در روزهای گذشته، شایعات و صحبت هایی در خصوص انتقال پایتخت به سواحل مکران شنیده شد که همین شایعات منجر به افزایش چشمگیر قیمت ها در این منطقه شده است. موضوع انتقال پایتخت، چیز جدیدی نیست و قبل از این نیز، بارها توسط دولت های مختلف مطرح شده است.
به گزارش پرشین سازه ، دولت چهاردهم در حالی صحبت از انتقال پایتخت می کند که چنین مسئله ای نیازمند ده ها سال تلاش، زحمت و هزینه است و نمی توان یک شبه این مسیر صد ساله را پیمود. این در حالیست که مسئولین دولت به نحوی صحبت می کنند که گویی با یک نشست خبری و یک صحبت کوتاه، می توان این موضوع را عملی کرد.
غافل از این که همین صحبت های کوتاه روی زندگی عادی مردم منطقه اثر خواهد گذاشت. گرچه به شکل دقیق صحبت از نقطه خاصی برای انتقال پایتخت نشده و صرفاً گفته شده که باید پایتخت اقتصادی را به سواحل جنوب منتقل کرد، اما به هرحال همین کلیدواژه هم برای افزایش قیمت زمین و مسکن در این مناطق کفایت می کند.
در حال حاضر، تنها نقطه اقیانوسی ایران، مکران است و به همین دلیل، اهمیتی بالا در سواحل جنوب شرق ایران دارد. این منطقه که در جنوب سیستان و بلوچستان واقع شده، در غرب به پاکستان متصل می شود و در یک مرز ۹۰۰ کیلومتری امتداد دارد و به عمان می رسد.
بندر چابهار نیز تنها بندر اقیانوسی ایران است که ارتباط گسترده ای در منطقه ایجاد کرده است. علاوه بر تمام این مزیت های ارتباطی، سواحل مکران سرشار از ذخایر نفت و گاز هستند و حتی امکان کشاورزی نیز دارند. به همین دلیل برای زندگی طولانی مدت و پررونق، جای مناسبی به حساب می آیند.
سوال اینجاست که چرا در طی این سال ها، با وجود تاکید مکرر، پایتخت از تهران انتقال پیدا نکرد؟ اساساً تهران چه مشکلی دارد که برای زندگی، چندان مناسب نیست؟
اصلی ترین مشکل تهران، معضل آب آشامیدنی است. سال هاست که تهران با بحران آب مواجه بوده و هر ساله بر وخامت اوضاع افزوده می شود. در سال های اخیر میانگین بارش سالانه در تهران نزدیک به ۲۵ درصد کاهش یافته است. این بارش ها به شکل مستقیم روی منابع ذخیره آب تهران اثر می گذارند و بحران را تشدید می کنند.
ذخایر سدهای اطراف تهران در دهه های گذشته به طرز چشمگیری کاهش یافته است و به همین دلیل، اگر یک دلیل برای انتقال پایتخت وجود داشته باشد، آن موضوع قطعاً آب خواهد بود.
البته بعد از گسترش شایعه انتقال پایتخت، دولت نیز واکنش جدی از خود نشان داد و خاطرنشان ساخت که این موضوع چندان جدید نیست و بیش از سه دهه است که در مورد انتقال پایتخت صحبت می شود. بر اساس گفته های سخنگوی دولت، تهران ظرفیت زیستی مناسبی ندارد و ذخایر آب آن رو به اتمام است. به همین دلیل، نگرانی هایی در خصوص آن وجود دارد.
فاطمه مهاجرانی در ادامه خاطرنشان ساخت که یکی از گزینه های مطرح برای انتقال پایتخت، مکران است. دو شورا تشکیل شده که یکی از آنها به طور جدی مشکلات پایتخت را رصد می کند. علاوه بر این، ظرفیت های زیستی در منطقه مکران را شناسایی کرده است.
وی در ادامه تاکید کرد که این موضوع، در دستور کار فوری نیست و با کمک دانشگاهیان، نخبگان و خبرگان در تلاش هستند که به تدریج، موضوع را به سمتی ببرند که بهترین اثربخشی را داشته باشد. در این مسیر به نیروهای مهندسی، جامعه شناسی و اقتصاددان نیز احتیاج است.
تمام این حرف و حدیث ها باعث شد که قیمت ملک در منطقه مکران گران شود. گرچه بسیاری از کارشناسان می گویند که فعلاً امکان انتقال پایتخت اقتصادی به مکران وجود ندارد اما همین شایعات باعث شد که به هرحال زمین و خانه های این منطقه گران شوند.
نماینده پیشین چابهار نیز ضمن تایید گرانی های ملک و مسکن در منطقه مکران، خاطرنشان ساخت که این گرانی ها در حالی بر سر مردم منطقه هوار شده است که هیچ تغییری در کیفیت زندگی آنان ایجاد نشده و این شایعه، فقط برای آنها دردسر و گرانی به همراه داشته است.
ایشان در ادامه خاطرنشان ساخت که شاخص های توسعه در منطقه مکران بسیار پایین است و اساساً زیرساختی هم برای زندگی در این منطقه وجود ندارد. خیلی از مردم این منطقه هنوز آب لوله کشی ندارند. گرچه هیچکس منکر ظرفیت های بزرگ منطقه مکران نیست اما عقب ماندگی های این ناحیه به قدری زیاد است که دولت در ابتدا باید به فکر توسعه زیرساخت ها باشد و بعد مسائلی مثل انتقال پایتخت را مطرح کند.
در حال حاضر، قیمت هر متر مربع زمین در منطقه مکران و به خصوص نواحی مختلف چابهار از ۴۰ میلیون تومان شروع شده و تا ۶۰ میلیون هم ادامه دارد. بخش زیادی از این گرانی ها از زمانی آغاز شده که شایعاتی پیرامون انتقال پایتخت به این ناحیه مطرح گردیده است.