مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به عنوان بازوی تحقیقاتی وزارتخانه اهداف مشخصی دارد. حالا سرپرست این مرکز می گوید که در دوره جدید مدیریت این وزارتخانه، قرار است تمرکز بر شناسایی فناوری های جدید ساخت و ساز باشد.
به گزارش پرشین سازه ، سال هاست که بر صنعتی سازی مسکن تاکید می شود اما با توجه به سخنان غزال راهب، به نظر می آید که صنعتی سازی در ایران چندان طرفدار ندارد.
سال هاست که در کشور ما، موضوع مسکن تبدیل به یک بحران شده است و خیلی از کارشناسان می گویند که به دلیل عدم استفاده از فناوری های نوین است که وضعیت به این سمت رفته! سیستم خانه سازی در کشور ما هنوز هم سنتی است و به همین دلیل، توسعه پایدار رخ نخواهد داد.
زمانی که پرند ساخته شد؛ وزیر وقت مسکن اعلام کرد که این شهر قرار است به قطب صنعتی سازی مسکن در کشور تبدیل شود و روش های سنتی و قدیمی را کنار بزند. حالا که ۱۵ سال از ساخت این شهر گذشته، فقط ۵ درصد پروژه های مسکونی کشور به این شیوه ساخته شده اند و مشخصاً تمام وعده های صنعتی سازی، بر باد رفته است.
حتی تلاش های بانک ها نیز نتوانسته تغییری در وضعیت صنعتی سازی ایجاد کند. در دیگر کشورهای دنیا، ساخت یک ساختمان ۱۲ طبقه حداکثر در عرض شش ماه ساخته می شود اما در ایران، این پروسه حداقل ۲ سال زمان می برد.
در طی چند سال گذشته بارها به این موضوع اشاره شده است اما در طی این سال ها می بینیم که اتفاق خاصی رخ نداده و ساخت و سازها همچنان سنتی است. غزال راهب، سرپرست مرکز تحقیقات راه و شهرسازی می گوید که وظیفه این مرکز، صرفاً شناسایی و تایید این فناوری های جدید است و دخالتی در حوزه اجرا ندارد. در واقع، اگر فناوری جدیدی در این حوزه شناسایی شد، تایید آن را صادر می کند و اساساً به توسعه این فناوری کاری ندارد.
بر اساس گفته های ایشان، مرکز تحقیقات ۲۵ حوزه تخصصی را شناسایی کرده و تصمیم دارد که در حوزه های ساختمان، معماری، شهرسازی، حمل و نقل و اقتصاد، فعالیت کند و راهکارهایی برای رفع مشکلات اجرایی به وزارتخانه ارائه کند.
در این مسیر قرار است از پژوهش های راهبردی و کاربردی بهره ببرد و راهکارهایی جهت بهینه سازی فرآیندها اعلام کند. غزال راهب توضیح داد که یکی از اصلی ترین حوزه های فعالیت این مرکز، ارتقاء کیفیت زندگی در سکونتگاه های شهری و روستایی است. همچنین به توسعه حمل و نقل نیز توجه ویژه ای خواهند داشت.
یکی دیگر از اصلی ترین حوزه های عملکرد مرکز تحقیقات راه، توسعه عدالت در حوزه های سکونت، زیست، حمل و نقل و ارتباطات و برقراری یکپارچگی میان این حوزه هاست. عدالت اجتماعی باید در بخش های مختلف مسکن، حمل و نقل و زیست محیط گسترش داده شود و این حوزه ها باید هماهنگی خوبی با هم داشته باشند.
از دیگر تلاش های مرکز تحقیقات این است که ایمنی شهرها را بالا برده و توجه ویژه ای به کیفیت ساختمان ها داشته باشند. کشور ما زلزله خیز است و در طی سال های قبل، بارها شاهد بوده ایم که این حادثه طبیعی چه خسارتی می تواند به ساختمان ها وارد کند. به همین دلیل است که یکی از حوزه های اصلی تمرکز مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، افزایش تاب آوری سازه ها و زیرساخت هاست.
از دیگر بخش خای موردتمرکز مرکز تحقیقات، افزایش بهره وری زیرساخت هاست. زیرساخت ها از جمله مهمترین منابع کشور هستند که با مدیریت صحیح آنها، می توان آنها را از فرسودگی نجات داد.
علاوه بر این موارد، مرکز تحقیقات در نظر دارد که فناوری های موجود در حوزه های راه و ساختمان را توسعه داده و دانش های نوین را در این مسیر به کار بگیرد. تمام این موارد برای افزایش کیفیت ساخت و ساز خواهد بود. هر یک از بخش های مرکز تحقیقات در یکی از حوزه های ذکر شده فعالیت خواهند کرد.
غزال راهب اعلام کرد که در کنار تمام این موارد، مطالعات و پژوهش های راهبردی نیز ادامه خواهد داشت تا پیش بینی آینده این حوزه ها راحت تر باشد. علاوه بر این، مطالعات راهبردی می توانند به آسیب شناسی وضعیت موجود کمک کنند و به این ترتیب در تصمیم گیری های آینده را راحت تر سازند.
وی در انتهای سخنان خود تاکید کرد که بر اساس داده های موجود، فقط ۱۵ درصد از کل ساخت و سازهای کشور در حوزه صنعتی سازی می گنجد که تا ایده آل وزارتخانه فاصله زیادی دارد. در نتیجه باید اقدامات بیشتری در این حوزه انجام شود.