حالا دیگر چندین ماه است که دولت چهاردهم روی کار آمده است اما هنوز هم خبری از برنامه های این دولت برای ساماندهی به بازار مسکن نیست و همین موضوع، صدای نمایندگان مجلس را درآورده! یکی از آنها می گوید که در این مدت، وزارت راه و شهرسازی اقدام خاصی برای حل معضل مسکن نکرده است و باید این رویه تغییر کند.
به گزارش پرشین سازه ، نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی به مشکلاتی که در حوزه مسکن وجود دارد، اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در طی این مدت، وزارت راه و شهرسازی رویه بی عملی را در پیش گرفته و چنین موضوعی قابل قبول نیست.
حسن نتاج صلحدار می گوید که متاسفانه، اراده ای که باید میان همکاران وزارت راه و شهرسازی برای حل معضل باید وجود داشته باشد، نیست و همین عامل سبب شده که امروز وضعیت مسکن بدتر از دیروز شود.
این نماینده مجلس در ادامه صحبت های خود به جلسه ای که برای اخذ رای اعتماد به وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی برگزار شده بود، اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در همان زمان نیز سوالاتی از خانم مالواجرد داشته که بخش عمده ای از آنها در رابطه با موضوع مسکن بوده است.
نماینده مردم بابل می گوید که یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد مشکل در بازار مسکن، بانک ها هستند. گرچه این عوامل معمولاً پای کار نمی آیند و تلاش می کنند که از زیر بار مسئولیت خود در حوزه مسکن در بروند اما این مسائل نباید بهانه ای برای وزارت راه و شهرسازی باشد که هیچ اقدامی در این راستا انجام ندهد.
وی تاکید کرد که متاسفانه در حال حاضر، همین اتفاقات در حال رخ دادن است و وزارت راه و شهرسازی، ترجیح داده که به بهانه عدم همکاری بانک ها، اوضاع را به حال خود رها کند و برنامه ای برای بهبود وضعیت نداشته باشد.
یکی دیگر از نکاتی که نتاج صلحدار به آن اشاره کرد، برنامه هفتم توسعه بود که اگر به آن عمل شود، بسیاری از مشکلات مسکن حل خواهند شد. در این برنامه، ایده های زیادی مثل واگذاری زمین و الحاق اراضی به بافت های شهری مطرح شده که عمل به هر یک از آنها می تواند بار بزرگی از دوش بازار مسکن بردارد و اوضاع را بهبود دهد اما متاسفانه هنوز اقدام خاصی در راستای اجرای دقیق و درست این برنامه ها صورت نگرفته است.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: انتظار مردم و نمایندگان مجلس این است که وزارت راه و شهرسازی هرچه سریع تر، برنامه ای عملیاتی جهت واگذاری زمین ها و حل مشکلات مسکن ارائه کند. انجام اقدامات اساسی در این حوزه ضروری است.
در حال حاضر، تنها بهانه وزارت راه و شهرسازی این است که بانک ها تسهیلات مسکن را پرداخت نمی کنند که طرح های مسکن سازی پیش برود اما خود نیز کار خاصی برای بهبود شرایط انجام نمی دهد. با واگذاری زمین و شکست انحصار اراضی می توان بخش زیادی از مشکلات را حل کرد.
چرا اراضی به شهرها و روستاها الحاق نمی شوند؟
بارها اعلام شد که با گسترش حریم شهرها و الحاق اراضی به شهرها و روستاها می توان تا حد زیادی مشکلات مسکن را حل کرد، چرا که بخش بزرگی از هزینه های مسکن سازی صرف خرید زمین می شود. کمبود اراضی در شهر باعث شده که قیمت آنها خیلی بالا برود و همین عامل، نوعی انحصار را ایجاد کرده است.
جالب توجه اینجاست که مهمترین مالک زمین در کشور، بانک ها و دولت هستند و به همین دلیل اگر امروز شاهد گرانی زمین هستیم، به دلیل احتکار اراضی توسط همین دو نهاد است. نماینده مردم بابل نیز در صحبت های خود به همین موضوعات اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در استان هایی مثل مازندران، کمبود زمین وجود دارد. به همین دلیل می توان با الحاق زمین به بافت شهری و روستایی، تا حدی مشکل مسکن را حل کرد اما تا به امروز، برخی از افراد با قدرت جلوی این موضوع ایستاده اند.
به نظر می آید که تا اینجای کار، وزارت راه و شهرسازی در واگذاری اراضی به متقاضیان مسکن اهمال کرده است. این نماینده مجلس اعلام کرد که وزارت راه و شهرسازی باید هرچه سریع تر تصمیم خود را بگیرند و اراضی مناسب را شناسایی کرده و به متقاضیان مشمول واگذار کنند.
وی همچنین به لزوم همکاری دولت با بخش خصوصی نیز اشاره کرد و همچنین باید مشخص شود که چرا زمین های اطراف شهرها و روستاها به متقاضیان واگذار نمی شود و در این کار، تعلل صورت می گیرد!
به نظر می آید که شرایط کنونی زمین و مسکن، خیلی از نمایندگان مجلس را از عملکرد وزارت راه و شهرسازی نااُمید کرده است. این موضوع را می توان در فعالان بازار نیز مشاهده کرد. خیلی از آنها انتظار داشتند که با آغاز کار دولت چهاردهم، بازار رونق پیدا کند اما عدم تغییر این وضعیت، بسیاری از آنها را دچار تردید کرده است.