به گفته یک مقام رسمی، بعضی از آمارهایی که در رابطه با نهضت ملی مسکن ارائه می شد خلاف واقع بوده است. در این طرح، ساخت یک میلیون و ۳۲ هزار واحد تعریف شده که از این میان تاکنون تنها ساخت ۵۵۹ هزار واحد آغاز گشته و ۴۶۰ هزار واحد به مرحله اتمام فونداسیون رسیده اند؛ تنها ۶۱ هزار واحد نیز به مرحله اتمام نازک کاری رسیده اند.
به گزارش پرشین سازه ، احسان مسعودی، معاون دفتر طرح ریزی و پایش طرح های مسکن وزارت راه و شهرسازی در بیانات جدید اظهار کرد که سامانه تم به عنوان مرجعی برای ارائه آمارها و بررسی طرح های حمایتی، از سال ۱۳۹۸ و در دولت دوازدهم راه اندازی شد. با ابلاغ قانون جهش تولید مسکن در ۱۴۰۰ و تغییر نام این طرح به نهضت ملی مسکن نیز این سامانه همچنان مورد استفاده قرار گرفت.
وظیفه پالایش متقاضیان و بررسی روند پیشرفت پروژه ها بر عهده این سامانه بود اما در دو سال آخر دولت سیزدهم، شرکت های مرتبط به ویژه شهرهای جدید و بنیاد مسکن، اطلاعات آن را به روز رسانی نمی کردند. از این رو داده ها به درستی جمع آوری نمی شدند و به خاطر برخی از آمارهایی که در گذشته اعلام می شد، خلاف واقعیت بود.
وی در ادامه اظهار داشت که با روی کار آمدن دولت چهاردهم، نقص ها و اشکالات این سامانه مشخص شد و آمارها پس از ماه ها تلاش، بالاخره اصلاح شد. داشبورد مدیریتی سامانه نیز به صورت شفاف در دسترس عموم مردم قرار گرفته است. بر اساس قانون، وزارت راه و شهرسازی موظف است هر سه ماه آمار نهضت ملی مسکن را از طریق این سامانه به صورت عمومی منتشر کرده و به شکل مکتوب به مجلس شورای اسلامی ارائه کند. از این پس اطلاعات مربوط به پالایش متقاضیان، تسهیلات بانکی و روند پیشرفت پروژه ها نیز به صورت شفاف ارائه خواهد شد.
معین عبدالمحمدی، مدیر توسعه سامانه تم نیز در ادامه این اظهارات بیان کرد که از آغاز کار دولت چهاردهم، نهایت تلاش ها برای دقیق تر کردن آمار و اطلاعات این سامانه صورت گرفته است. این سامانه تمامی اطلاعات مربوط به طرح های اجاره ۹۹ ساله، خودمالک شهری، خودمالک روستایی، جوانی جمعیت، مشارکتی، بافت فرسوده و تسهیلات ودیعه مسکن را ارائه می کند.
عبدالمحمدی همچنین اعلام کرد که بر اساس آخرین آمار، تاکنون ۶.۷ میلیون نفر در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که از این میان ۶.۲ میلیون نفر تعیین تکلیف شده اند. ۱.۵۶ میلیون نفر واجد شرایط تایید نهایی بوده اند و ۹۵۱ هزار نفر افتتاح حساب کرده اند. ۷۹۲ هزار نفر آورده نقدی ۴۰ میلیون تومانی واریز نموده اند. ۸۴۴ هزار نفر نیز متقاضیان موثر تجمعی بوده و ۷۷۹ هزار نفر متقاضیان تخصیص پروژه شده هستند.
وی همچنین بیان کرد که بر اساس آمارهای این سامانه، یک میلیون و ۳۲ هزار پروژه در قالب طرح نهضت ملی تعریف شده که برای ساخت ۸۳۲ هزار مورد از آنها با سازنده قرارداد بسته شده و ۶۱۳ هزار واحد نیز پروانه ساخت گرفته اند. همچنین ۹۵۸ هزار واحد به بانک ها معرفی شده اند و ۴۴۸ هزار واحد نیز قرارداد تسهیلات دارند. ۵۵۹ هزار واحد وارد مرحله ساخت شده اند و ۴۶۰ هزار واحد در مرحله اتمام فونداسیون، ۲۷۳ هزار واحد در مرحله اتمام اسکلت، ۱۱۷ هزار واحد در مرحله اتمام سفت کاری، ۶۱ هزار واحد اتمام نازک کاری و ۳۴ هزار واحد در مراحل اتمام کارهای پایانی هستند.
