در راستای اجرای قانون عرضه اراضی مازاد نهادهای دولتی، بانک مسکن به شکل منظم اقدام به ارائه املاک مازاد خود کرده است. مدیرعامل این بانک می گوید که این املاک مازاد به شکل منظم برای فروش آگهی می شوند. ناگفته نماند که بیشتر اموال مزبور متعلق به شرکت های ساختمانی هستند.
به گزارش پرشین سازه ، بخش زیادی از اموال بانک مسکن همین زمین ها و املاکی است که به تملک بانک درآمده و حالا در مقاطع مشخص برای فروش به بازار عرضه می شود. علی خورسندیان تاکید کرد که در این حوزه با شفافیت بالایی عمل می کنند و تمام اقدامات بانک مشخص و معین است.
وی در ادامه توضیح داد که شاید از نگاه برخی، شرکت های ساختمانی اموال مازاد بانک محسوب شوند اما بخش زیادی از دارایی های بانک، در واقع همین شرکت های ساختمانی هستند که به گواهی و مجوز بانک مرکزی، بخشی از شرکت های ابزاری به حساب می آیند. در این میان می توان به صرافی ها، شرکت های تامین سرمایه و غیره اشاره کرد.
خورسندیان در ادامه تاکید کرد که تمام املاک مازاد بانک ها با برنامه ریزی مشخص در حال ارائه به بازار هستند. این مقام مسئول در ادامه صحبت های خود گفت: حتی مشکلات موسسه اعتباری کاپسین نیز حل شده است. این موسسه در بازپرداخت سپرده مردم با مشکل مواجه شده بود که با فروش بخشی از دارایی ها، اموال و املاکی که داشت و به بانک مسکن محول شده بود، توانست بدهی های خود به بانک مرکزی را تسویه کند و الباقی املاک نیز بر اساس یک جدول زمانبندی دائما برای عرضه و فروش آگهی می شوند.
بازارهای موازی، منابع مالی را جذب می کنند!
در حال حاضر و بر اساس گفته های بسیاری از کارشناسان بانکی، شرایط بیشتر بانک ها جالب نیست و دچار ناترازی شده اند. علی خورسندیان اعلام کرد که بیشتر سرمایه ها به سمت بازارهای موازی می روند و به همین دلیل، جذب منابع برای بانک ها خیلی سخت شده است. البته برنامه هایی در دستور کار قرار گرفته تا بتوان منابع بیشتری به بانک ها جذب کرد.
واقعیت اینجاست که در شرایط کنونی اقتصاد، طبیعیست که سپرده گذاری در بانک ها چندان معقول نیست. نرخ تورم از سودی که بانک ها پرداخت می کنند خیلی بالاتر است و به همین دلیل، سرمایه گذاران ترجیح می دهند اموال خود را به بازارهایی مثل ارز و طلا بسپرند.
یکی از برنامه هایی که بانک مسکن برای جذب منابع مالی دارد، فعال سازی بخش بانکداری شرکتی و ارائه طرح های جدید است. البته این موضوع زمانی رخ می دهد که دولت، بدهی خود به بانک ها را سریع تر پرداخت کند و علاوه بر این، حمایت بیشتری از بانک هایی مثل بانک مسکن داشته باشد.
در صورتی که بخش بانکداری شرکتی فعال شود، می توان منابع بیشتری را به بانک ها جذب کرد و پروژه های مسکن سازی نیز تامین بودجه خواهند شد. نتیجه تمام این اقدامات، افزایش تولید مسکن و کاهش قیمت نهایی آن خواهد بود.
خورسندیان در ادامه به چالش های نقدینگی در شبکه بانکی نیز اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که بانک مسکن نیز مانند تمام بانک های کشور درگیر این مسئله شده است. البته خوشبختانه در بودجه سال ۱۴۰۴، سرمایه بانک مسکن ۴۰۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است. در صورتی که این رقم محقق شود، بانک مسکن توان بیشتری برای پرداخت تسهیلات پیدا می کند.
وام خرید مسکن بیشتر می شود؟
مدیرعامل بانک مسکن در بخش دیگری از صحبت های خود به احتمال افزایش وام خرید مسکن اشاره کرد.
همین چند ماه پیش بود که در شورای عالی مسکن، تصویب شد وام خرید مسکن ۸۵۰ میلیون تومان باشد اما بانک مرکزی این موضوع را تایید نکرد و در نهایت رقم ۶۵۰ میلیون تومانی تصویب گردید.
خورسندیان می گوید که برای مشتریان عادی، نرخ سود این وام ۲۳ درصد است و برای گروه های کم برخوردار ۱۸ درصد خواهد بود. ایشان اعلام کرد که پیشنهادی مبنی بر دو برابر کردن وام خرید مسکن به بانک مرکزی ارائه شده و اگر موافقت صورت بگیرد، اجرایی خواهد شد.
نکته اینجاست که این طرح چگونه قرار است اجرا شود؟ در شرایطی که بانک ها با ناترازی مواجه هستند، آیا اساساً میتوان نرخ وام خرید مسکن را دو برابر کرد؟ خورسندیان می گوید که در این خصوص، برنامه هایی جهت متعادل سازی نرخ اوراق و تشویق سپرده گذاران در نظر گرفته شده تا سپرده گذاری بیشتر شود و هم هزینه دریافت این تسهیلات برای متقاضیان کاهش پیدا کند.
در نهایت باید اعلام کرد که نرخ وام خرید مسکن بیش از دو سال است که بیشتر نشده، این درحالیست که قیمت مسکن به طرز چشمگیری رشد کرده! کارشناسان بازار باور دارند که اگر تسهیلات بیشتری به متقاضیان پرداخت شود، قدرت خرید آنها بالا می رود و به این ترتیب بازار مسکن از شرایط رکود و تورم خارج خواهد شد.