در شرایطی که نرخ ارز و طلا به شدت صعودی است و هر روز با قیمت های جدیدی در این بازار مواجه می شویم، سوال اصلی اینجاست که چه موقع بازارهایی مثل مسکن و خودرو، خودشان را با قیمت های جدید وفق می دهند؟ همچنین یک چشم فعالان بازار به مجلس و دولت است تا ببینند آنها چه برنامه ای برای بازار مسکن دارند.
به گزارش پرشین سازه ، بسیاری از کارشناسان باور دارند که نرخ دلار به زودی روی بازار مسکن نیز اثر خواهد گذاشت. حتی برخی از آنها، احتمال وقوع یک شوک قیمتی بزرگ را نیز دور از انتظار نمی دانند. مخصوصاً با توجه به اینکه افزایش نرخ دلار، همواره باعث رونق و افزایش معاملات در سایه تورم روزافزون شده است.
نکته حائز اهمیت اینجاست که در شرایط تورم، تمام فاکتورهای موثر بر قیمت نهایی مسکن گران می شوند و حتی بسیاری از عرضه کنندگان مسکن از ارائه آن به بازار خودداری می کنند و منتظر می مانند تا قیمت ها تثبیت شوند. از سوی دیگر، سرمایه های سرگردان همواره بهترین مأوا را در بازار مسکن پیدا می کنند و همین عامل می تواند بار دیگر به جهش قیمتی شدید منجر شود.
یکی دیگر از عواملی که به شکل مستقیم از رشد دلار تاثیر می گیرد، قیمت نهاده های ساختمانی است. بسیاری از آنها به نرخ ارز وابسته هستند و تغییر در نرخ آن، قیمت مصالحی مثل سیمان، کاشی، سرامیک، فولاد و آهن را بالا می برد.
چنین وضعیتی، قدرت خرید خریداران را به تدریج کمتر خواهد کرد و در نهایت به یک رکود تمام عیار منجر خواهد شد. بسیاری از کارشناسان می گویند که تنها راه نجات بازار مسکن از این آینده محتوم، مدیریت صحیح بازار ارز و ایجاد ثبات در سیاست های کلان اقتصادی است. در غیر این صورت، سونامی قیمتی دیگری رخ خواهد داد.
یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با یکی از خبرگزاری ها، اعلام کرد که دولت در طی ماه های گذشته، تصمیمات غلط زیادی در رابطه با بازارهای مصرفی از جمله مسکن داشته است.
بر اساس گفته های محمد سراج، گرچه روند رشد قیمت مسکن نرم و آهسته بوده اما به وضوح می توان آن را دید. از ابتدای امسال، بازار مسکن درگیر یک رکود بزرگ شد و دولت جدید با وجود کمک به ساماندهی این وضعیت، هنوز هم نتوانسته اقدام محسوسی در رابطه با این موضوع داشته باشد. اگر دولت یک برنامه جامع و مدون برای کنترل بازار مسکن و رفع چالش های آن داشت، وضعیت به اینجا نمی کشید.
این نماینده مجلس در بخش دیگری از صحبت های خود اعلام کرد:
یکی از دغدغه های اصلی من، کمک به مستاجران بوده و پیگیری این موضوع در مجلس را از وظایف اصلی خود می دانم. تنها راهکار موجود این است که از طرح های علمی و مدون برای رفع تعارضات میان موجر و مستاجر استفاده کنیم و سپس در خصوص قیمت گذاری اجاره بها، تصمیمات اساسی بگیریم.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت که یکی از معضلات بزرگ مستاجران، کاهش ارزش پول رهن است. در گذر بحران های اقتصادی مکرر، مبلغ رهن مستاجران مدام کم ارزش تر شد و حالا چاره ای جز پرداخت اجاره برایشان باقی نمانده! از سوی دیگر، وقتی که مستاجر مبلغی را به عنوان رهن خانه در اختیار موجر قرار می دهد، در گذشت یک سال، ارزش آن پول نصف می شود و قدرت خرید روز اول را ندارد.
نماینده تهران تصریح کرد که مستاجران ناچار شده اند که مبلغ رهن خود را مطابق با رشد ارز و طلا تنظیم کنند. مثلاً اگر مستاجری ۵۰۰ میلیون تومان را به عنوان رهن مسکن پرداخت می کنند، در پایان قرارداد یک ساله، ارزش روز آن باید به اندازه قیمت روز طلا یا دلار باشد تا ضرر نکند. همین وضعیت است که خیلی از مستاجران را به دردسر انداخته!
سراج در بخش دیگری از صحبت های خود خاطرنشان ساخت که با توجه به افزایش قیمت دلار و بحران های اقتصادی مکرر، نگرانی زیادی در سطح جامعه رخ داده است. تنها وظیفه دولت در شرایط فعلی، این است که ثبات را به بازار ارز برگرداند و اجازه ندهد که نوسانات قیمتی، بیش از این مردم را به دردسر بندازد!
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که در رفتن فنر دلار به ضرر اقتصاد کلان کشور است و در مدتی کوتاه، اجاره بها و قیمت خانه را بالا می برد. نباید اجازه داد که ارزش پول ملی به شکل مستمر پایین بیاید؛ چرا که چنین وضعیتی در نهایت به افزایش هزینه های زندگی منجر خواهد شد و رکود تورمی را پررنگتر از سابق، جلوه گر می سازد.
علی سراج، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در کلام پایانی خود تصریح کرد که سیاست های نادرست و تصمیمات ناکارآمد دولت چهاردهم بوده که وضعیت بحرانی را تشدید کرده است. دولت آقای پزشکیان باید رویکردهای اقتصادی خود را اصلاح کند و سیاست های هوشمندانه ای اتخاذ نماید تا جلوی بحران ارزی و پیامدهای ناگزیر آن گرفته شود!