هزینه های مسکن به قدری زیاد شده که در حال حاضر، نزدیک به ۵۰ درصد درآمد خانواده های کارگری را می بلعد و سهم دیگر شاخص های سبد خانوار را نیز به خود اختصاص داده است. با توجه به وضعیت کنونی، کمترین توقع این بود که دستمزد کارگران بالا برود اما در سال جاری نیز، رشد حقوق و دستمزد چندان بالا نبوده است!
به گزارش پرشین سازه ، یکی از اصلی ترین هزینه هایی که خانواده های کارگری با آن درگیر هستند، هزینه مسکن می باشد. دولت اگر به دنبال حل این بحران است، باید مسکن سازی را جدی بگیرد. در این میان، ظرفیت تعاونی های مسکن بسیار بالاست و می توان از این پتانسیل برای ساخت مسکن محرومان بهره برد. اما در حال حاضر، به نظر نمی آید که تعاونی های مسکن ساز، اثرگذاری چندانی در ساخت و ساز کشور داشته باشند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آخرین صحبت های خود به برنامه های دولت و وزارتخانه متبوع خود برای ساخت مسکن کارگران اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که با همراهی کارفرمایان، گام های بلندی برای تامین مسکن کارگران برخواهند داشت. احمد میدری تاکید کرد که با جدیت دنبال استفاده از پتانسیل تعاونی های مسکن کارگری خواهند بود و تعاونی های جدید نیز راه اندازی می شود.
نکته جالبی که جناب وزیر به آن اشاره کرد، اعلام آمادگی و همراهی کارفرمایان بود. بر اساس گفته های میدری، در صورتی که وزارت راه و شهرسازی و سازمان تامین اجتماعی همکاری کنند، می توان از ظرفیت نهادهایی مثل شهرداری و غیره برای ساخت مسکن کارگری استفاده کرد.
تعاونی های مسکن ساز، پیش از این نیز توانسته بودند بخش زیادی از طرح های مسکن سازی را پیش ببرند. به جز معدود تعاونی های غیرمعتبر، در جریان طرح مسکن مهر، بسیاری از خانه های باکیفیت توسط تعاونی ها ساخته شد.
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اعلام کرد که تعاونی های مسکن ساز، می توانند آورده های مردم را تبدیل به سرمایه ای برای ساخت خانه کنند و به این ترتیب، سرمایه های پایدار شکل بدهند.
یعقوب رستمی در ادامه خاطرنشان ساخت مهمترین نکته در مسکن کارگری، برنامه ریزی برای ساخت است. در حال حاضر، طرح های تدوین شده و در دست بررسی هستند. هدف از تمام این طرح ها، این است که فشار اجاره نشینی روی کارگران کاهش پیدا کند و بتوانند خانه دار شوند.
متاسفانه با وجود وعده های متوالی، هنوز اقدامی جدی برای ساخت مسکن کارگران نشده است. حق مسکن کارگران در سال جاری ۹۰۰ هزار تومان تعیین شد که به قول دبیرکل خانه کارگر، بیشتر در حد پوشاک بچه است تا حق مسکن!
علیرضا محجوب تاکید کرد که به جای حق مسکن باید مشکل مسکن کارگران حل شود و بتوانند صاحبخانه شوند. این فعال صنفی به ماده ۱۴۹ قانون کار اشاره کرد که صراحتاً برخی نهادها از جمله وزارت راه و شهرسازی، شهرداری ها، تعاونی های مسکن و کارفرمایان را موظف کرده که به کارگران زمین رایگان اهداء کنند و در روند ساخت و ساز، از کارگران حمایت کنند.
در حال حاضر، مهمترین طرحی که در خصوص مسکن کارگری وجود دارد، طرح ساخت ۳۰۰ هزار واحد مسکونی است. محجوب اعلام کرد که در طی جلسه ای که با وزیر راه و شهرسازی داشته اند، نظر ایشان نیز نسبت به تامین مسکن کارگری با استناد به قانون کار مثبت بوده است.
از سوی دیگر، کارفرمایان نیز از ساخت مسکن برای کارگران خود استقبال و اعلام آمادگی کرده اند. ضلع دیگر این ماجرا، تشکل های کارگری و تعاونی های مسکن است که در ساخت و ساز مشارکت خواهند کرد. نقش نظارت بر این روند نیز به عهده اتحادیه تعاونی های مسکن کارگری است.
دبیرکل خانه کارگر اعلام کرد که بر اساس ماده ۱۴۹ قانون کار، کارفرمایان موظف هستند که در جوار کارخانه یا کارگاه خود، برای کارگران مسکن بسازند و زمین های در اختیار خود را به این موضوع اختصاص بدهند.
در حال حاضر، گفته می شود که ۱۰ هزار تعاونی مسکن فعال در کشور وجود دارد. از آنجایی که ارتباط مردم با این تعاونی ها ساده تر و بی واسطهتر است، می توانند راهکار فوق العاده ای برای خانه دار شدن طبقات محروم و کم درآمد جامعه باشند.
واقعیت اینجاست که بسیاری از اقشار کارگری با این وضعیت نمی توانند ادامه دهند و از عهده هزینه های مسکن برنمی آیند. اگر دولت به موقع به فریاد این قشر نرسد، پیامدهای جبران ناپذیری برای جامعه خواهد داشت.
دولت می تواند با راهکارهایی مثل ارائه زمین رایگان و ارزان به تعاونی های مسکن، صدور مجوز راه اندازی تعاونی های جدید، پرداخت تسهیلات بانکی و غیره، به کارگران کمک کند تا خانه دار شوند. در صورتی که شرکت های تعاونی در این حوزه مشارکت فعال داشته باشند، گام بلندی در راستای خانه دار کردن اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه خواهد بود.
واحدهای صنعتی بزرگ و کارخانه ها می توانند تعاونی تشکیل دهند و با استفاده از زمین هایی که در اطراف کارخانه ها یا کارگاه ها وجود دارد، برای کارگران خود مسکن سازمانی بسازند.