به شکل سنتی بازار مسکن در انتهای سال تکانی می خورد و رونقی به معاملات مسکن داده می شود اما مدت هاست که به خاطر رکورد بازار، حتی فرا رسیدن بهمن و اسفند هم تغییری در بازار معاملات مسکن ایجاد نمیکند. به نظر می آید که رکورد، معاملات بازار مسکن را به گروگان گرفته است!
به گزارش پرشین سازه ، مدت هاست که تمام جوانب بازار مسکن در هم گره خورده و به نظر می آید که هیچ یک از بحران های فعلی آن، در کوتاه مدت قابل حل نیستند. از یک سو، تولید مسکن کاهش پیدا کرده و از سوی دیگر، قدرت خرید پایین آمده است.
نکته مهم اینجاست که افزایش قیمت کنونی فقط در بازار مسکن رخ نداده و تمام بازارهای مرتبط از جمله مصالح ساختمانی نیز درگیر همین بحران شده اند. بازار مسکن تک بعدی نیست و نمی توان انتظار داشت که قیمت مسکن به یک باره و فارغ از حوزه های مرتبط دچار افزایش قیمت شود.
حالا که به پایان سال و فرارسیدن نوروز نزدیک می شویم، دوباره همان سوال تکراری در بازار مسکن پرسیده می شود که بلاخره چه باید کرد؟ آیا باید همین امروز خرید خود را انجام داد یا اینکه به بعد از سال جدید موکول کرد؟ بلاخره بازار مسکن سرمایه ای است یا مصرفی؟!
یکی از اعضای هیات مدیره اتحادیه مشاوران املاک می گوید که در حال حاضر، خریدار و فروشنده حاضر به انجام معامله نیستند. خریدار که قدرت خرید ندارد و فروشنده هم می داند به محض فروش واحد مسکونی خود در میان مدت ضرر می کند. مسکن در نگاه مردم یک دارایی امن است و به همین سادگی حاضر به فروش آن نیستند.
کارشناسان بازار مسکن تحلیل های مختلفی از وضعیت فعلی بازار مسکن دارند. بیت الله ستاریان می گوید که طبیعتاً در دوران رکود، معاملات انجام نمی شود و حتی مبادله هم در بازار مسکن به طرز چشمگیری کاهش یافته است. وقتی که رکود تورمی بر بازار حاکم باشد، منجر به ایجاد پدیده فشردگی خواهد شد. فقط وقتی بازار تغییر می کند که گشایشی مثل سرمایه گذاری رخ دهد.
ستاریان در ادامه اعلام کرد که البته نباید به آمارهای عرضه شده در مورد مسکن اطمینان چندانی داشت. به هرحال، بازار مسکن در شرایط ایده آلی نیست، چرا که رکود تورمی تمام جنبه های بازار را فرا گرفته است.
ستاریان در توضیح این مسئله که بلاخره بازار مسکن سرمایه ای است یا مصرفی؛ خاطرنشان ساخت که به هرحال، کالای سرمایه ای، کالایی است که در درازمدت بتوان روی آن حساب کرد و به عنوان یک سرمایه بلندمدت در نظر گرفته شود. اما به هرحال، نباید مسکن را صرفاً یک کالای سرمایه ای در نظر بگیریم! واقعیت اینجاست که وقتی در طی ۵۰ سال گذشته، قیمت مسکن مدام افزایش پیدا کرده، طبیعی است که خیلی از افراد به هوای سودآور بودن به این بازار ورود کنند و خریدهای سرمایه ای انجام دهند.
در طی این نیم قرن، به همین دلیل بوده که بازار مسکن به محیط امنی برای سرمایه گذاران تبدیل شده است. تنها فرقی که میان دو سال اخیر و سال های گذشته وجود دارد، این است که بلاخره رکود معاملات بر بازار سایه افکنده!
ستاریان خاطرنشان ساخت: به لحاظ روانشناسی، خریدار اگر بداند تا یک سال دیگر سود خواهد کرد، قطعاً معامله را انجام می دهد اما حاضر نیست نصف قیمت هم صرف خرید خانه ای کند که احتمالاً ضررده هم باشد.
وی تصریح کرد که در حال حاضر، بازار مسکن ما متاثر از تردیدهای متعدد حاصل از رکود است. بنابراین نمی توان توقع داشت به زودی از وضعیت کنونی خارج شود.
دولت برنامه ریزی نکند، قیمت مسکن بالاتر می رود!
بیت الله ستاریان در بخش دیگری از صحبت های خود به این نکته اشاره کرد که در روزهای پرتردید بازار مسکن، طبیعی است که سرمایه گذاران، سرمایه خود را به نقاط دیگری ببرند و در بازارهایی بگذارند که زودبازده هستند. هرچقدر این روند ادامه پیدا کند، قیمت مسکن بالاتر می رود.
حتی سازندگان هم رغبتی به ادامه تولید ندارند و همین اوضاع، شرایط را در سال های آتی سخت تر خواهد کرد. مصالح ساختمانی قیمت بالاتری پیدا کرده و حتی دستمزد نیروهای انسانی شاغل در صنعت ساختمان نیز بالاتر رفته است. حمایت های دولت هم برای تداوم روند تولید کافی نیست!
ستاریان در انتهای سخنان خود خاطرنشان ساخت که وضعیت بازار در سال آینده به رویکرد دولت در قبال بازار مسکن بستگی دارد. باید ببینیم که دولت چه بودجه ای در اختیار صنعت ساختمان قرار می دهد و چه سیاست هایی را دنبال خواهد کرد. در حال حاضر برای پیش بینی بازار سال بعد زود است اما اگر دولت زودتر دست به کار نشود و اقدامی انجام ندهد، نمی توان امید چندانی به تغییرات مثبت در بازار داشت.