در شرایطی که وضعیت بازار مسکن به هیچ وجه شفاف نیست، بلاخره خبرهای خوشی از آماده شدن بانک اطلاعات مسکن به گوش می رسد. مدیر بخش مسکن و سیستم های ساختمانی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص این موضوع چنین گفته است: این بانک اطلاعاتی ضمن بررسی و شناسایی شاخص و زیرشاخص های مسکن و با استفاده از تجربیات ۵۰ کشور و نهاد بین المللی با بازخورد تجربه ی داخلی تهیه شده است.
به گزارش پرشین سازه ، یکی از اعضای هیئت مدیره مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی یعنی خانم غزاله راهب در خصوص این بانک اطلاعات مسکن بیشتر توضیح داد و سیاست ها، برنامه ها و پیشنهاداتی که در بخش مسکن مرکز تحقیقات وجود دارد را تشریح کرد.
خانم راهب بخشی از این برنامه ها را در قالب پیش بینی و پایش برنامه های تفکیکی تامین مسکن در قالب عدالت فضایی، بررسی و پایش همسویی برنامه ها با طرح جامع مسکن، طرح های جامع و سیاست های اسکان جمعیت در طرح های آمایش برشمرد و تاکید کرد که از سوی مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی پیگیری خواهد شد.
همچنین مدیر بخش مسکن و سیستم های ساختمانی مرکز تحقیقات، بخش دیگری از سیاست های آن مرکز را تدوین قواعد و دستورالعمل های لازم مربوط به مسکن، مستندسازی و بررسی اقدامات انجام شده، توسعه ی بانک های اطلاعاتی مسکن و ساختمان و پروژه های الگو معرفی کرد.
غزاله راهب چنین ادامه داد: برای این که عدالت فضایی ایجاد شود، نیازمند راهکارهایی هستیم که منجر به افزایش قدرت خرید متقاضیان مسکن، تامین مسکن استیجاری، کنترل بازار اجاره بها، برنامه ی بازآفرینی در بافت قدیمی و فرسوده ی شهری شود. در صورتی که این برنامه ها به خوبی رصد شود، می توان امیدوار بود که راهگشا باشند.
این عضو هیئت مدیره تاکید کرد: برای ما بسیار مهم بود که سامانه ای طراحی و تدوین شود تا با استفاده از آن؛ سیاست های تدوینی با افق های پیش بینی شده در طرح جامع مسکن، توزی جمعیت در کشور و اسکان، الگوهای تراکمی و… به طور کامل رصد شوند. به همین دلیل این مورد را در برنامه های مرکز تحقیقات قرار دادیم.
وی همچنین بر تدوین قواعد و دستورالعمل های لازم مرتبط با حوزه ی مسکن نیز تاکید کرد و گفت: بخش دیگری از برنامه های مرکز تحقیقات این است که طرح های پژوهشی که در تدوین ضوابط و قواعد اجرایی کاربرد دارند را مورد بررسی قرار بدهد. همچنین راهبردهای طراحی و تکنولوژی ساخت برای کاهش هزینه ی ساخت و ساز، تبیین الگوی ساخت مسکن در بافت فرسوده، ساخت سازه های بلند و مسکن روستایی نیز تحت بررسی قرار می گیرند و بخشی از برنامه هاست.
غزاله راهب خاطرنشان ساخت: از دیگر برنامه هایی که در حوزه ی مسکن داریم؛ مستندسازی طرح و برنامه های وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن،؛ بررسی این طرح ها و تطابق دادنشان با وضعیت موجود کشور و ارائه ی پیشنهادهای اصلاحی و همچنین آنالیز کیفی فرآیندهای اجرایی است. البته ارائه ی گزارش مستمر نیز بخشی از برنامه های مرکز تحقیقات در حوزه ی مسکن است.
وی همچنین بر توسعه و بهبود بانک های اطلاعات ساختمان و مسکن نیز تاکید کرده و چنین ادامه داد: یک بانک اطلاعات مسکن که به شناسایی شاخص ها و زیرشاخص ها پرداخته است و از تجربیات ۵۰ کشور و نهاد بین المللی استفاده کرده است، تهیه شده و به زودی در اختیار مجریان قرار می گیرد تا با استفاده از اطلاعات موجود در آن، تصمیمات درست تری برای ساخت و ساز بگیرند.
غزاله راهب در ادامه به تبیین ارزش های بانک اطلاعات مسکن پرداخت و اشاره کرد که توسعه ی بانک های اطلاعات ساختمانی در نهایت به ساخت ابزاری منجر می شود که می توان از آن برای برنامه ریزی و تصمیم گیری به تفکیک گروه های درآمدی و خصوصیان فرهنگی و اجتماعی گروه ها در هر شهر استفاده کرد. در نهایت هماهنگی خوبی میان عرضه و تقاضا به وجود خواهد آمد.
وی در نهایت یادآور شد: یکی دیگر از اموری که در دستور کار مرکز تحقیقات قرار دارد این است که در قالب پروژه های الگو، موضوعات مرتبط با مسکن از جمله فناوری مناسب و راه های انتقال فناوری، ضوابط و قواعد کمی و کیفی ساخت مسکن، تحلیل های اقتصادی و… را تبیین نماید.