چرا بانک‌ها به جای پرداخت تسهیلات، به بنگاه‌داری رو آورده‌اند؟

چرا بانک‌ها به جای پرداخت تسهیلات، به بنگاه‌داری رو آورده‌اند؟

چرا بانک‌های ایران به جای وام‌دهی، در بازار مسکن بنگاه‌داری می‌کنند؟


یک کارشناس حوزه مسکن اعلام کرد که بانک های کشور به دلایل مختلفی همچون حفظ ارزش پول و نگه داشتن جایگاه ترازنامه خود در بانک مرکزی، به جای رسیدگی به وظیفه اصلی خود که پرداخت تسهیلات است، علاقه زیادی به بنگاه داری، به ویژه در بازار مسکن و ملک دارند!

به گزارش پرشین سازه ، سید منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن به تازگی اعلام نموده که سیستم بانکی کشور در شرایطی قرار دارد که با ناترازی بالایی مواجه است. این موضوع باعث شده تا این مراکز اقتصادی کلیدی، از اعطای تسهیلات برای ساخت یا خرید مسکن خودداری کنند و با هزار دلیل و بهانه و کارشکنی از پرداخت وام های کارآمد و مفید سر باز بزنند.

این در حالی است که دولت اگر می خواهد رکود بازار مسکن را از بین ببرد، لاجرم باید ملک هایی که در اختیار نهادهای دولتی و به ویژه بانک ها قرار دارند را آزاد کرده و وارد بازار مسکن کند. این تزریق مسکن باعث افزایش عرصه و ایجاد تعادل در نظام عرضه و تقاضا می شود.

البته در این میان یکی دیگر از دلایل امتناع بانک ها از ارائه تسهیلات، کاهش نرخ سود وام های مسکن از ۲۳% به ۱۸% است که حاشیه سود این موسسات مالی را کاهش می دهد.

غیبی اشاره کرد که بانک های ایرانی در بیشتر از یک دهه گذشته، به صورت میانگین به سپرده های بلندمدت مشتریان خود ۳۰% سود دادند و در عوض با پولی که از مردم دریافت کردند، اقدام به خرید حجم بسیار زیادی ملک و املاک در شهرهای مختلف نمودند. این مسئله باعث شد تا قیمت مسکن در کشور با افزایش زیادی روبرو شود و با ورود خریداران ثروتمندی همچون بانک ها، قیمت املاک شدیدا بالا برود.

این کارشناس با سابقه بازار مسکن تصریح کرد که بررسی آمارهای رسمی سایت کدال تا سال ۱۳۹۹، نشان می دهد که تا این تاریخ، بانک ها نزدیک به ۳۷ میلیون متر مربع دارایی ملکی در قالب زمین و واحد آپارتمانی دارند. این در حالی است که ۶ سال قبل از این تاریخ، در سال ۱۳۹۳، طبق ماده ۶۷ قانون رفع موانع ارتقای نظام مالی، بانک ها موظف شده بودند تا ظرف ۳ سال، ۹۹% (سالانه ۳۳%) از دارایی های خود اعم از ملک، زمین و غیره را واگذار کنند.

بنابراین در عمل بانک ها نه تنها هیچ اعتنایی به قانون نکردند، بلکه در این بازه به ثروت اندوزی و خرید بسیار بیشتر هم روی آوردند! حال اینکه چگونه مراجع قانونی در کابینه ۳ دولت گذشته نتوانسته اند به این تخلفات رسیدگی کنند، جای سوال است!
سید منصور غیبی در ادامه بیان کرد که در کنار ناترازی های فعلی بازار مسکن، عملکرد بانک ها، به ویژه بانک مرکزی نیز درگیر یک ناترازی بزرگ دیگر است. به گونه ای که رئیس بانک مرکزی به تازگی اعلام کرده پرداخت تسهیلات بخش مسکن می تواند برای کشور تورم زا باشد!

این کارشناس خبر داد که امروزه بیشتر پاساژهای نوساز در کشور توسط بانک ها ساخته می شوند و این تنها گوشه ای از فعالیت گسترده بانک ها در حوزه بنگاه داری املاک است. این گونه فعالیت ها از طرف نظام بانکی کشور به شدت به بازار مسکن ضربه زده و بدون شک یکی از بزرگترین عوامل رکود بی سابقه این بازار در سال های اخیر بوده است.

آنچه واضح است این است که دولت نباید در این خصوص برخورد صرفا شعاری داشته باشد و چشم خود را روی واقعیت ها ببندد. تنها راه مقابله با رکود، شناسایی عوامل اصلی ناترازی و رفع آن ها است تا بازار مسکن بتواند روی نمودار مثبت حرکت کند.

دیدگاه ها غیرفعال است