به نظر می آید که بعد از کش و قوس های فراوان میان نمایندگان مجلس، مسئولین وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی، بلاخره مبلغ وام ساخت مسکن مشخص شده است. گفته می شود که متقاضیان نهضت ملی مسکن می توانند مبلغ ۶۵۰ میلیون تسهیلات دریافت کنند. این در حالیست که در طی دولت سیزدهم، وزیر وقت راه و شهرسازی به صراحت اعلام کرده بود که مبلغ این وام از ۵۵۰ میلیون به ۸۰۰ میلیون رسیده است.
به گزارش پرشین سازه ، با توجه به اعلام رسمی مبلغ تسهیلات، به زودی شاهد ریزش متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن خواهیم بود؛ چرا که توان مالی آنها تا حد زیادی به همین وام وابسته بود و حالا که چنین شده، بعید است بتوانند در طرح مزبور باقی بمانند.
بانک مرکزی در اطلاعیه خود اعلام کرد که هیات عالی بانک مرکزی در جلسه مورخ ۲۳ بهمن ماه، در راستای حمایت از اقشار کم درآمد و تکمیل پروژه های نیمه تمام با استناد به مصوبه نوزدهمین جلسه شورای عالی مسکن که در تاریخ ۱۰ دی ماه برگزار شده بود، تصمیم گرفته که مبلغ تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن را از ۵۵۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون برای تمام شهرهای کشور افزایش دهد. این مبلغ با توجه به توان متقاضیان مسکن برای بازپرداخت این تسهیلات در نظر گرفته شده است.
البته این خبر جدیدی نیست و قبل از آن نیز، معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود که در جلسه شورای عالی مسکن که با حضور رئیس جمهور تشکیل شده بود، موضوع تسهیلات نهضت ملی مسکن عنوان شد و مقرر گردید که ۱۰۰ میلیون به مبلغ این تسهیلات اضافه شود.
البته اعلام این خبر، واکنش های زیادی را در میان کارشناسان و نمایندگان مجلس به پا کرد. بسیاری از آنها پیش بینی کردند که با توجه به این شرایط، بسیاری از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن قطعاً از آن انصراف خواهند داد.
بانک ها به طرح های مسکن پشت پا زدند!
یکی از اصلی ترین گلایه های کارشناسان و فعالان بازار مسکن، کم توجهی و پشت پا زدن بانک ها به طرح های مسکن سازی است. یکی از کارشناسان سیاستگذاری مسکن می گوید که تصمیم اخیر بانک مرکزی برای کاهش مبلغ وام به ۶۵۰ میلیون تومان، ضربه دیگری به قدرت خرید متقاضیان بود.
واقعیت اینجاست که با توجه به شرایط تورم و گرانی، کوچک شدن سقف تسهیلات نه تنها هیچ کمکی به اقشار کم درآمد نخواهد کرد، بلکه یک فاصله بزرگ دیگر میان متقاضیان و خانه دار شدن ایجاد می کند.
فرشید ایلاتی در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد که مبلغ کاهش یافته از تسهیلات بانکی، ناپدید نمی شود و در عوض به سهم آورده متقاضیان افزوده می شود. در نتیجه، تنها اتفاقی که رقم می زند، فشار مضاعف به متقاضیان است. علاوه بر این، تاثیرات منفی زیادی روی بازار ساخت و ساز خواهد داشت و انگیزه سازندگان را کمتر می کند.
انصراف از نهضت ملی مسکن بیشتر خواهد شد!
یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس و از اعضای ناظر شورای عالی مسکن اعلام کرد که دلیل اصلی کُند پیش رفتن طرح های نهضت ملی مسکن، عدم پرداخت تسهیلات بود.
سید منان رئیسی می گوید که به عنوان ناظر شورای عالی مسکن، دو ماه پیش در یکی از جلسات حضور داشته است. ایشان گفت:
با توجه به ناترازی های موجود در همان جلسه تذکر دادم که تیم اقتصادی دولت، ناترازی های موجود را بهانه کرده و پرداخت تسهیلات مسکن را غیرممکن می داند. اما سوال اینجاست که چرا بانک های کشور برای پروژه های مرتبط با خودشان از جمله ایران مال، تسهیلات عظیمی پرداخت می کنند.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت که نزدیک به ۲۵ درصد از افزایش پایه پولی کشور در سال جاری به این پروژه مربوط می شود. جالب توجه اینجاست که بانک مرکزی هیچ توجهی به عملکرد و شیوه پرداخت تسهیلات بانک ها ندارد اما وقتی که نوبت به مردم و به خصوص دهک های پایین می رسد، مدعی ناترازی می شود.
سید منان رئیسی تصریح کرد که در همان جلسه تذکر داده که اگر می خواهید طرح نهضت ملی مسکن شکست نخورد، بانک ها را به انجام تعهداتشان ملزم کنید. سیاست های فعلی عمومی سازی و انبوه سازی زمانبر است.
در شرایطی که کشور درگیر تورم ۴۰ الی ۵۰ درصدی شده، هر سال که این طرح با تاخیر مواجه شود، به معنای افزایش ۵۰ درصدی هزینه های ساخت خواهد بود. با توجه به شرایط تسهیلات، می توان به صراحت اعلام کرد که این افزایش هزینه ها از جیب متقاضیان خرج خواهد شد.
این نماینده مجلس خاطرنشان ساخت که با عدم افزایش نرخ تسهیلات بانکی، متقاضیان ناچار می شوند که تا چندین برابر آورده های خود را پرداخت کنند و عاقبت چنین مسئله ای، فقط و فقط انصراف متقاضیان خواهد بود.
واقعیت اینجاست که بهانه های بانک ها برای ناترازی دیگر قابل استناد نیست؛ چرا که به نظر می آید به هنگام پرداخت تسهیلات به پرسنل خود، ناترازی خاصی وجود ندارد!