معاملات مسکن دانست.
در حال حاضر، کمتر معامله ای در بازار مسکن انجام می شود و از سوی دیگر، تولید مسکن نیز بسیار هزینه بر شده که طبیعتاً همه چیز را دستخوش تغییر می کند.
قیمت مسکن ثابت نمی ماند!
مدیر علمی طرح جامع مسکن، فردین یزدانی در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید داشت که به هنگام رکود بازار مسکن، قیمت کالاها نیز ثابت می ماند اما نباید فراموش کرد که در طی ماه های اخیر، قیمت نهاده های ساختمانی و تولید مسکن، گران تر شده و بیشتر سازندگان ناچار شده اند که پروژه های خود را با هزینه ی بیشتری به اتمام برسانند. بنابراین انتظار و توقع ثبات قیمت ها در بازار مسکن، بیهوده است و باید منتظر گرانی بیشتر باقی بمانیم.
وی در انتهای سخنان خود تاکید کرد که با وجود پیش بینی پذیر بودن شرایط قیمت ها، گزارش اخیر بانک مرکزی نشان می دهد که قیمت ها خیلی هم بالاتر نرفته و همین که رشد کوچکی داشته، بدین معناست که هزینه های تولید بالاتر رفته است. بنابراین حتی اگر شرایط رکودی ادامه پیدا کند، باز هم قیمت ها بدون توجه به وضعیت بالاتر خواهند رفت چرا که هزینه های ساخت بالاتر رفته است.
- قیمت مسکن در تهران در فروردین ۱۴۰۳ با رشدی ۲۲.۹ درصدی نسبت به سال گذشته به ۸۱ میلیون تومان رسید.
- تعداد معاملات مسکن در تهران در فروردین ماه با ۷۵.۶ درصد کاهش نسبت به اسفند ۱۴۰۲ به ۱۵۰۰ واحد رسید.
- افزایش ۴۰ تا ۴۵ درصدی هزینههای ساخت و عدم تطبیق قیمت مسکن با نرخ ارز، دو دلیل اصلی رشد قیمتها در فروردین ماه عنوان شده است.
- سهم خانههای تا ۵ سال ساخت از بازار مسکن بیشتر از دیگر املاک است.
- به گفته کارشناسان، قیمت مسکن در ماههای آینده به دلیل افزایش هزینههای ساخت و عدم تطبیق با نرخ ارز، بیشتر خواهد شد.