وضعیت نامطلوب ساخت‌وسازهای غیرمجاز در مازندران

وضعیت نامطلوب ساخت‌وسازهای غیرمجاز در مازندران

تغییر کاربری غیرمجاز، تهدیدی جدی برای ایمنی ساختمان‌ها در مازندران


به گزارش رسمی نظام مهندسی استان مازندران، واحدهای مسکونی و تجاری در حال ساخت و ساز این خطه، از نظر رعایت مقررات ملی وضعیت نامطلوبی دارند و استانداردهای ایمنی را رعایت نمی کنند. این در حالی است که ویلاهای غیرمجازی که به صورت غیرقانونی و شبانه در این منطقه ساخته می شوند، از این نظر وضعیت بسیار وخیم تری داشته و نه تنها از استحکام لازم برخوردار نیستند، بلکه هیچکدام از پارامترهای ایمنی را نیز رعایت نکرده اند.

به گزارش پرشین سازه ، بر اساس احکام قضایی، هر ساله تعداد زیادی از ساختمان های ویلایی غیرمجاز خطه مازندران تخریب می شوند. در این فرآیند تخریب، راز اسکلت ساختمانی بسیار ضعیف این سازه ها برملا شده که باعث می شود هیچگونه مقاومتی در برابر تکانه های حتی خفیف زلزله نیز نداشته باشند.

بالا بودن تقاضا از سراسر کشور و در عین حال کم بودن زمین در استان مازندران که از مواهب الهی مانند جنگل های هیرکانی، بیشترین ناحیه ساحلی و آب و هوای مرطوب و معتدل برخوردار است، باعث شده تا طی چند دهه گذشته شاهد پدیده ای به نام “تغییر کاربری غیرمجاز اراضی” در این منطقه باشیم. امروزه در مازندران تعداد بیشماری ویلا و ساختمان، بدون رعایت اصول و مقررات ملی ساخته می شوند که هیچکدام از استانداردهای ایمنی را رعایت نمی کنند.

این بی توجهی ها به استانداردهای ملی، در حالی صورت می گیرد که سطح آب داخل خاک مازندران بالا بوده و استفاده از مصالح ساختمان استاندارد امری ضروری است. موضوعی که در ویلاسازی های غیرمجاز هیچ توجهی به آن نمی شود.

از طرف دیگر، انحراف در اجرای مقررات نیز در مازندران رایج است. به گزارش سازمان نظام مهندسی این استان، درصد بسیار زیادی از طرح های سرمایه گذاری در ساخت و سازهای مازندران انحراف دارند. به عبارت دیگر، به جای اینکه بر اساس مجوز خود اقدام به ساخت واحدهای تولیدی کنند، ویلا و کافی شاپ تأسیس می نمایند. از سال ۹۳ تا پایان ۱۴۰۲، ۱۲۷۵ طرح سرمایه گذاری با ۲ هزار هکتار از شورای برنامه ریزی مصوبه تغییر کاربری دریافت کرد که بیش از ۷۰ درصد آنان دچار انحراف سرمایه گذاری شده اند.

هشدار ویلای غیر ایمن جدی است

مجید ذکریایی، فرمانده یگان حفاظت اراضی غرب مازندران ضمن تأکید بر اجرای حکم قضایی قلع و قمع ویلاهای غیرمجاز، گفت که در عملیات های تخریب مشخص شده که قریب به اتفاق این سازه ها هیچگونه استحکامی نداشته و در اثر کوچکترین ضربه، دچار ریزش می شوند.

وی بیان کرد که زمین این ویلاها به صورت غیرقانونی تغییر کاربری داده شده و صاحبان بنگاه ها با هماهنگی رابط های محلی، در روزهای تعطیل یا به صورت شبانه اقدام به تولید این واحدها نموده اند. در روند ساخت و ساز این ویلاهای غیرمجاز از مصالح استاندارد استفاده نشده و مقررات ملی نیز به هیچ وجه رعایت نشده اند.

ذکریایی با بیان اینکه تقاضا برای خرید ویلا به ویژه در غرب استان مازندران طی یک دهه گذشته رشد زیادی پیدا کرده گفت که این بازار پرتقاضا باعث شده تا شمار ویلاهای غیرمجاز و ضعیف هم افزایش پیدا کند. بنابراین خریداران باید نهایت دقت را در خصوص قانونی بودن ملک و در بافت بودن عرصه آن در مازندران به خرج دهند. وی از مردم درخواست کرد که بدون دریافت استعلام از دستگاه های مربوطه همچون جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و بخشداری، اقدام به خرید ملک در مازندران نکنند.

بر اساس گزارشات رسمی، ۴۸۰۰ مورد از ساخت و سازهای غیرمجاز در استان مازندران به واسطه گشت و بازرسی منابع طبیعی در غرب استان شناسایی شده که از این میان ۱۹۵۱ مورد بر اساس قانون حفظ کاربری اراضی زراعی به شرایط قبل بازگشته و ۱۷.۵ هکتار آزادسازی صورت گرفته است.

فرمانده یگان حفاظت اراضی جهاد کشاورزی غرب مازندران در ادامه بیانات خود اعلام کرده که ۶۰ درصد ساخت و سازهای غیرمجاز مربوط به غرب استان مازندران بوده و بیشتر در شهرهای نور، چمستان، تنکابن، رامسر، نوشهر و محمودآباد صورت گرفته است.

تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی مازندران، بحرانی است که با شرایط فعلی قابل حل به نظر نمی رسد. پایین بودن قیمت این اراضی باعث شده تا خریداران به راحتی وسوسه شوند. بنابراین تنها راه حل عملی، ایجاد موانع قانونی زیاد و آگاهی بخشی به مردم است.

استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که از این میان یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن مربوط به عرصه های طبیعی و جنگلی است. وظیفه حفاظت و مدیریت این عرصه های طبیعی، بر عهده اداره های کل منابع طبیعی و آبخیزداری در شهرهای ساری (۷۱ درصد) و نوشهر (۲۹ درصد) است.

۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور در استان مازندران قرار گرفته و نیمی از مساحت جنگل های هیرکانی در جهان نیز که به ثبت سازمان یونسکو هم رسیده است، در جغرافیای این استان قرار دارد.

دیدگاه ها غیرفعال است