یکی از اقدامات مثبتی که برای حمایت از محرومان برای خانه دار شدن صورت گرفته، این است که ۲۰۰ میلیون تومان وام بلاعوض برای تکمیل واحدهای مسکونی حمایتی آنها پرداخته می شود.
به گزارش پرشین سازه ، مدیرعامل بنیاد مسکن ضمن اشاره به این موضوع، تاکید کرد که وام مزبور به خانواده هایی تعلق می گیرد که از عهده پرداخت آورده های خود برنمی آیند. محل تامین این وام بلاعوض نیز حساب ۱۰۰ و کمیته امداد می باشد.
محمدرضا صالحی در ادامه صحبت های خود خاطرنشان ساخت که در تمام بانک های عامل، پرونده پرداخت تسهیلات داریم اما نمی توان به شکل دقیق گفت که کدام بانک بیشتری پرونده پرداخت وام را دارد. البته عملکرد بانک مسکن نسبت به بقیه بانک ها خیلی بهتر بوده است.
وی در پاسخ به این سوال که چه مبلغی به حساب ۱۰۰ واریز می شود، اعلام کرد که رقم مشخصی وجود ندارد. هرچه از محل اعتبارات دولتی دریافت می شود، بلافاصله به ریال تبدیل شده و به حساب واریز می گردد. در سال گذشته، ۳۲۰ میلیارد تومان اعتبارات دولتی به بنیاد مسکن اختصاص پیدا کرد که سریعاً به طرح های مسکن سازی اختصاص پیدا کرد.
صالحی خاطرنشان ساخت که بخشی از مبالغ موردنیاز طرح های مسکن سازی از نیم درصد سود بانک ها تامین می شود. البته به نظر می آید که سودهای مربوطه به طور کامل پرداخت نمی شود. در واقع، پروژه هایی که تعریف شده از اعتباراتی که دریافت می شود، خیلی بیشتر است و اساساً قابل قیاس نیستند.
سوال اینجاست که حساب ۱۰۰ بنیاد مسکن از کجا شارژ می شود؟ صالحی در پاسخ به این موضوع اعلام کرد که سود شرکت های زیرمجموعه بنیاد مسکن یکی از اصلی ترین منابع تامین حساب ۱۰۰ است.
بر اساس گفته های ایشان، بنیاد مسکن تا به امروز موفق شده که ساخت هفت هزار واحد مسکونی را آغاز کند و تا به امروز، هیچ منبعی از خارج بنیاد برای پیشبرد این طرح ها در نظر گرفته نشده است. صالحی می گوید که برنامه ریزی های صورت گرفته بر این است که تا پایان شهریور امسال، ۵۰ هزار واحد ساخته شود. بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی که دولت در اختیار بنیاد می گذارد یا نیم درصد سود بانک ها برای پیشبرد این طرح ها اصلاً مناسب و کافی نیست.
کل سودی که بانک ها در سال گذشته به بنیاد داده اند، ۶۰ میلیارد تومان بوده است. علاوه بر این، ۳۲۰ میلیارد تومان هم از دولت توانسته اند اعتبار دریافت کنند. بیشتر پولی که به حساب ۱۰۰ بنیاد واریز شده از محل شرکت های وابسته بوده که نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.
غلامرضا صالحی تاکید کرد که هنوز این پول به طور کامل واریز نشده و اساساً این مبالغ برای طرح های بنیاد کافی نیستند. بیشتر واریزی های حساب ۱۰۰ از سوی مردم بوده اما در طی چند سال گذشته که قدرت خرید مردم پایین آمده، این واریزی ها هم به طرز قابل توجهی کاهش یافته است.
در این میان، نباید کمک خیرین را نیز از یاد برد که بخش زیادی از منابع فعلی بنیاد را تامین می کنند. البته لازم به ذکر است که کمک های خیرین معمولاً در قالب پروژه است.
یکی از موضوعاتی که برخی مواقع مطرح می شود، بحث انحلال بنیاد مسکن است. رئیس این بنیاد می گوید که چنین مسئله ای در برنامه ششم و هفتم توسعه مطرح نشده و بنیاد مسکن هم زیرنظر دفتر مقام معظم رهبری است و برای انحلال آن باید از دفتر ایشان اجازه گرفته شود. مجلس به تنهایی نمی تواند برای این موضوع تصمیم گیری کند.
صالحی در ادامه صحبت های خود به موضوع تامین زمین پروژه های نهضت ملی مسکن پرداخت و خاطرنشان ساخت که برای تامین زمین این پروژه ها مشکل خاصی وجود ندارد. در واقع، بنیاد مسکن به محض دریافت زمین، عملیات ساخت و ساز را آغاز کرده است. به عبارت دیگر، تا زمین برای ساخت واحدهای مسکونی وجود نداشته باشد، بنیاد مسکن ورود نمی کند.
وی به همدان اشاره کرد که عملیات ساخت ۱۱ هزار واحد توسط بنیاد مسکن در آن شروع شده و هریک از پروژه های مزبور در مراحل خاصی از ساخت و ساز قرار دارند.
یکی از سوالات مهم این است که هزینه ساخت مسکن و به خصوص مسکن روستایی چقدر می شود؟! صالحی می گوید که این هزینه ها متغیر هستند. مثلاً اگر واحد مزبور یک طبقه و فلت باشد، حدوداً ۱۰ الی ۱۲ میلیون تومان هزینه می برد. اگر این واحد ۶۰ متر باشد، بدون در نظر گرفتن قیمت زمین نزدیک به ۶۰۰ الی ۷۲۰ میلیون تومان هزینه دارد.
اگر وام ۴۰۰ میلیونی به مسکن روستایی پرداخت شود، ۵۰ درصد هزینه ها پوشش داده خواهد شد. مدیرعامل بنیاد مسکن در انتهای سخنان خود خاطرنشان ساخت که برای کسانی که قادر به پرداخت هزینه های ساخت و ساز خود نیستند، وام ۲۰۰ میلیون تومانی بلاعوض در نظر گرفته شده که از طریق حساب ۱۰۰ پرداخت می شود.