مسعودی در ادامه تصریح کرد که ۶ میلیون و ۷۶۶ هزار و ۸۲۹ نفر در طرح اجاره ۹۹ ساله نهضت ملی ثبت نام نموده اند که از این بین یک میلیون و ۵۶۵ هزار و ۴۴۲ نفر به مرحله تایید نهایی رسیده و نزدیک به ۷۷۹ هزار نفر نیز به پروژه ها متصل شده اند. در این بین استان فارس با ۱۱ درصد، بیشترین سهم از متقاضیان موثر مسکن ملی را در اختیار دارد و کمترین آمار نیز مربوط به استان های مازندران و گیلان است. آمارهای دیگر نشان می دهد که نسبت صدور پروانه های ساختمانی به تعهدات ۷۲.۶ درصد بوده و نسبت انعقاد قرارداد مشارکت مدنی نیز ۵۳ درصد ثبت شده است.
در سال های گذشته به دلیل دستی بودن اطلاعات و امکان دخل و تصرف در آن ها، آمارهای منتشر شده توسط ادارات راه و شهرسازی، شرکت عمران شهرهای جدید و بنیاد مسکن فاقد اعتبار بودند. به عنوان مثال در دولت سیزدهم، طی آخرین جلسه شورای عالی مسکن عدد واگذاری زمین بر اساس جوانی جمعیت را ۷۴ هزار و ۶۵۸ واحد اعلام نمودند در حالی که بررسی ها نشان می دهد در همان روز تعداد واحدهای رسیده به مرحله آماده سازی، در واقع ۳۱ هزار واحد بوده که در دولت چهاردهم به ۵۶ هزار واحد رسیده است. ادبیات آماری در آن زمان مبتنی بر تامین و واگذاری بود، نه تعداد واقعی واحدها.
مدیر سامانه تم نیز تاکید کرد که بر خلاف دولت گذشته، آمارها را تنها باید پس از زمانی که واحدها آماده تحویل به متقاضی می شوند اعلام کرد، نه بر اساس تعریف واحدهایی که قرار است در آینده تحویل مردم شوند. از این رو رویکرد جمع آوری اطلاعات در سامانه تم تغییرات زیادی پیدا کرده و مبتنی بر واقعیت ها ارائه می شوند. در حال حاضر امکان مقایسه پروژه ها از نظر تاریخی فراهم شده و اطلاعات به تفکیک استان، مکان و روش ساخت در اختیار کاربران قرار می گیرد.
معاون دفتر طرح ریزی و پایش طرح های مسکن وزارت راه و شهرسازی در ادامه توضیح داد که بر اساس اطلاعات به دست آمده، ۴.۸ درصد از متقاضیان تخصیص یافته به پروژه ها (۳۷ هزار و ۱۹۱ نفر) از دهک درآمدی یک و ۸.۹ درصد (۶۹ هزار و ۶۳۲ نفر) نیز از دهک درآمدی دو هستند. بیشترین میزان تخصیص پروژه ها نیز با ۱۲.۶ درصد به دهک چهار (۹۸ هزار و ۵۵۳ نفر) بوده است. البته در بعضی از موارد دهک درآمدی متقاضیان هنوز مشخص نشده که این اطلاعات به زودی به روز رسانی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد که موازی با توسعه سامانه تم، تدابیر مناسبی برای جمع آوری دقیق اطلاعات به تمامی استان ها و مراجع دولتی ابلاغ شده و طرح های جوانی جمعیت و چهار فرزندی نیز از نهضت ملی تفکیک شده اند. امروزه شاهد شفافیت کامل اطلاعات آنلاین مربوط به پروژه های مسکن دولتی هستیم.