در ماراتنی که میان بازارهای مختلفی مثل طلا، خودرو، ارز و مسکن راه افتاده، سهم بازار مسکن به شدت ناچیز است. در حالی که تصور می شد با نزدیک شدن به پایان سال، وضعیت بازار کمی تکان بخورد، به وضوح می بینیم که بیشتر سرمایه های سرگردان به سمت بازارهای دیگری مثل طلا و ارز می روند.
به گزارش پرشین سازه ، طرح های مختلف مسکن و حتی پیش فروش نیز نتوانسته کمکی به رونق آن کند و هنوز هم بازار به شدت راکد است. بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان، مردم ترجیح می دهند که سرمایه های خود را در بازاری بگذارند که قدرت نقدشوندگی بیشتری دارد.
مجید گودرزی می گوید که تقاضای موجود در بازار مسکن دو نوع است: تقاضای سرمایه ای و تقاضای مصرفی. در طی سال های گذشته، دستمزدها به شدت سرکوب شدند و با تورم رشد نکردند. به همین دلیل تقاضای مصرفی در بازار مسکن به شدت کاهش یافته است. تقاضای سرمایه ای نیز کمتر شده چرا که چالش های زیادی در بازار مسکن وجود دارد که ریسک سرمایه گذاری را بالا می برد.
بسیاری از سرمایه گذاران مسکن هنوز هم نتوانسته اند سرمایه های خود را نقد کنند و برخی دیگر نیز ناچار به فروش زیر قیمت ملک خود شدند. به همین دلیل است که به سختی می توان کسی را قانع کرد که در چنین شرایطی به بازار مسکن پا بگذارد.
این کارشناس مسکن در ادامه صحبت های خود به جذابیت بازارهای موازی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که این بازارها ریسک کمتری برای سرمایه گذار دارند. همچنین بازار جدیدی مثل رمزارزها به میدان آمده که توجه اقشار مختلف را به خود جلب کرده است. در همین یک سال گذشته، قیمت بیت کوین از ۳۹ هزار دلار به بالای ۱۰۰ هزار دلار رسیده که حتی در دوران پرشکوه و پررونق بازار مسکن هم، چنین سودی بی سابقه بوده است.
با تمام وضعیتی که امروز در بازار مسکن می بینیم، مردم به این کالا نیاز دارند و به همین دلیل، بازار اجاره حسابی داغ است و قیمت ها روز به روز افزایش پیدا می کنند.
یکی از راهکارهای دولت برای کنترل بازار مسکن، پیش فروش مسکن یا پیش فروش به شرط تملیک بود که البته این طرح ها نیز بی نتیجه ماند و نتوانست بازار مسکن را از وضعیت کنونی خارج کند.
گودرزی در توضیح ناکارآمد بودن این طرح ها چنین گفت:
منابع مالی این طرح ها که ۵ الی ۱۰ سال بعد به دست فروشنده یا تولیدکننده می رسد، دیگر ارزش واقعی خود را از دست داده است و فقط حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد قدرت خرید می شود. به همین دلیل بسیاری از این طرح ها اساساً صرفه اقتصادی ندارند و بازار مسکن صرفه زدایی شده است.
قفل سرمایه در بخش مسکن!
این روزها بازار مسکن به یک چاه عمیق تبدیل شده که سرمایه ها در آن قفل می شوند. حتی بانک ها نیز به همین دلیل از سرمایه گذاری در بازار خودداری می کنند. گودرزی اعلام کرد که بانک ها هم وقتی می بینند که اقساط ۵ یا ۱۰ ساله آینده به سمت صفر شدن در حرکت است و قدرت خرید به خاطر تورم از بین رفته، در بازار مسکن سرمایه گذاری نمی کنند و تسهیلات کافی به این بخش نمی دهند.
این کارشناس مسکن به اواسط دهه ۹۰ و دوره ریاست جمهوری روحانی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت در همان هشت سال، قیمت مسکن ۷۲۵ درصد رشد داشت. همین عامل سبب شد که خیلی از سرمایه ها به این بخش وارد شوند و عملاً قیمت ها را نجومی کنند. به این ترتیب بخش فروش و جاری کردن سرمایه ها قفل شد و کمتر کسی می توانست ملک خود را به پول نقد تبدیل کند.
گودرزی اعلام کرد که فعلاً وضعیت به همین صورت ادامه خواهد داشت و بعید است که در کوتاه مدت شرایط بهبود یابد. تنها راه کوتاه مدت این است که وام های بانکی با سرعت و توان بیشتری پرداخت شوند یا دستمزدها افزایش پیدا کنند.
مسکن به ریال تولید می شود، چرا قیمت گذاری دلاری؟!
یکی دیگر از موضوعات صحبت این کارشناس مسکن، نرخ گذاری عجیب مسکن بود. گودرزی می گوید که یکی از دلایل اصلی جهش قیمت مسکن، نوسانات شدید در بازار ارز بود. به این ترتیب سرمایه گذاری در بخش مسکن که یک حوزه مولد اقتصادی است، کاهش پیدا کرد و عملاً سرمایه ها به سمت بازارهای غیرمولد رفت.
این کارشناس مسکن تاکید کرد که اثر بازارهای موازی روی مسکن اگر هم تاثیر خاصی داشته باشد، بیشتر مواقع مخرب است. در صورتی که بخواهیم قیمت ها را در بازار مسکن بالا ببریم، قطعا رکود موجود بدتر خواهد شد و به ورشکستگی کامل بازار منجر می گردد.
وی در آخر تاکید کرد که نباید کالایی که به شکل ریالی تولید می شود را به غلط با تحولات بازار ارز سنجید و قیمت آن را با دلار همسان کرد. اگر این رویکرد حاکم است، پس باید دستمزد مردم نیز به شکل دلاری باشد.