اقساط سنگین وام ودیعه مسکن؛ چالش مستاجران

اقساط سنگین وام ودیعه مسکن؛ چالش مستاجران

وام ودیعه مسکن؛ حمایت دولت یا باری بر دوش مستاجران؟


یکی از اقداماتی که دولت برای حمایت از مستاجران انجام می دهد، پرداخت وام ودیعه مسکن است که بیش از ۴ سال است که در دستور کار قرار گرفته است! اقساط این وام برای متقاضیان تهرانی، ماهانه ۵ میلیون و ۶۳۸ هزار تومان هزینه خواهد داشت.

به گزارش پرشین سازه ، وام های متفاوتی که به اقشار مختلف داده می شود، مبلغ اقساط متفاوتی خواهند داشت. حتی قسط این وام برای تهرانی ها با ساکنان دیگر شهرها فرق دارد. مشخصاً ساکنان پایتخت به دلیل دریافت وام بیشتر، باید اقساط سنگین تری پرداخت کنند.

البته لازم به ذکر است که وام مزبور به سادگی پرداخت نمی شود و بسیاری از مستاجران برای دریافت آن به زحمت زیادی می افتند. بانک ها ناترازی را بهانه عدم پرداخت وام مسکن کرده اند و به سختی، اعتبار لازم برای پرداخت این تسهیلات را فراهم می کنند. با این وجود، هرسال دولت تصمیم می گیرد مبلغ این وام را بیشتر کند که نه دردی از مستاجران دوا خواهد کرد و نه اساساً توسط بانک پرداخت می شود.

برای متقاضیان ساکن تهران، این وام ۲۰۰ میلیون تومان خواهد بود. مراکز استان و شهرهایی که جمعیتی بیشتر از ۵۰۰ هزار نفر دارند، می توانند وام ۱۵۰ میلیونی ودیعه مسکن دریافت کنند. برای شهرهای دیگر نیز مبلغ کلی تسهیلات ودیعه، ۱۰۰ میلیون خواهد بود. ابتکاری که دولت سیزدهم به کار گرفت، پرداخت وام ودیعه مسکن روستایی به روستاییان بود که مبلغ کلی آن ۴۰ میلیون تومان است. با توجه به مبالغ پرداختی، طبیعتاً نرخ اقساط وام مزبور نیز متفاوت خواهد بود.

یکی از چیزهای جالب توجهی که در رابطه با وام ودیعه مسکن وجود دارد، این است که گرچه نام حمایت از مستاجران را به دوش می کشد اما در دسته تسهیلات قرض الحسنه قرار نمی گیرد و به همین دلیل، اساساً سود آن به شکل قرض الحسنه محاسبه نمی شود. شورای پول و اعتبار تصویب کرده که نرخ سود این وام ۲۳ درصد باشد و مستاجران در یک بازه ۵ ساله یا همان ۶۰ ماهه، کل مبلغ این وام را به همراه سود آن پرداخت کنند.

بر اساس همین مصوبه، متقاضیان پایتختت نشین به ازای دریافت این ۲۰۰ میلیون تومان وام، باید ماهانه ۵ میلیون و ۶۳۸ هزار تومان پرداخت کنند. واقعیت اینجاست که این مبلغ اساساً کارآمد نیست؛ چرا که وام مزبور به تنهایی برای رهن کامل یک واحد مسکونی کافی نیست و از سوی دیگر، مبلغی را به اجاره افراد اضافه می کند. به همین دلیل است که استقبال چندانی هم از آن نشده!

البته در صورتی که بانک ها همکاری بیشتری از خود نشان می دهند، احتمالا متقاضیان بیشتری برای دریافت وام ودیعه مسکن مراجعه می کردند اما در شرایط کنونی که بسیاری از شعب بانک ها از زیر پرداخت این وام درمی روند، نمی توان انتظار چندانی داشت.

در حال حاضر، متقاضیان پایتخت نشین پس از دریافت این وام باید در طی ۵ سال، مبلغ ۳۳۸ میلیون و ۲۸۵ هزار تومان به بانک برگردانند. به طور کلی، متقاضیان ۲۰۰ میلیون تومان وام می گیرند و باید علاوه بر این مبلغ، ۱۳۸ میلیون و ۲۸۵ هزار تومان دیگر به عنوان سود این وام به بانک برگردانند.

برای متقاضیان شهرهای دیگر نیز وضعیت به همین صورت است. مثلاً برای یک متقاضی در مراکز استان که ۱۵۰ میلیون تومان وام ودیعه مسکن می گیرد، اقساط این تسهیلات ۴ میلیون و ۲۲۸ هزار تومان است. وام ۱۰۰ میلیونی نیز باپرداخت ۲ میلیون و ۸۱۹ هزار تومانی دارد. کسانی که وام ودیعه مسکن روستایی دریافت می کنند نیز باید ماهانه مبلغ ۱ میلیون و ۱۲۷ هزار تومان اقساط پرداخت کنند.

گرچه در شهرهای دیگر این مبلغ اقساط کمتر است اما واقعیت اینجاست که به دلیل یکدست شدن بازار اجاره مسکن در بیشتر نقاط کشور، مبالغ پرداخت شده به عنوان ودیعه اصلاً راهگشا و کارساز نیست.

اولین گام برای دریافت وام ودیعه مسکن، ارائه اجاره نامه و دریافت کد رهگیری است. البته لازم به ذکر است که هر یک از شعب بانکی ممکن است شرایط و ضوابط خود را برای پرداخت وام داشته باشند و برای آگاهی از این شرایط باید به محل شعب مراجعه کرد.

نکته جالب توجه دیگری که در مورد وام ودیعه مسکن وجود دارد، این است که به افراد مجرد نیز پرداخت می شود. خانم های مجرد بالای ۳۵ سال و آقایان بالای ۴۵ سال نیز می توانند با تکمیل مدارک خود به شعب بانک مراجعه کرده و وام مزبور را دریافت کنند.

جهت یادآوری باید اعلام کنیم که کف حقوق و دستمزد نزدیک به ۱۱ میلیون تومان است و بیشتر مستاجران از طبقات کارگر و مستضعف جامعه هستند. بنابراین وام ودیعه مسکن که قرار بود به توانمندسازی این قشر کمک کند، با این اقساط سنگین، عملاً به هدف برخورد نمی کند.

دیدگاه ها غیرفعال است