یکی از اصلی ترین مراحل ساخت، کنترل کیفی پروژه های عمرانی است که در این حوزه، استان خوزستان مقام اول را به دست آورده و رکورد انجام آزمایشات کنترل کیفی پروژه های عمرانی را شکسته است.
به گزارش پرشین سازه ، مدیرکل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک خوزستان اعلام کرد که در سال گذشته ۸۷۳ هزار و ۱۵۴ آزمایش در این مرکز انجام شد. در یک نشست خبری که به مناسبت روز ملی کیفیت برگزار شده بود، این مقام مسئول به تشریح برخی از اقدامات این آزمایشگاه پرداخت و تاریخچه آن را بازگو کرد.
این شرکت در سال ۱۳۳۴ به نام شرکت جان و مولم، در دانشکنده فنی دانشگاه تهران آغاز به کار کرد اما در سال ۱۳۵۰ به دلیل پروژه های متعدد، به وزارت راه و ترابری آن زمان واگذار شد.
بعد از پیروزی انقلاب، نام این شرکت به آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک تغییر پیدا کرد و در حال حاضر، ۳۱ شعبه در استان های مختلف کشور دارد. ناصر شعبانی تاکید کرد که این شرکت، تنها شرکت دولتی فعال در حوزه مکانیک خاک می باشد و احتمالاً بزرگترین شرکت این حیطه باشد.
در استان خوزستان، این شرکت دارای چند شعبه در شهرهای آبادان، ماهشهر، رامهرمز، مسجد سلیمان، بهبهان و اندیمشک دارد. این مقام مسئول تصریح کرد که شرکت مزبور دارای ۶۹ آزمایشگاه سیار در محل اجرای پروژه هاست. که البته با توجه به شرایط، ممکن است تعداد آنها تغییر کند.
وی سپس به اولویت کیفیت نسبت به کمیت اشاره کرد و تاکید داشت که نباید کیفیت را فدای کمیت کرد و در ارائه آمار، عجله نمود. وقتی که موضوع ساختمان سازی مطرح باشد، این مسئله اهمیتی دوچندان پیدا می کند. به همین دلیل است که باید زمان کافی برای آزمایش خاک در پروژه های عمرانی صرف شود.
مدیرکل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان خوزستان گفت که بعد از بررسی های آزمایشگاهی، اعداد به دست آمده با ارقام استاندارد سنجیده خواهند شد. وقتی که کیفیت یک سازه بالا برود، منافع ملی حفظ می شود و از هدر رفتن منابع کشور جلوگیری به عمل خواهد آمد.
وی سپس به شرح وظایف این آزمایشگاه پرداخت و اعلام کرد که ارائه خدمات فنی مهندسی در حوزه ژئوتکنیک، لرزه خیزی، تعیین خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی خاک، آزمایش مکانیکی خاک، سنگ، بتن و فلزات بخشی از خدماتی است که این شرکت ارائه می کند.
این آزمایشگاه مجهز به تجهیزاتی خاص است که علاوه بر اجرای پروژه های درون استانی، می تواند به دیگر استان ها نیز خدمات خود را ارائه کند.
آزمایش خاک، ضخامت فلزات، بتن و سنجش رنگ روی فلزات به شکل مستقیم روی کیفیت سازه اثر می گذارد و آزمایشگاه های این چنینی می توانند از وقوع خسارت های مختلف، جلوگیری به عمل آورند.
مدیرکل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک خوزستان تاکید کرد که تجهیزات مزبور گرچه نوین هستند اما حساسیت بالایی دارند و به مرور زمان از رده خارج می شوند. به همین دلیل به شکل مداوم نیازمند بازسنجی هستند.
وی همچنین از همکاری با مراکز علمی و تحقیقی استقبال کرد و از شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و محققان درخواست کرد که با این مرکز همکاری بیشتری داشته باشند. علاوه بر برگزاری سمینارهای سالانه، دوره های آموزشی نیز در دفاتر فنی بخش اجرایی این آزمایشگاه برگزار می شود.
این مقام مسئول تاکید کرد که به دلیل تعدد پروژه های مهمی همچون سدسازی، پروژه های نفتی، طرح های عمرانی و غیره، استان خوزستان به تنهایی به یک منطقه کشوری در این حوزه تبدیل شده است.
بر اساس گفته های ایشان، استان خوزستان در سال گذشته رکوردشکنی کرده و مقام اول کشوری از لحاظ آزمایشات کنترل کیفی پروژه های عمرانی را به دست آورده است. ناصر شعبانی تاکید کرد که استان خوزستان از لحاظ تجهیزات نیز سرآمد است.
در هفت ماه ابتدایی امسال نیز ۶۱۶ هزار و ۴۰۲ آزمایش در آزمایشگاه های استان خوزستان انجام شده و انتظار می رود که در سال ۱۴۰۳ نیز جزو استان های برتر از لحاظ آزمایشات این چنینی باشد.
شعبانی در انتهای سخنان خود تاکید کرد که در حال حاضر، ۸۹ آزمایش مربوط به بخش خصوصی و دستگاه های اجرایی در دست اجراست. ناگفته نماند که درآمد حاصل از این اقدامات، مستقیماً به حساب دولت می رود، چرا که این آزمایشگاه یک شرکت دولتی است.
خوشبختانه این شرکت، کاملا سودآور بوده و در راستای توسعه و عمران کشور فعالیت می کند و توانسته قابلیت های خود را اثبات کند.
در بسیاری از طرح های عمرانی، قبل از هر چیزی باید مکانیک خاک سنجیده شود تا اطمینان حاصل گردد که خاک موردنظر توان حمل بار را خواهد داشت. متاسفانه در بسیاری از پروژه های ساختمانی، به سرعت از این مرحله عبور می کنند و توجه چندانی به آن ندارند. یکی از نمونه های بارز این موضوع، پروژه های مسکن مهر هستند که بعد از گذشت سال ها، هنوز هم نتوانسته اند مشکل خاک غیرمرغوب خود را حل کنند و به همین دلیل، برخی از آنها عملآً بدون سکنه مانده اند.