افت ۵۹ درصدی تولید مسکن | تولید مسکن در سراشیبی سقوط

افت 59 درصدی تولید مسکن | تولید مسکن در سراشیبی سقوط

افت ۵۹ درصدی تولید مسکن در ایران


رئیس انجمن انبوه سازان اعلام کرده که روند تولید مسکن در کشور با افت بیش از ۵۹ درصد مواجه شده است. تازه این در حالی است که افزایش نرخ ارز، به تهدید جدیدی برای نهادهای تولید مسکن و قیمت تمام شده خانه ها تبدیل شده است.

به گزارش پرشین سازه ، رکود بازار مسکن در حالی وارد دومین سال متوالی خود شده است که در کنار همه عوامل قبلی، رشد ناگهانی نرخ ارز نیز به یک تهدید تبدیل گشته است. این موضوع هم بخش تقاضا و هم بخش عرضه را در بازار مسکن تحت تأثیر قرار داده، به گونه ای که در بخش تقاضا، با رکود تورمی شدید و در بخش تولید مسکن با رشد قیمت تمام شده مواجه هستیم.

انبوه سازان مسکن اعتقاد دارند که رشد رکود این بازار و پایین آمدن قابل توجه تعداد معاملات، مستقیماً باعث شده تا سطح رقابت بین سازندگان نیز افت کند؛ به گونه ای که در سال جاری، شاهد رسیدن صدور پروانه ساختمانی، به کمترین حد ممکن خود در سال های اخیر بودیم. رکود تورمی بازار مسکن به دغدغه اصلی فعالان و آگاهان این بازار تبدیل شده و نتیجه مستقیم آن افت شدید تولید مسکن بوده است.

اکنون به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم، می توانیم با جرأت و قاطعیت بگوییم که تولید مسکن در سال ۱۴۰۳ هرگز وضعیت مطلوبی نداشته و روزهای خوبی را تجربه نکرده است. طبیعی است که کسی هم انتظار ندارد ظرف یک ماه باقی مانده، اتفاق مثبتی رخ بدهد، بنابراین همه منتظر سال جدید هستند تا بلکه شاهد تغییراتی باشند.

ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران در اظهاراتی به وضعیت این روزهای بازار خرید و تولید مسکن اشاره کرده و بیان نمود که رکود تورمی از یک سمت و کمبود نقدینگی، پیچیدگی های مراحل اداری و دستورالعمل های قانونی از سمت دیگر، از جمله عواملی هستند که باعث شده اند سطح رقابت میان انبوه سازان به حداقل برسد و کسی رغبتی برای تولید مسکن نداشته باشد.

در شرایط کنونی که هم خریداران نقدینگی کافی ندارند، هم سازندگان از منابع مالی لازم برای تولید برخوردار نیستند و هم بانک ها خود را قادر به پرداخت تسهیلات لازم نمی بینند، طبیعی است که انبوه سازان نیز ترجیح بدهند سرمایه خود را در بازارهای رو به رشد طلا و دلار استفاده کنند تا بازار مسکن رکودزده.

رسیدن رکورد ساخت مسکن در کشور به زیر ۳۰۰ هزار واحد!

رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران در ادامه اظهارات خود اعلام کرد که تولید مسکن در استان تهران به کمتر از نصف رسیده و آمارها به خوبی نشان می دهند که رقم تولید مسکن در کشور طی سال ۱۴۰۳، زیر ۳۰۰ هزار واحد بوده است. آماری که نسبت به سطح نیاز و تقاضای جامعه، فاجعه بار است.

ایرج رهبر همچنین در خصوص زمان مورد انتظار برای پایان این رکود نیز صحبت کرد و اطمینان داد که با بازگشت رونق به بازار مسکن، سرمایه انبوه سازان نیز به سرعت بازمی گردد و سازندگان سریعاً دست به کار تولید خواهند شد. اما اکنون که در شرایط رکود تورمی به سر می بریم، انبوه سازان و سازندگان امکان فروش واحدهای مسکونی خود و طبیعتاً تأمین سرمایه برای تولید مسکن جدید را ندارند، در نتیجه سرمایه های موجود در این بازار، عملاً قفل شده است.

احتمال تداوم رکود تا یک سال دیگر

رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران به نمودار سینوسی رونق و رکود بازار مسکن در یکی دو سال گذشته اشاره کرد و گفت که این وضعیت ممکن است تا یک سال دیگر هم باقی بماند. رکود تورمی شدید بازار مسکن در یک سال گذشته، موضوعی نیست که به سادگی و به سرعت بتوان آن را حل کرد، بنابراین با توجه به ساز و کارهای دولتی و وخامت کنونی اوضاع، انتظار می رود در خوشبینانه ترین حالت بین ۹ تا ۱۲ ماه آتی شاهد بهبود اوضاع و خروج از رکود باشیم.

وی در خصوص راحت تر بودن خرید مسکن توسط متقاضیان در شرایط رکود کنونی نیز توضیح داد و بیان کرد که رکود بازار مسکن باعث شده تا رشد قیمت مسکن، شیب بسیار اندکی داشته باشد و عملاً شاهد گران شدن آن نباشیم، اما این به معنای آن نیست که قیمت مسکن در پایین ترین حالت خود قرار دارد. باید در نظر بگیریم که قدرت خرید مردم نیز بسیار پایین است و با وجود ثبات قیمت ها، هنوز خیلی ها توان خرید خانه ندارند. دولت ها و بانک ها باید سیاست ها و برنامه های جدیدی را در پیش بگیرند تا بتوانند با توانمندسازی بخش تقاضا، قدرت خرید مردم را افزایش داده و رونق را به بازار بازگردانند.

رهبر همچنین با اشاره به اینکه پیش از این متوسط میانگین قیمت مسکن در تهران، به ازای هر متر مربع، ۹۰ میلیون تومان اعلام شده بود تأکید نمود که رکود بازار مسکن ارتباط مستقیمی با وضعیت اقتصادی کشور دارد. هر زمان که تعادل بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن از میان برود، رکود بازار مسکن نیز شدت می یابد.

دیدگاه ها غیرفعال است