وزیر کار اعلام کرد که ۳۰۰ هزار متر مربع زمین برای ساخت مسکن کارگران تخصیص داده شده و خانه دار کردن بخش زیادی از کارگران در یک بازه زمانی ۳ ساله، در دستور کار قرار دارد.
به گزارش پرشین سازه ، بر اساس آمارهای منتشر شده، امروزه بیش از ۷۰ درصد درآمد قشر کارگر صرف پرداخت کرایه خانه می شود. با در نظر گرفتن فشار قیمت دلار، متوسط قیمت هر متر مربع خانه در سال گذشته در تهران به ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که بانک مرکزی از ابتدای شهریور ماه تا کنون هیچ گزارش آمار دقیق و رسمی در این زمینه ارائه نداده و تغییرات سامانه ثبت معاملات ملکی را بهانه قرار داده است. علی رغم نبود آمار رسمی، تحقیقات و بررسی های انجام گرفته توسط کارشناسان به خوبی نشان می دهد که قیمت مسکن در سال گذشته حداقل متری ۱۰۰ میلیون تومان بوده است.
در شرایطی که بانک مرکزی از ارائه آمار خودداری می کند، تورم ماهانه اجاره خانه به ۲.۶ درصد رسیده است. جالب اینکه با وجود این تورم شدیداً سنگین، در آخرین جلسه شورای عالی کار که با هدف تعیین دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۴ برگزار شده بود، حق مسکن نسبت به سال گذشته هیچ تغییری نکرد و همان ۹۰۰ هزار تومان باقی ماند!
حق مسکن کارگران در حالی بدون تغییر و در کمترین حد ممکن باقی مانده که مسکن یکی از نیازهای اساسی خانواده بوده و مهم ترین جایگاه را در سبد خانوار دارد. با در نظر گرفتن میانگین حقوق کارگران و افزایش شدید قیمت مسکن و بازار اجاره بها، این قشر زحمتکش دچار مشکلات زیادی در راستای تامین مسکن شده اند.
ثابت ماندن رقم حق مسکن کارگران برای دومین سال پیاپی، در عین افزایش ۴۵ درصدی پایه حقوق آنان به خوبی نشان می دهد که شورای عالی کار در تعیین مزد ۱۴۰۴، نسبت به مسکن کاملا بی توجهی کرده است. امروز که در بدترین نقاط شهر، کوچک ترین واحدهای مسکونی غیرمجاز حداقل ۵ میلیون تومان (با ارفاق) از مستاجرین کرایه می خواهند، با حق مسکن ۹۰۰ هزار تومانی چه کاری می توان انجام داد؟
در این بین، احمد میدری وزیر کار، در جدیدترین اظهارات خود از برنامه های دولت برای ساخت مسکن کارگری خبر داد و اعلام کرد که قرار است در یک بازه زمانی ۳ ساله، حدود ۳۰۰ هزار واحد مسکونی مخصوص کارگران ساخته و تحویل شود.
ناگفته نماند که در گذشته نیز بارها شاهد این بوده ایم که وزرای کار دولت های مختلف وعده های گوناگونی در زمینه مسکن به کارگران داده اند اما تا کنون هیچ خبری از هیچ نوع امتیاز یا بسته حمایتی در خصوص مسکن کارگران نشده است! این بار نیز کام تلخ کارگران با شنیدن این خبر خوب، شیرین شده اما باید صبر کرد و دید که آیا واقعا این وعده عملی خواهد شد یا خیر؟
کارگران زیر فشار خرج ۷۰ درصد درآمد خود برای کرایه خانه، همچنان خانه به دوش انتظار مسئولان را می کشند تا برای حل بحران مسکن آنان قدمی عملی بردارند و واقعا کاری بکنند.
کارگران یکی از کلیدی ترین نیروهای کار در جامعه هستند. تامین رفاه آنان و در کمترین حالت، نیاز اساسی مسکن، اهمیت زیادی برای سلامت جامعه دارد. مشکل مسکن کارگران نیز مختص ایران نیست و در بسیاری از کشورهای دیگر هم کارگران با معضلات تامین مسکن روبرو هستند اما در این راستا تعاونی ها به عنوان نهادهای اجتماعی اقتصادی، می توانند نقشی کلیدی ایفا کنند. این نهادها می توانند با مشارکت در فرایند ساخت و بهره برداری، راه را برای تولید مسکن مقرون به صرفه و ارزان هموار کنند.
بهمن عبدالهی، رئیس اتاق تعاون در اواخر سال گذشته اعلام کرده بود که بر اساس دو تفاهم نامه با وزارت راه، قرار شد که ۲۰۰ هزار واحد مسکونی توسط تعاونی ها ساخته شود که از این میان ۵۴ هزار واحد در مرحله ساخت قرار دارند.
وی همچنین بیان کرد که ۸۰۰ هکتار زمین برای ساخت مسکن به وزارت راه معرفی شده که با گذشت ۲ سال و نیم هنوز هیچ پاسخی دریافت نشده است. چنانچه بانک ها به جای وام شخصی به افراد، تسهیلات خود را در اختیار شرکت های تولید مصالح قرار دهند، با پیش پرداخت و پیش خرید مصالح، هم می توان چرخه تولید مسکن در داخل کشور را رونق داد و هم می توان قیمت های ساخت را برای تعاونی ها ثابت نگه داشت.
مسکن امروزه به یکی از بزرگ ترین چالش های اقتصادی و اجتماعی در جامعه ایران تبدیل شده و فشار بسیار زیادی را به ویژه روی قشر کارگر و کم درآمد وارد آورده است. گران بودن قیمت مسکن، ناتوانی مردم در تامین مالی و البته کمبود واحدهای مسکونی ارزان، باعث شده تا بسیاری از کارگران توان لازم برای تامین مسکن مناسب برای خود و اعضای خانواده خود را نداشته باشند. در این راستا بسیاری از نهادهای اجتماعی و کارشناسان امور از دولت درخواست دارند که هرچه زودتر به بحران مسکن در کشور رسیدگی کند.