جدایی وزارت راه و شهرسازی؛ راه‌حل بحران مسکن؟

جدایی وزارت راه و شهرسازی؛ راه‌حل بحران مسکن؟

آیا تفکیک وزارتخانه‌ها به بهبود بازار مسکن کمک می‌کند؟


مدت هاست که انبوه سازان بر تفکیک وزارت راه و شهرسازی اصرار می ورزند و در این میان توانسته اند برخی از نمایندگان مجلس را نیز با خود همراه کنند. گفته می شود به زودی وزیر راه و شهرسازی عازم کمیسیون عمران مجلس خواهد شد تا به سوالات آنها پاسخ دهد. احتمالاً یکی از اصلی ترین موضوعاتی که قرار است مطرح شود، همین مسئله تفکیک وزارت راه و شهرسازی باشد.

به گزارش پرشین سازه ، در هفته های گذشته، اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، بعد از بررسی های مختلف بلاخره به این نتیجه رسیدند که برای بهبود عملکرد بخش های راه و شهرسازی، باید این دو وزارتخانه از هم جدا شوند. گفته می شود که نمایندگان مجلس با کلیات طرح تفکیک این دو وزارتخانه موافقت کرده اند و صحبت های نهایی باقی مانده است.

نکته ای که مدت هاست از سوی کارشناسان و فعالان بازار گوشزد می شود و اخیراً نمایندگان مجلس نیز به آن پی برده اند، این است که بخش راه و شهرسازی دو حوزه تخصصی جدا از هم می باشند و به همین دلیل، نیازمند برنامه ریزی دقیق و تمرکز مدیریتی جداگانه می باشند. به همین دلیل است که باید از هم تفکیک شوند.

در صورتی که تفکیک وزارتخانه این دو بخش به درستی صورت بگیرد، احتمالاً عملکرد هر دو بخش بهبود پیدا می کند و مشکلاتی از جمله تداخل وظایف و ایرادات اجرایی به کمترین حالت خود خواهد رسید.

در طی جلساتی که مسئولان دولت و کارشناسان برگزار می کنند، قرار است که به جزئیات طرح تفکیک این دو وزارتخانه بیشتر پرداخته شود و موضوعاتی مثل اصلاح ساختار، زمان تفکیک و ادغام معاونت ها و ….در نظر گرفته شود. گفته می شود که در تمام این روند، بخش خصوصی حضور جدی تری خواهد داشت.

در حال حاضر، تاکید انبوه سازان این است که روند کنونی با سرعت بیشتری پیگیری شود و هرچه سریع تر شاهد جداسازی وزارت راه از شهرسازی باشیم. رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان مجدداً تاکید کرد که انبوه سازان سالهاست به شدت دنبال تفکیک وزارت راه و شهرسازی هستند و از هرگونه اقدامی که در این راستا صورت بگیرد، استقبال می کنند.

ایرج رهبر تاکید کرد که حوزه های راه و شهرسازی بسیار پیچیده هستند و رسیدگی به امورات آنها از عهده یک وزیر برنمی آید. شاید بخشی از مشکلات امروز مسکن به خاطر همین موضوع باشد. گفته می شود در کشور کمبود شش میلیون واحد مسکونی وجود دارد و تا به امروز، طرح هایی مثل نهضت ملی مسکن و اقدام ملی مسکن نتوانسته این کمبودها را برطرف کند.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن و ساختمان نیز ضمن تایید پروسه تفکیک وزارتخانه های راه و شهرسازی، اعلام کرد که در طی ده سال گذشته که این دو وزارتخانه با هم ادغام شده اند، موضوع مسکن مورد حمایت همه جانبه وزیر راه و شهرسازی قرار نگرفته و به عبارتی مغفول مانده است.

فرشید پورحاجت می گوید که کمبود میلیونی مسکن در کشور، گواه همین موضوع است. اگر قرار است اقدامی عاجل در راستای حل بحران مسکن صورت بگیرد، باید دولت و حاکمیت دست به کار شوند. در غیر این صورت، بازار مسکن به حال خود رها خواهد ماند و روند خانه دار شدن مردم از امروز هم سخت تر می شود.

این مقام صنفی خاطرنشان ساخت که دو وزارتخانه به نام های مسکن و شهرسازی و راه و ترابری تاسیس شود تا تمرکز روی موضوعات مزبور صورت بگیرد و روند خانه دار شدن مردم ساده تر گردد.

پورحاجت وعده داد که اگر تفکیک وزارتخانه ها صورت بگیرد، بخش خصوصی به عنوان سازنده مسکن می تواند به دولت کمک کند تا یک وزارتخانه مقتدر داشته باشد. همسویی با این وزارتخانه، طبیعتاً به تولید مسکن بیشتر در کشور و خانه دار شدن افراد کمک خواهد کرد.

در طی ده سالی که از ادغام این دو وزارتخانه می گذرد، تنها اتفاقی که رخ داده، تداخل وظایف بوده است. حجم زیادی از تعهدات و وظایف روی دوش افراد بود و به همین دلیل، هیچ یک از این دو حوزه به خوبی پیش نمی رفت. به همین دلیل است که حالا بعد از یک دهه، دوباره موضوع تفکیک وزارتخانه ها مطرح شده است. به خصوص حالا که بازار مسکن روزهای خوشی را پشت سر نمی گذارد و نیاز دارد که توجه ویژه تری به آن صورت بگیرد.

ادغام این دو وزارتخانه در دولت، با این هدف صورت گرفت که بخشی از هزینه های رایج این حوزه کاهش پیدا کند اما عملاً به معکوس خود تبدیل شد و به دلیل تداخل های پیش آمده، هزینه دولت بالاتر رفت و از هدف خود دور ماند.

بعد از یک دهه فراز و نشیب در وزارت راه و شهرسازی، حالا باید دید که در هفته های آتی چه اتفاقی رخ می دهد و آیا بلاخره حوزه های مسکن و راه، وزارتخانه های مخصوص به خود را پیدا خواهند کرد یا خیر!

دیدگاه ها غیرفعال است