در دنیای مصالح ساختمانی، پروفیلها از اجزای اصلی و ضروری هر سازه محسوب میشوند که انتخاب درست آنها، تاثیر مستقیمی بر استحکام، زیبایی و هزینههای نهایی پروژه دارد. در این میان، آگاهی از قیمت پروفیل و انواع مختلف آن، یکی از دغدغههای اصلی مهندسان و پیمانکاران در روند اجرای پروژههای ساختمانی است. صنعت فلز با تولید طیف گستردهای از پروفیلها، امکانات متنوعی را برای طراحی و ساخت سازههای مختلف فراهم کرده است. در این نوشتار، برخی از انواع پروفیلهای پر مصرف در بازار را بررسی خواهیم کرد.
انواع پروفیل استیل
پروفیل یا قوطی فلزی، نوعی از فلزات توخالی، با سطح مقطع مربع یا مستطیل هستند که در جنسهای مختلف استیل، آهن و… با ابعاد و اوزان مختلف، تولید و به بازار عرضه میگردند. پروفیلهای استیل، در ساختار خود کمتر از ۲ درصد کربن دارند و فلز پایه تشکیلدهنده آنها آهن است. این محصولات پرمصرف در انواع پروفیل بسته در ضخامت، طول و عرض مختلف و با سطح مقطع مربع یا مستطیل در بازار موجود هستند. از این محصولات میتوان در صنایع مختلف به منظور پر کردن فاصله میان دو قطعه و یا اتصالات قطعات به یکدیگر استفاده نمود.
پروفیل باز، که در صنعت ساختمانی کاربردهای فراوانی دارند، در ضخامتها و ابعاد مختلف و با سطح مقطع به شکل Z و U در بازار موجود هستند. از این محصولات در طیف گستردهای از صنایع از جمله پتروشیمی، نفت و گاز استفاده میگردد.
مزایای پروفیل استیل
هرچند که استفاده از پروفیل استیل، مزایای قابل توجهی برای صنایع به همراه دارد اما بالا بودن سختی و مقاومت و ضد زنگ بودن این محصولات، سبب شده تا این پروفیلها مورد توجه مصرفکنندگان در صنایع مختلف قرار گیرند. برای تولید این پروفیلها از استنلس استیل به عنوان فلز پایه استفاده میگردد به همین دلیل، به طور گسترده در صنایع دکوراتیو، صنایع غذایی و سازهها قابل استفاده هستند. علاوه بر، از این پروفیلها میتوان برای ساخت نبشی، تسمه و… نیز استفاده کرد.
انواع پروفیل UPVC
پروفیلهای UPVC در صنعت در و پنجره، ترکیبی ایدهآل از زیبایی، کارایی و صرفه اقتصادی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند. این پروفیلها با خواص منحصربهفرد خود از جمله عایق حرارتی و صوتی عالی، مقاومت در برابر شرایط جوی مختلف و طول عمر بالا، به انتخابی مناسب برای ساختمانهای مسکونی و تجاری تبدیل شدهاند. طیف گستردهای از پروفیلهای UPVC با طراحی، ابعاد و ویژگیهای متنوع در بازار وجود دارند که هر یک برای کاربردهای خاصی قابل استفاده هستند.
پروفیل پنل
پروفیل پنل پنجره دو جداره، یکی از انواع پروفیلهای UPVC است که ارتفاع دیواره داخلی و خارجی آن ۱۰۰ میلیمتر و عرض آن ۲۰ میلیمتر است. به همین دلیل، از این پروفیلها به منظور پوشاندن درب و پنجره یو پی وی سی استفاده میشود.
پروفیل زهواره
عملکرد این پروفیل، همانطور که از نام آن متوجه میشوید، به زه شباهت دارد. به همین دلیل، در انواع درب و پنجره دو جداره، این محصولات به منظور ثابت نگه داشتن شیشه مورد استفاده قرار میگیرند. نکته قابل توجه آن است که این نوع از پروفیلها در انواع تکجداره، دو جداره و سه جداره در بازار موجود هستند.
پروفیل دکوراتیو نیز نوع دیگری از این پروفیلها است که به منظور ثابت نگه داشتن شیشه دو جداره مورد استفاده قرار میگیرد. به طور خلاصه باید گفت اصلیترین وظیفه این پروفیلها نگه داشتن شیشه و پانل در جای خود است.
پروفیل سش و یا بازشو
پروفیل سش و یا بازشو یکی دیگر از انواع پروفیلهای یو پی وی سی در بازار است که از آنها در درب و پنجره UPVC استفاده میشود. از نظر شکل ظاهری، این محصولات به حرف S شباهت دارند و در انواع مختلفی چون پروفیل بازشوی کشویی، بازشو پنجره و پروفیل بازشو درب تولید میگردند. اگر بخواهیم تفاوت میان این محصولات را بررسی کنیم باید گفت در پنجرههای دو جداره کشویی از پروفیل بازشو کشویی استفاده میشود اما بهترین گزینه برای دربهای دو جداره، پروفیل بازشو درب است. دلیل این امر، تفاوت در ابعاد درب و پنجرههای دوجداره است. به دلیل اینکه از نظر ارتفاع، پروفیلهای سش بازشو درب بزرگتر هستند، لازم است مطابق با ابعاد درب و پنجره دوجداره، از پروفیل مناسب استفاده نمود.
پروفیل بازشو پنجره نیز یکی دیگر از پر مصرفترین انواع پروفیلها در بازار آهن است که در انواع دربها و پنجره های UPVC مورد استفاده قرار میگیرد.