کارگروهی با هدف مدیریت بازار اجاره تشکیل شده و قرار است به موضوعات مختلف این بازار پرداخته شود. در نشست اول این کارگروه که در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، اعضای این کارگروه به مشورت در خصوص راهکارهای ساماندهی بازار مسکن استیجاری پرداختند.
به گزارش پرشین سازه ، در جلسه مزبور، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن و جمعی دیگر از کارشناسان و صاحبنظران و پژوهشگران این حوزه حضور داشتند و راهکارهای مختلفی در طی این جلسه بررسی گردید.
ریاست این جلسه، معاون مسکن و ساختمان وزارتخانه، آقای حبیباله طاهرخانی بود. ایشان در کنار برخی دیگر از کارشناسان این حوزه به بحث و تبادل نظر در خصوص راهکارهای رفع بحران اجاره مسکن و مسکن استیجاری پرداختند.
در حال حاضر، بخش زیادی از هزینه های زندگی خانوار مربوط به اجاره مسکن است. در شهرهای بزرگی مثل تهران، این موضوع به یک بحران تبدیل شده و بالای ۷۰ درصد درآمد خانوار را می بلعد. گفته می شود که بیش از نصف جمعیت تهران، اجاره نشین هستند و در مساکن استیجاری زندگی می کنند. به همین دلیل، رسیدگی به وضعیت آنها از مهمترین اقداماتی است که دولت باید انجام دهد.
توان مالی خانواده ها در طی سال های گذشته به شدت کاهش یافته و خیلی از آنها به دلیل عدم پرداخت اجاره های سنگین، ناچاراً به حواشی شهر و شهرهای اقماری تهران کوچ کرده اند. تحولات اقتصاد کلان در سال های اخیر، مزید بر علت شده و مستاجران را بیش از هر زمان دیگری تحت فشار قرار داده است. از یک سو تورم به درآمد خانوار هجوم می آورد و بخش زیادی از آن را نابود می کند، از سوی دیگر، تورم اجاره بها نیز سهم خود را از درآمد خانوار می طلبد و دیگر پولی برای پس انداز خرید خانه باقی نمی ماند.
تمام این عوامل بود که در نهایت، منجر به تشکیل چنین کارگروهی شد. در این کارگروه قرار است که پیشنهادات صاحبنظران و کارشناسان شنیده شود تا نتیجه ای جامع برای ساماندهی بازار اجاره به دست بیاید.در ابتدای این جلسه، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که فصلنامه اقتصاد مسکن و برگزاری همایش سیاست های توسعه مسکن، نقش موثری در مرجعیت علمی وزارت راه و شهرسازی داشته است و باید انتشار آن ادامه پیدا کند.
طاهرخانی در بخش دیگری از صحبت های خود به این موضوع اشاره کرد که چنین فصلنامه ای می تواند وضعیت موجود در بازار مسکن و اجاره را به خوبی تشریح کند و در نهایت فرصت استفاده از خرد جمعی در سیاستگذاری های حوزه مسکن را مهیا می سازد.
وی اعلام کرد که در انتشار این فصلنامه، چندین سال وقفه افتاد و حالا دولت چهاردهم همت کرده که بعد از چند سال تاخیر، دوباره این جریان احیاء شود. ایشان تاکید داشت که در جلسات هم اندیشی با صاحبنظران و کارشناسان، باید راهکارهای بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت در نظر گرفته شود تا بازار اجاره مسکن سامان پیدا کند.
در خصوص راهکارهای کوتاه مدت، سیاست دولت این است که بسته های رفاهی به متقاضیان ارائه کند. یکی از اصلی ترین اقدامات دولت در راستای اجرای این سیاست ها، ارائه تسهیلات ودیعه مسکن برای گروه های درآمدی پایین و متوسط بوده است. گرچه به نظر می آید که بانک ها هنوز هم به درستی در پرداخت این تسهیلات همکاری نمی کنند اما به هرحال، اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده!
علاوه بر این، با همکاری اندیشمندان و فعالان بازار مسکن، یک بسته سیاستی برای ساماندهی بازار اجاره مسکن تدوین شده است.
یکی دیگر از اقدامات ضروری این است که سامانه نهضت ملی مسکن به سامانه رفاه ایرانیان متصل شود. البته هنوز اطلاعات این سامانه تاکید نشده و تا زمانی که اطلاعات جامع و صحیحی وارد این سامانه نشود، نمی توان انتظار داشت که سیاست های کنونی دقیق و درست باشند.
طاهرخانی به لزوم بازنگری در برنامه های حمایتی تاکید داشت. هدف این است که بیشترین حمایت از دهک های پایین جامعه صورت بگیرد تا به این ترتیب، بخشی از مشکلات مسکن ایشان حل و فصل گردد.
گرچه تولید و عرضه مسکن باید ادامه پیدا کند، اما نکته حائز اهمیت اینجاست که واحدهای ساخته شده در نهایت به دست جامعه هدف و محرومان برسد. در طرح هایی مسکن مهر که اتفاقاً با هدف خانه دار کردن اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه آغاز شده بودند، در نهایت دیدیم که محرومان از دریافت واحدهای نهایی محروم شدند، چرا که سیاست های ساخت و ساز این واحدها، به درستی تدوین نشده بود.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از کارشناسان درخواست کرد که دیدگاه های خود را در این حوزه ارائه کنند تا بسته ای جامع و متناسب با نیازهای اقشار محروم جامعه تدوین شود. در اولین جلسه از کارگروه ساماندهی بازار اجاره مسکن، در خصوص این موضوعات صحبت شد و مقرر گردید که جلسات مزبور ادامه پیدا کند و اندیشمندان فرصتی برای ارائه نظرات خود پیدا کنند.