هیچکس نمی تواند حدس دقیقی از وضعیت بازار مسکن در سال های آتی داشته باشد. بازار دلار و طلا رشد زیادی کرده و با روی کار آمدن ترامپ، بدبین ترین افراد نسبت به رمزارزها هم کوتاه آمده اند. حالا شرایط بازار مسکن از همیشه پیچیده تر شده و تحت تاثیر مولفه های زیادی خواهد بود.
به گزارش پرشین سازه ، تنش های نظامی و سیاسی در منطقه کم شده و همین عامل، خیلی از فعالان بازار را به رونق امیدوار کرده است. خیلی از افراد می گویند که افزایش قیمت دلار و جذابیت بازارهای موازی باعث می شود که به تدریج، وضعیت بازار مسکن نیز بهبود پیدا کند و معاملات مسکن که مدت هاست تعطیل شده اند، دوباره از سر گرفته شوند.
البته طبق معمول، نظرات مختلف است و برخی از کارشناسان می گویند که وضعیت بازار به قدری وخیم شده که با این عوامل، قابل بهبود نیست. سوال اینجاست که آیا باید منتظر جهش قیمت ها ماند یا اینکه رکود به روند خود ادامه می دهد؟
در دور اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ دیدیم که قیمت مسکن حدود ۷۲۵ درصد رشد کرد. این در حالی بود که تورم عمومی ۴۸ درصد بود. مجید گودرزی، یکی از کارشناسان و فعالان بازار مسکن اعلام کرد که مدت زمان زیادی طول می کشد تا تورم عمومی به تورم مسکن برسد.
دلیل اصلی چنین وضعیتی از دیدگاه گودرزی، نبود مدیریت در بازار مسکن است. واقعیت اینجاست که مسکن به حال خود رها شده و ما شاهد بوده ایم که مسکن به یک کالای سرمایه ای تبدیل شده است. افراد برای جلوگیری از نابودی سرمایه های خود به سمت سرمایه گذاری در حوزه مسکن رفته اند و همین عامل، دست سوداگران را بازتر کرده است.
بازار مسکن ایران به تصرف مهاجران درآمده!
گودرزی در بخش دیگری از صحبت های خود به گزاره ای عجیب و ملموس اشاره کرد. وی اعلام نمود که هشت میلیون مهاجر غیرایرانی در کشور وجود دارند که بازار مسکن در دست همین افراد است. خانه هایی که در دست این افراد است، می توانست کمک خوبی به تنظیم بازار نماید و قیمت مسکن را پایین بیاورد.
یکی دیگر از عوامل گرانی مسکن از دیدگاه این کارشناس بازار، کاهش صدور پروانه های ساختمانی و مسکن سازی سازی است. این موضوع در درازمدت می تواند بحران های مسکن را تشدید کند.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: از نظر من، اگر آمارها واقعی شوند و الزام به ثبت قراردادهای رسمی و محل سکونت افراد با الزامات بیشتری مثل صدور چک همراه باشد، می توان اعلام کرد که واحدهای خالی زیادی وجود دارد که با عرضه آنها به بازار میتوان تعادل را برگرداند.
ایشان در ادامه تاکید داشت که تا وقتی تورم مسکن کنترل نشود، مدیریت و کاهش تورم عمومی بی فایده است. واقعیت اینجاست که یک مافیای قدرتمند تاریخی، دست روی مسکن گذاشته که نیاز ضروری مردم است. به همین دلیل، هرتلاشی که برای رفع مشکلات مسکن صورت میگیرد، باید دوچندان شود.
نیاز به تلاش مضاعف در شرایطی است که اتفاقاً دولت توجهی به بازار مسکن ندارد و حتی برای اجرای قوانین نیز تلاش نمی کند. در صورتی که این وضعیت ادامه پیدا کند، قطعاً ضرر اقتصادی بیشتری خواهیم دید و جامعه متاثر از این آسیب خواهد شد.
گودرزی تصریح کرد که وظیفه دولت این است که تنظیم گری بازار مسکن را به عهده داشته باشد و قیمت ها را به حدی کنترل و تنظیم کند که خرید و فروش در این بازار، رونق دوباره پیدا کند. در شرایط فعلی، فقط خارج نشینان یا شهروندان کشورهای اطراف که با دلار معامله می کنند، می توانند در بازار مسکن خرید و فروش داشته باشند. این موضوع برای شهرهای بزرگی مثل تهران، تبدیل به یک معضل بزرگ شده است.
خارج نشینان بازار مسکن ایران را دوست دارند!
اگر نگاه دقیق و جزئی به این ماجرا داشته باشیم، طبیعی است که بازار مسکن ایران برای عده ای از خارج نشینان جذاب باشد. واقعیت اینجاست که در هیچ کجای دنیا، بازدهی خرید مسکن انقدر بالا نیست.
مجید گودرزی می گوید که تورم مسکن در ایران خیلی بیشتر از کشورهایی مثل آمریکا و کشورهای اروپاییست. به همین دلیل ایرانیانی که مهاجرت کرده اند، ترجیح می دهند ملک خود را در ایران بخرند و در عرض مدتی کوتاه، چندین برابر سود کنند.
در طی چهل سال گذشته، رشد قیمت مسکن در آمریکا ۴۰۶ درصد بوده است. این در حالیست که در طی سالی که از سال ۷۲ تا ۱۴۰۲ گذشت، رشد قیمت مسکن در ایران ۱۵۳۴ برابر بوده! در نتیجه طبیعی است که ترجیح ایرانیان مهاجرت کرده، خرید مسکن در این بازار باشد.
نکته اینجاست که برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که با انتقال پایتخت از تهران، امکان دارد که قیمت مسکن در این شهر افت کند؛ چرا که شرایط زندگی در آن مهیا نیست. اما واقعیت اینجاست که انتقال پایتخت، پروژه ای چند ده میلیارد دلاری است که در شرایط امروز دولت، بودجه آن قابل تامین نخواهد بود. بنابراین نمی توان به کاهش قیمت ناشی از انتقال پایتخت امید چندانی بست.