عرضه و تقاضا در بازار سیمان؛ نوسانات قیمتی ادامه دارد

عرضه و تقاضا در بازار سیمان؛ نوسانات قیمتی ادامه دارد

بازی عرضه و تقاضا در بازار سیمان؛ نوسانات قیمتی ادامه دارد


بلاخره محدودیت های تابستانی صنعت سیمان برطرف شد و تولیدکنندگان توانستند به حد نصاب تولید خود برسند و همین عامل سبب کاهش قیمت در بازار شد. سوال اینجاست که آیا این وضعیت ادامه دار خواهد بود یا با شروع فصل سرما، دوباره همین وضعیت بر صنعت سیمان حاکم می شود؟

به گزارش پرشین سازه ، در ابتدای هفته جاری قیمت هر کیلوگرم سیمان در تالار بورس کالا، حدود ۱۲۰۰ تومان کاهش داشت و به یک هزار و ۲۸۷ تومان رسید. به عبارت دیگر، قیمت سیمان در قیاس با هفته اول آبان حدود ۹ درصد کمتر شد.

اصلی ترین دلیل کاهش قیمت سیمان، بازگشت حداکثر ظرفیت تولید به کارخانه های سیمان بود. به این ترتیب سیستم عرضه و تقاضا متعادل شد و قیمت ها کاهش یافتند. البته به محض شروع فصل سرما، بعید نیست که این رویه دوباره تکرار شود و باز هم شاهد کاهش ظرفیت تولید سیمان باشیم.

در هفته جاری، متوسط قیمت سیمان حدود هزار و ۲۴۳ تومان به ازای هر کیلوگرم بود. گفته می شود که در هفته جاری، نزدیک به ۱ میلیون و ۱۸۸ هزار تن سیمان به فروش رسیده است. در هفته جاری، نزدیک به ۱ میلیون ۶۰۰ هزار تن تقاضای خرید سیمان در بورس کالا به ثبت رسید که در نهایت، میزان فروش همینقدر بود.

چرا سیمان ارزان شد؟!

شروع فصل تابستان برای بسیاری از تولیدکننده های سیمان با استرس و تنش همراه است؛ چرا که قطعاً برق مصرفی آنها قطع خواهد شد و به همین دلیل ناچار می شوند تولید خود را کاهش دهند و در نهایت قیمت سیمان نیز بالا خواهد رفت. با شروع فصل پاییز و قبل از سرد شدن بیش از حد هوا، بهترین فصل تولید برای کارخانه های سیمان است؛ چرا که لازم نیست نگران افت شدید تولید خود باشند.

البته این وضعیت موقت است؛ چرا که با آغاز فصل سرد، گاز آنها قطع خواهد شد و دوباره تولید آنها کمتر می شود. ریشه اصلی کاهش قیمت سیمان در روزهای اخیر نیز به همین موضوع رفع محدودیت های مصرف برق برمی گردد.

حالا کارخانه های سیمان با تمام ظرفیت به تولید مشغول هستند و احتمالاً این وضعیت تا پایان آبان ماه ادامه خواهد داشت. فعالان بازار همچنان نگران فرا رسیدن زمستان و محدودیت های مصرف گاز هستند که قطعاً روی تولید این مصالح ساختمانی اثر خواهد گذاشت.

از آذرماه تا پایان هر سال، یکی از بزرگترین چالش های تولیدکنندگان ساختمانی و به خصوص سیمان، تامین سوخت مورد نیاز است. در حال حاضر، بررسی ها نشان می دهد که ذخایر سوخت کارخانه های تولیدکننده سیمان در وضعیت مناسبی قرار دارند و سیستم عرضه و تقاضا در بازار متعادل است. اما با شروع فصل زمستان و کاهش تولیدات، قطعاً دوباره روند افزایش قیمت ها شروع خواهد شد.

مسئله اینجاست که خیلی از کارخانه های تولید سیمان در تامین سوخت خود دچار مشکل هستند. حتی هزینه های حمل و نقل سوخت به کارخانه های مختلف از جمله کارخانه های تولید سیمان در جنوب کشور نیز بسیار بالاست و روی قیمت نهایی اثر می گذارد. به همین دلیل، می بینیم که نگرانی تولیدکنندگان ساختمانی از بابت گرانی سیمان در فصل سرد سال، چندان بیجا نیست.

از شهریور ماه که محدودیت های مصرف برق برای تولیدکنندگان سیمان برداشته شد، بسیاری از آنها با حداکثر ظرفیت شروع به تولید کردند اما سوال اینجاست که آیا افزایش سطح تولید، کفاف کاهش حجم تولید در زمستان را خواهد داد؟

در شهریور امسال شاهد بودیم که عرضه سیمان در رینگ صنعتی بورس کالا حدود ۴۵ درصد نسبت به مرداد ماه افزایش یافت. در مرداد امسال، محدودیت های عرضه برق بالا گرفت و باعث شد که فقط ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن سیمان به بورس کالا عرضه شود. اما در شهریور ماه این میزان سیمان، رشد زیادی پیدا کرد و به ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید.

در مهرماه امسال نیز میزان سیمان عرضه شده به بورس کالا حدود ۵ میلیون تن بود اما این رکورد در حد فاصل ۵ الی ۸ آبان شکسته شد و مجموعاً نزدیک به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع سیمان در بورس کالا عرضه شد.

همین میزان تولید باعث شد که سیستم عرضه و تقاضا در بازار سیمان متعادل شود و نوسان قیمتی خاصی رخ ندهد. اگر این روند ادامه پیدا کند، احتمالاً تا پایان آبان ماه نیز همین شرایط بر بازار حاکم خواهد بود و تغییرات قیمتی خاصی را شاهد نباشیم.

به دلیل نگرانی از بابت تامین سوخت کارخانه ها و احتمال قطعی گاز، احتمال دارد که روند قیمت ها در آذرماه تغییر کند و شاهد افزایش قیمت سیمان باشیم. البته همه چیز به شدت محدودیت ها بستگی دارد. در صورتی که این محدودیت ها خیلی شدید باشند، احتمالاً نوسانات قیمتی نیز بیشتر خواهد بود.

دیدگاه ها غیرفعال است