یکی از اتفاقات جالب توجهی که در دوران مدیریت دولت سیزدهم رخ داد، افتتاح بسیاری از واحدهای مسکن مهر بود که بیش از ۱۵ سال، به حال خود رها شده و در انتظار بهره برداری بودند. افتتاح این واحدها در ماه های اخیر، بیشتر شد و حالا گفته می شود که بسیاری از واحدهای مسکن مهر واقع در شهر جدید مهستان(هشتگرد سابق) توسط مسئولین مختلف افتتاح شده اند. این در حالیست که اصلا مشخص نیست که واحدهای مزبور از کجا تامین بودجه شده اند.
به گزارش پرشین سازه ، روند افتتاح این واحدهای قدیمی که تقریباً از زمان دولت احمدی نژاد به حال خود رها شده بودند، در روزهای اخیر سرعت گرفته است. حتی بسیاری از این واحدها، تجهیز شده اند و برای سکونت آماده گشته اند. مثلا یکی از اصلی ترین مشکلات واحدهای مسکن مهر مهستان، آسانسورهای آن بود که حالا با تامین بودجه، این آسانسورها نصب شده اند و به زودی قابل بهره برداری خواهند شد.
سوالی که بسیاری از کارشناسان، فعالان و مردم را درگیر کرده این است که محل اصلی تامین بودجه این بهره برداری ها کجاست و چرا در روزهای پایانی دولت سیزدهم، روند افتتاح ها سرعت گرفته است؟ پیش از این که مسئولیت حوزه مسکن به طور کامل در اختیار دولت چهاردهم قرار بگیرد، باید این سوالات مطرح شده و متولی کنونی مسکن به آن ها پاسخ دهد.
یکی از بزرگترین سوالات و دغدغه هایی که کارشناسان و فعالان دارند، این است که آیا مخارج مربوط به تکمیل مسکن مهر از جیب مردم و منابع عمومی تامین شده است؟ این سوال زمانی اهمیت دوچندان پیدا می کند که متوجه می شویم واحدهای نیمه تمام مزبور، همگی پیش فروش بوده اند. به عبارت دیگر، تا زمانی که یک پیش خریدار وجود نداشته باشد، طبیعتاً نباید ساختمانی هم وجود داشته باشد که در این شرایط، سوال دیگری مطرح می شود: اگر از محل صندوق ملی مسکن برای تکمیل واحدهای مسکونی اشخاص حقیقی استفاده شده، به این معناست که از بودجه عمومی کشور باید تک تک واحدهای مسکونی بازار را تکمیال کرد و به مردم تحویل داد.
واقعیت اینجاست که طرح مسکن مهر، مدت هاست که از یک دولت به دیگری منتقل می شود و در طی این ۱۵ سال، هیچ دولتی نتوانست پرونده آن را ببندد. البته دولت سیزدهم اقدامات زیادی در راستای تکمیل این واحدها انجام داد اما به هرحال، هنوز هم مشخص نیست که محل تامین بودجه این واحدها از کجا بوده است!
نمی توان با چنین اقداماتی بر ضعف دولت برای تکمیل واحدهای مسکونی مسکن مهر سرپوش گذاشت. از سوی دیگر، نمی توان منابع عمومی بودجه را خرج ساخت چند واحد مسکونی کرد.
از سوی دیگر، خیلی از مالکان اولیه واحدهای مسکن مهر، عطای این خانه ها را به لقایشان بخشیده اند و امتیاز و سند این واحدها، چندین بار دست به دست شده است. واقعیت اینجاست که در حال حاضر، بخش زیادی از مالکان این واحدهای نیمه کاره، یا متقاضیانی هستند که امتیاز این واحدها را از صاحب اولیه آن خریداری کرده اند یا واسطه گران و سفته بازانی می باشند که هنوز هم به دنبال کسب منفعت از طرح مسکن مهر هستند.
در چنین شرایطی، آیا صرف بودجه عمومی کشور برای تکمیل این واحدها، اقدامی عقلانی است؟ دومین سوالی که برای خیلی از کارشناسان و فعالان بازار مطرح شده این است که آیا به بهره برداری رسیدن این واحدها، مساوی است با سکونت متقاضیان در آن ها؟! مشخصاً خیلی از واحدهای مسکن مهری که در سال های گذشته افتتاح شده اند، هنوز هم خالی از سکنه می باشند. کافیست سری به پروژه های مسکن مهر پردیس و پرند بزنید.
واقعیت اینجاست که بسیاری از این واحدها در حالی به بهره برداری می رسند که اساساً هنوز هم برای سکونت مناسب نمی باشند. در نتیجه، مشخص نیست که اصرار مسئولین دولت ها به افتتاح سریع و بدون زیرساخت واحدهای مسکن مهر به چه دلیل است!
مثلاً همین واحدهای مسکن مهر شهر جدید مهستان، هنوز هم برای سکونت آماده نیستند. ضعف های این واحدها به چند مورد ختم نمی شود: از عدم نصب آسانسور گرفته تا آماده نکردن معابر و خیابان ها! از خدمات روبنایی مثل مدرسه، درمانگاه و…نیز می گذریم. حتی با وجود افتتاح خیلی از واحدهای مسکن مهر، به مدت زمان مشخصی نیاز است تا پیش خریداران در آن ها اسکان پیدا کنند و اساساً این پروژه ها قابل سکونت شوند.
در بسیاری از این ساختمان های چند طبقه، فقط طبقات پایینی ساکن دارد که این موضوع، ممکن است امنیت ساختمان ها را نیز پایین بیاورد. بنابراین در چنین شرایطی، به نظر می آید که مسئولین دولت سیزدهم صرفاً به دنبال پر کردن لیست دستاوردهای خود هستند و اهمیتی به عدم آماده بودن این واحدها نمی دهند.