۱۰۰ فناوری نوین ساخت و ساز برای مقابله با فرونشست

100 فناوری نوین ساخت و ساز برای مقابله با فرونشست

صنعتی‌سازی مسکن با فناوری‌های جدید؛ راهکار فرونشست زمین


یکی از موضوعاتی که وزارت راه و شهرسازی همواره بر آن تاکید دارد، استفاده از فناوری های نوین ساخت و ساز است. حالا رئیس مرکز تحقیقات این وزارتخانه اعلام کرده که در همین راستا، ۱۰۰ روش و فناوری نوین صنعتی سازی مورد تایید قرار گرفته اند.

به گزارش پرشین سازه ، غزل راهب در جمع خبرنگاران به ممنوعیت ساخت مسکن در زمین های دارای فرونشست نیز اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که اولین گام برای کنترل این پدیده، جلوگیری از افزایش آن است.

این مقام مسئول تاکید کرد که سهم وزارت راه و شهرسازی در کنترل و محدود کردن فرونشست خیلی محدود است و بخش بزرگی از وظایف موجود به وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی مربوط می شود.

بارها دیده ایم که پدیده فرونشست چه بلایی بر سر ساختمان سازی و جاده سازی آورده است. در حال حاضر، نرخ فرونشست شهری مثل تهران بسیار بالاست و هر ساله، خسارت زیادی به صنایع مختلف و زیرساخت های شهری می زند. به همین دلیل، باید راهکارهای مختلفی جهت کنترل آن صورت بگیرد.

رئیس مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد که بخشی از کار که به وزارتخانه مربوط می شود، طرح های جامع و توسعه عمران شهری است. طرح های مزبور باید به نحوی تدوین شوند که سطح آبخوان های زیرزمینی شهرها، بیش از این کاهش پیدا نکند و به این ترتیب از روند فرونشست زمین جلوگیری شود.

یکی دیگر از اقداماتی که باید صورت بگیرد تا پدیده فرونشست زمین بیش از این نشود، مدیریت آبهای سطحی برای حفظ منابع آبی زیرزمینی شهر است. واقعیت اینجاست که با نابودی آب های سطحی و زیرزمینی، زمین دچار فرونشست می شود و پیامدهای بسیاری خواهد داشت.

غزل راهب می گوید که کاهش مصرف سوخت در ساختمان ها با استفاده از روش های صنعتی سازی و سیستم های خشک در فرآیند ساخت و ساز محقق می گردد. این حوزه، جایی است که وزارت راه و شهرسازی می تواند ورود کند و از فناوری هایی که چنین کاری را تسهیل کنند و به کاهش مصرف ساختمان ها منجر شوند، حمایت کند.

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی وزارتخانه اعلام کرد که یکی دیگر از وظایفی که این مرکز بر عهده دارد، رصد کردن ساخت و سازهایی است که در مناطق پرخطر از بابت فرونشست قرار دارند. اساساً و بر طبق قانون، هیچگونه ساخت و سازی نباید در این زمین ها صورت بگیرد و بارگزاری جدید جمعیت در این زمین ها ممنوع است.

در صورتی که خانه هایی روی این اراضی ساخته شده، باید روند مقاوم سازی را در پیش بگیرد. خوشبختانه مرکز تحقیقات وارد عمل شده و در حال تدوین دستورالعملی برای این موضوع می باشد.

یکی از سوالاتی که خبرنگاران از غزل راهب پرسیدند، این بود که در کدام یک از مناطق کشور، میزان فرونشست بیشتر از دیگر نقاط است؟ ایشان در پاسخ ابراز بی اطلاعی کرد و خاطرنشان ساخت که فعلاً ترجیح می دهد که به این قضیه ورود نکند.

یکی از راهکارهایی که وزارت راه و شهرسازی برای رفع معضل فرونشست در نظر دارد، انتقال آب دریا است. سوال اینجاست که آیا چنین راهکاری قابل انجام است و چه هزینه ای برای کشور در بر خواهد داشت؟!

غزل راهب در ادامه به موضوع صنعتی سازی در کشور اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که فعلاً سهم صنعتی سازی در کشور، زیر ۱۰ درصد است اما برنامه هفتم توسعه مقرر کرده که سهم صنعتی سازی از ساخت و ساز کشور به ۱۵ درصد برسد.

به همین جهت است که وزارت راه و شهرسازی دست به کار شده و نزدیک به ۱۰۰ فناوری جدید ساخت و ساز را مورد تایید قرار داده است. رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص میزان استفاده سازندگان از این فناوری ها نیز ابراز بی اطلاعی کرد و خاطرنشان ساخت آمار دقیقی در این حوزه ندارد.

واقعیت اینجاست که در بیشتر کشورهای پیشرفته، بخش زیادی از ساخت و سازها به شکل صنعتی پیش می روند و همین عامل باعث شده که علاوه بر کاهش هزینه ها، سرعت ساخت و ساز بالا برود و به این ترتیب، مشکلات مربوط به مسکن تا حد زیادی حل شود.

در ایران نیز اگر توجه بیشتری به صنعتی سازی صورت بگیرد، احتمالاً می توان مسکن سازی را با قدرت بیشتری پیش برد. نکته اینجاست که سهم ۱۰ درصدی صنعتی سازی از کل ساخت و سازهای کشور، بسیار ناچیز است.

به نظر می آید یکی از نهادهایی که مقاومت زیادی در برابر استفاده از فناوری های نوین ساخت و ساز دارد، شهرداری می باشد. یکی از خبرنگاران حاضر در نشست با ذکر این موضوع، دلیل مقاومت شهرداری را از غزل راهب جویا شد. ایشان این موضوع را منکر شده و اعلام کرد که حتی در صورت وقوع، باید بررسی های لازم صورت بگیرد تا دلیل مقاومت شهرداری مشخص شود. نکته اینجاست که تا به امروز، چنین موضوعی به مرکز تحقیقات گزارش نشده است.

دیدگاه ها غیرفعال است