بحران مسکن; افزایش قیمت دلار و کاهش ساخت‌وساز!

بحران مسکن; افزایش قیمت دلار و کاهش ساخت‌وساز!

بحران در بازار مسکن؛ دلار گران شد اما معاملات متوقف ماند


گرچه بحران افزایش قیمت دلار به شدت نگران کننده است اما به نظر می آید که در حال حاضر، بازار مسکن توجهی نسبت به آن ندارد و نرخ ارز هنوز نتوانسته بازار مسکن را به واکنش وادارد. البته ناگفته نماند که قیمت مسکن همواره با دلار ارتباط مستقیمی داشته است. تحلیلگران می گویند که قیمت هر متر مربع مسکن در تهران، معادل هزار دلار بوده است.

به گزارش پرشین سازه ، اگر این مبلغ را به عنوان قیمت حدودی مسکن به دلار در نظر بگیریم، طبیعتاً در طی سال های جهش قیمت دلار، فشار بیشتری به متقاضیان مسکن وارد شده است. علاوه بر این، نهاده های ساختمانی نیز متاثر از قیمت دلار بوده اند و دچار افزایش قیمت شده اند. نتیجه تمام این مسائل، گرانی مسکن است که همین امروز نیز در بازار شاهد هستیم.

بر اساس گزارش های میدانی، میانگین قیمت مسکن در تهران به ازای هر متر مربع بیش از ۱۰۰ میلیون تومان است که در قیاس با سال های گذشته، رشد چشمگیری داشته است. البته این مبلغ مربوط به میانگین است و در برخی از نقاط شمالی تهران، قیمت ها به بیش از ۲۰۰ میلیون نیز می رسند.

بخش عرضه مسکن درگیر بحران است!

یکی دیگر از مشکلات بازار مسکن، کاهش ساخت و ساز است که به یک بحران تمام عیار تبدیل شده است. کشور ما به ساخت سالانه ۱ میلیون واحد مسکونی نیاز دارد. این در حالیست که نهایتاً سالانه ۳۰۰ هزار واحد ساخته می شود. وقتی که این اختلاف بزرگ میان عرضه و تقاضا وجود داشته باشد، طبیعی است که قیمت ها انقدر بالا می رود.

برای بسیاری از سازندگان مسکن، ساخت و ساز به یک ریسک بزرگ تبدیل شده و به همین دلیل خیلی از آنها، ترجیح می دهند که این عرصه را رها کنند. قرار بود که بانک ها به کمک سازندگان بیایند و با پرداخت تسهیلات به ساخت و ساز کمک کنند. اما بررسی کارنامه بانک ها نشان می دهد که بسیار ناکارآمد بوده اند. بسیاری از سازندگان به دلیل کمبود نقدینگی، از حوزه ساخت و ساز کنار رفته اند و در نتیجه، بحران کمبود عرضه رخ داده است.

دریافت وام مسکن، خالی از دردسر نیست!

دولت برای کمک به دهک های محروم جامعه، وام مسکن پرداخت می کند اما دریافت این تسهیلات نیز خالی از دردسر نیست. مثلاً خیلی از زوجین تهرانی برای دریافت وام ۹۶۰ میلیونی خرید مسکن، باید ۱۹۰ میلیون تومان هزینه کنند و اوراق بخرند.

صرف نظر از مبلغ ناچیز و هزینه های فراوان این وام، بازپرداخت آن نیز بسیار سنگین است. متقاضیان تهرانی باید ماهانه ۲۰ میلیون تومان قسط پرداخت کنند. با توجه به اینکه کف حقوق نزدیک به ۱۰ میلیون تومان است، طبیعتاً خیلی از متقاضیان از صف دریافت وام مزبور کنار می روند.

شرایط کنونی باعث شده که متقاضیان بازار اجاره بیشتر شود و در نهایت، اجاره بها در بسیاری از شهرهای کشور رشد کرده است.

آینده بازار مسکن چه می شود؟

با توجه به این وضعیت، سناریوهای مختلفی برای بازار مسکن روی میز است. برخی می گویند که رکود ادامه خواهد داشت و بعضی دیگر اعتقاد دارند که با افزایش قیمت دلار، نرخ مسکن نیز بالا می رود و یک بار دیگر، توان خرید مصرف کنندگان پایین می آید.

واقعیت اینجاست که گرچه خیلی از کارشناسان از دولت درخواست می کنند که فکری به حال وضعیت آشفته بازار مسکن نماید اما امید چندانی به اثرگذاری اقدامات دولت نیست. سیاست هایی مثل افزایش عرضه مسکن، ارائه تسهیلات مناسب و کنترل قیمت ها، شرایط را متعادل می کند اما بر سر راه هر یک از این سیاست ها، دریایی از مشکلات و چالش ها قرار دارد.

به طور کلی، در صورتی که سیاست های اثرگذار اعمال نشود، روند افزایش قیمت ها ادامه خواهد داشت و به تدریج، رویای خانه دار شدن فراموش خواهد شد. ضروری است که دولت به این عرصه وارد شده و ساختارهای تامین مالی و تولید مسکن را اصلاح نماید.

تولید مسکن تعطیل شده است!

یکی از اعضای کانون سراسری انبوه سازان می گوید که با افزایش نرخ ارز، بازار مسکن اندکی دچار تلاطم شده است. برخی از فروشندگان مصالح ساختمانی به دلیل گرانی ارز، اندکی نرخ های خود را تعدیل کرده اند. البته لازم به ذکر است که بسیاری از آنها، دست از فروش کشیده اند و به ندرت، کالاهای خود را عرضه می کنند.

فرشید پورحاجت در ادامه صحبت های خود خاطرنشان ساخت که بسیاری از بنگاه های بزرگ عرضه خود را محدود کرده و قیمت ها را بالاتر برده اند. در واقع، خیلی از این شرکت های تولیدکننده یا توزیع کننده مصالح ساختمانی تمایلی به فروش ندارند؛ چرا که آینده اقتصاد کشور برایشان قابل پیش بینی نیست!

از وقتی که ارزش پول ملی کاهش یافته، اثرات آن را می توان در بخش خرید و فروش مسکن نیز مشاهده کرد. کمتر کسی میل به معامله دارد و بررسی های میدانی نشان می دهد که بخش هایی که در حوزه تولید مسکن فعالیت دارند، به فکر تعطیلی دفتر فروش خود افتاده اند.

پورحاجت در انتهای سخنان خود تاکید کرد که متاسفانه شرایط خوبی در بازار مسکن دیده نمی شود و باید منتظر ماند و دید که در روزهای آتی و منتهی به سال، چه اتفاقی در بازار رخ خواهد داد.

دیدگاه ها غیرفعال است