هیچ نقطه ای از کشور باقی نمانده که تحت تاثیر گرانی های مسکن قرار نگرفته باشد. در شرق و غرب کشور، مردم با گرانی های مسکن دست و پنجه نرم می کنند. در این میان، استان اردبیل در طی سال های ۱۴۰۰ الی ۱۴۰۲، با تورم ۱۵۰ درصدی مواجه شده است.
به گزارش پرشین سازه ، رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان اردبیل اعلام کرد که بازار مسکن این استان نیز رکودی شده و از پاییز سال گذشته تا به امروز، تورم ۳۰ درصدی را در شرایط رکود تجربه کرده است.
واقعیت اینجاست که گرچه در بیشتر استان های کشور، گرانی مسکن بیداد می کند و رشد قیمت ها به شکل صعودی است اما در هر استان، شرایط به نحو متفاوتی رقم خورده است. مثلا در استان اردبیل که اتفاقاً یکی از استان هایی بوده که رشد قیمت در آن بالاست، در طی دو سال قیمت مسکن ۱۵۰ درصد افزایش یافته است.
رکود بزرگ بر بازار مسکن اردبیل
استان اردبیل نیز نتوانسته از وضعیت رکودی بازار مسکن جان سالم به در ببرد. در حال حاضر، کمتر معامله ای در بازار مسکن استان انجام می شود، با این وجود قیمت ها همچنان صعودی است و به نظر نمی آید که فعلاً تغییری در وضعیت بازار ایجاد شود. بر اساس گفته های سخاوت مبشری، رئیس اتحادیه مشاوران املاک این استان، از نیمه دوم سال گذشته تا به امروز، بازار با رشد ۳۰ درصدی مواجه شده است.
واقعیت اینجاست که صرف نظر از شرایط رکودی، وضعیت ساخت و ساز نیز چندان جالب توجه نیست. سخاوت مبشری می گوید که در عرض یک هفته گذشته، میلگرد کیلویی ۱۴ هزار تومان افزایش قیمت داشته است. در شرایطی که مهم ترین عامل ساخت مسکن، مصالح ساختمانی و نیروی انسانی هستند، چگونه می توان این افزایش قیمت را توجیه کرد؟ آیا اساساً می توان امیدی به بهبود وضعیت داشت؟
در استان اردبیل نیز، مشکل اساسی و بزرگ بازار مسکن، قیمت نجومی زمین است. بر اساس گفته های رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان، ۸۰ درصد قیمت ملک متاثر از نوسانات قیمت زمین است. در طی سال های گذشته، بارها شاهد جهش های قیمتی زمین بوده ایم. حالا کار به جایی رسیده که خرید زمین، عملآً دور از دسترس شده و خیلی از متقاضیان مسکن، به دلیل گرانی زمین، از بازار مصرفی کنار گذاشته شده اند.
مبشری در ادامه خاطرنشان ساخت که برخلاف تصور رایج، تولید مسکن در استان اردبیل کم نیست و حتی فروشندگان متعددی هم در بازار وجود دارند اما به دلیل کاهش قدرت خرید، متقاضیان مسکن از بازار رفته اند و عملآً خریداری در این بازار مشاهده نمی شود.
با حذف متقاضیان خرید از بازار مسکن، بعید نیست که به زودی شاهد توقف کارگاه های ساختمانی و کوچ سازندگان به بازارهای موازی باشیم. در شرایطی که تقاضا وجود ندارد، عرضه بی معناست.
بازار مسکن تهران که بر بازار کل کشور اثر می گذارد نیز، روزهای خوبی را پشت سر نمی گذارد. در واقع از همان سال ۹۶ که برجام به شکل یک طرفه لغو شد، بازار مسکن روزگار خوش ندید.
مسکن استان اردبیل نیز از همان سال شروع به افزایش قیمت کرد و این روند صعودی در سال ۱۴۰۱ به اوج خود رسید. درست است که از آن سال به بعد، سرعت رشد قیمت ها کمی پایین آمده اما به هرحال، هنوز هم تورم وحشتناکی بر این بازار سایه افکنده است. در عرض کمتر از ۱ سال، تورم ۳۰ درصدی بازار مسکن استان اردبیل را در برگرفته و چشم انداز روشنی هم برای بهبود شرایط دیده نمی شود.
بر اساس گفته های رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان اردبیل، در حال حاضر اصلی ترین مشکل بازار، کاهش خریداران است. در طی سال هایی که مسکن، پشت سر هم رکورد قیمت میزد، دستمزد افراد به همان شرایط قبلی باقی ماند و متناسب با تورم رشد نکرد. در نتیجه، بیش از شش سال است که قدرت خرید مردم از دست رفته و با پرداخت تسهیلات بانکی یا حمایت های نصفه و نیمه دولت، بازنمی گردد.
در حال حاضر، مردم بسیاری از شهرهای ایران امید خود را برای خرید خانه از دست داده اند و حتی به زحمت، پول کافی برای اجاره مسکن درمی آورند. در این شرایط، نمی توان انتظار داشت که مردم به بازار برگردند یا معامله ای در بازار رخ دهد.
تا زمانی که شرایط اقتصادی جامعه به این نحو پیش می رود، قدرت خرید مردم هر روز پایین تر خواهد آمد و بازار مسکن نیز راکدتر می شود. این موضوع، صرفاً مربوط به بازار مسکن استان تهران، اردبیل، اصفهان و دیگر کلانشهرهای کشور نیست. این پدیده شوم، حتی در شهرهای کوچک و روستاها نیز رخ داده و خیلی از مردم، عطای صاحبخانه شدن را به لقای خود بخشیده اند.
با این شرایط، تنها چشم امید مردم به عملکرد دولت چهاردهم در حوزه مسکن است. حال باید منتظر ماند و دید که این دولت، چه اقدامی برای بهبود بازار در پیش خواهد گرفت.