صنعت فولاد؛ قربانی سوء مدیریت در حوزه انرژی

صنعت فولاد؛ قربانی سوء مدیریت در حوزه انرژی

صنعت فولاد ایران در بحران ناترازی انرژی


صنایع فولاد نیز مثل بسیاری دیگر از صنایع ساختمانی از ناترازی انرژی ضربه دیدند. در همایش ۲۲ دی ماه که در استان یزد برگزار شد به بررسی چالش های ناترازی انرژی و روند قیمت گذاری برق در صنایع فولادی پرداخته شد.

به گزارش پرشین سازه ، این همایش به همت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران و انجمن تخصصی صنایع همگن فولاد، ذوب و ریخته گری برگزار گردید. رئیس خانه صمت مازندران در ابتدای این همایش اعلام کرد که ناترازی انرژی، واژه ای است که مسئولان برای پوشش عدم کفایت خود استفاده می کنند. این ناترازی در واقع انباشت سوءمدیریت سنوات گذشته است.

مجتبی رضوی در ادامه اعلام کرد که صنایع فولاد به ته خط رسیده اند و در زمستان و تابستان برق ندارند. گفته می شود که تولیدی ها برای خود نیروگاه بسازند، اصلاً بعید نیست که در سال های آینده گفته شود که نفت را هم خودشان به دست آورند.

در ادامه، دبیرکل خانه صمت ایران نیز اعلام کرد که این کمبود انرژی تمام ایران را آزار می دهد و ناترازی انرژی، صرفاً نوعی سرپوش است.

آرمان خالقی یادآور شد که صنعت فولاد، صنعت مادر و مولد است که قطعاً تعطیلی آن روی دیگر صنایع و کل اقتصاد کشور اثر می گذارد. بنابراین باید از آن مراقبت شود. گرچه صنعتگران و تشکل های مختلف در حال پیگیری بحث ناترازی هستند و نتایجی هم به دست آمده اما نباید اجازه داد که حق بخش خصوصی زایل شود.

رئیس هیئت مدیره انجمن نوردکاران فولاد نیز اعلام کرد که در روزهای آینده، احتمالاً برق صنایع به طور کامل قطع خواهد شد. علی محمد ایوبی ضمن اعلام این خبر ناخوشایند، خاطرنشان ساخت که دولت در طی سال های گذشته راهکارهای مختلفی برای این موضوع به صاحبان صنایع ارائه کرده است. یکی از این راهکارها، احداث نیروگاه بوده است.

وی صحبت های وزیر نیروی جدید را یادآور شد و گفت:

زمانی که آقای علی آبادی وزیر صمت بودند؛ می گفتند که صاحبان صنایع می توانند خسارت قطعی برق را از وزارت نیرو بگیرند و علیه این وزارتخانه شکایت کنند. حالا ایشان وزیر نیروست!

حالا که بیش از ۱۰ ماه از سال ۱۴۰۳ می گذرد، صنایع فولاد فقط توانسته اند سه ماه فعالیت داشته باشند. به گفته رئیس خانه صمت کرمانشاه، در کنار این محدودیت فعالیت، متاسفانه کل هزینه های حقوق، مالیات، وام بانکی و تامین اجتماعی نیز به تولیدکننده تحمیل شده و باید به موقع پرداخت شود.

جهانبخش شکری در ادامه به این نکته اشاره کرد که احتمالاً سال آینده به صنایع مختلف، برق اختصاص داده نمی شود و این موضوعی است که دولت به صراحت اعلام کرده! سوال اینجاست که چرا در طی سال های گذشته، دولت ها فکری به حال این موضوع نکرده اند یا حداقل زیرساخت های تولید را مهیا نساخته اند؟!

این مقام مسئول به ورشکستگی قریب الوقوع صنایع فولاد اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که این صنعت به زحمت خود را سرپا نگه داشته و منابع مالی خود را از جای دیگر تامین می کند. فعلاً هزینه های صنعت از جیب پرداخته می شود.

شکری در ادامه به وضعیت صادرات نیز اشاره کرد که بعد از رفع تعهد ارزی از ۱۰۰ میلیون دلار به صفر رسیده است. یکی دیگر از مشکلات صنعت فولاد این است که با ارز ۲ هزار تومانی از صندوق توسعه ملی وام گرفته اند و حالا باید به نرخ روز، آن را برگردانند.

وی از دولت درخواست کرد که حداقل یک بسته حمایتی در نظر بگیرد تا صنایع بتوانند دستمزد نیروهای خود را پرداخت کنند. صنایع حتی به ارائه یک برنامه تعطیلی از سوی دولت هم راضی هستند. مثلاً دولت یک برنامه بدهد و بگوید که برای یک سال، باید کارخانه ها تعطیل شوند.

یکی دیگر از مسائلی که صنعت فولاد این روزها با آن درگیر است، اتهاماتی است که به آن زده می شود. مثلاً می گویند که صنعت فولاد از آب به شکل بی رویه استفاده می کند. یکی از اعضای هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در همایش مزبور خاطرنشان ساخت که سهم فولادی ها از منابع آبی ۱۵ صدم درصد است. آیا این سهم می تواند به کمبود آب منجر شود؟

بهادر احرامیان در ادامه صحبت های خود اعلام کرد که صنعت فولاد از ۳۰۰ میلیارد متر مکعب گاز تولیدی، فقط ۱۵ میلیارد متر مکعب مصرف می کند که معادل پنج درصد گاز مصرفی کشور است.

از سوی دیگر گفته می شود که مصرف برق توسط صنایع بالاست و همین عامل، ناترازی را تشدید کرده است. این در حالیست که سهم مصرف برق فولادی ها نزدیک به ۸.۵ الی ۱۰ درصد است. از این سهم، ۶۰ درصد توسط خود صنایع فولاد تولید و تامین می شود. بنابراین این اتهام نیز بی اساس است.

احرامیان به این نکته هم اشاره کرد که گویا فشار بر روی صنایع فولاد بیش از صنایع دیگر است؛ چرا که سهم صنایع فولاد از محدودیت های برق ۳۰ درصد است. این در حالیست که دیگر صنایع محرومین ۱۵ درصدی دارند.

تمام این عوامل باعث شده که آینده چندان خوشی برای صنعت فولاد کشور، نتوان متصور شد! گرانی و محدودیت تولید فولاد، قطعا روی صنایع وابسته از جمله مسکن و ساختمان نیز اثر خواهد گذاشت.

دیدگاه ها غیرفعال است