ارتباط پیچیده بازار مسکن با ارز و خودرو

ارتباط پیچیده بازار مسکن با ارز و خودرو

چگونه نوسانات بازار ارز و خودرو بر بازار مسکن اثر می‌گذارند؟


گرچه بازار مسکن از بازارهای موازی مختلفی تاثیر می گیرد اما نسبت تاثیرپذیری این بازار از بازارهای مختلف، متفاوت است. مثلاً بیشترین اثر را نرخ ارز و دلار روی بازار مسکن می گذارد اما بر اساس گفته های رئیس اتحادیه مشاوران املاک، بازار خودرو هم توانسته تا حدی روی قیمت مسکن اثر بگذارد.

به گزارش پرشین سازه ، این مقام مسئول در اتحادیه اعلام کرد که در بازار مسکن همیشه نوساناتی وجود دارد و گاهی مواقع این تغییرات قیمتی به دلیل نوسانات بازارهای موازی است. به عبارت دیگر، اثر عامل های بیرونی بر بازار مسکن کم نیست.

مثلاً هروقت که قیمت ارز یا سکه بالا می رود، بازار مسکن نیز تلاش می کند که با توجه به تغییرات قیمتی آنها، قیمت خود را اصلاح کند. حالا کیانوش گودرزی می گوید که بازار خودرو نیز به عوامل موثر بر قیمت مسکن پیوسته و با نوسانات قیمت خودرو، بازار مسکن نیز از آن پیروی می کند.

در چند سال گذشته که بازار مسکن همواره رکودی بوده و اتفاق ویژه ای در آن رخ نداده است. در حال حاضر، بازار مسکن سخت ترین روزهای دهه های اخیر را پشت سر می گذارد و بعید است که به زودی تغییر رویه بدهد. تا همین چندوقت پیش امیدواری بر این بود که با ثبات نسبی بر بازارهای موازی، بازار مسکن نیز اندکی رونق بگیرد اما در همین روزهای گذشته بود که خبر افزایش ۳۰ درصدی قیمت خودرو منتشر شد.

همین افزایش قیمت خودرو سریعاً روی قیمت اعلامی مسکن و اجاره نیز اثر گذاشت. البته نمی توان گفت که قیمت های پیشنهادی بازار مسکن نیز به اندازه ۳۰ درصد رشد کردند اما به هرحال، اثر جزئی این ماجرا را می توان به وضوح در بازار دید.

تمام این بازارها مانند یک زنجیره به هم متصل هستند و گرانی هر یک از آنها می توانند منجر به ایجاد تلاطم در بازار دیگر شود. به همین دلیل است که با وضعیت عدم ثبات اقتصادی این روزها، هیچوقت نمی توان به رونق یا کاهش قیمت مسکن امیدوار بود.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز می گوید که با افزایش قیمت دلار در ماه های گذشته، نهاده های ساختمانی نیز رشد کردند و قیمت تمام شده مسکن را بالا بردند. از آنجایی که بخشی از مواد اولیه ساخت و ساز به واردات وابسته است، طبیعتاً تغییر نرخ دلار می تواند منجر به ایجاد این وضعیت شود.

گودرزی خاطرنشان ساخت که متاسفانه بازار مسکن اسیر هیجانات موجود در بازار ارز است و با هر تغییر آن، دچار تلاطم و آشفتگی می شود. البته ناگفته نماند که با وجود افزایش قیمت های مداوم مسکن، هنوز هم بازار راکد است و کمتر خریداری در آن پیدا می شود. دلیل این شرایط هم کاملاً واضح است: خریداران واقعی مسکن از بازار حذف شده اند و در نتیجه، رکود اتفاق افتاده است.

موضوع مهم اینجاست که رکود شدید حاکم بر بازار مسکن باعث می شود که قیمت مسکن در کوتاه مدت نتواند به اندازه دیگر بازارها رشد کند. به همین دلیل است که دیگر خبری از جهش های کوتاه مدت قیمت نیست اما به هرحال این شاخص، روند صعودی خود را آهسته و پیوسته ادامه می دهد. بیش از ۴ دهه است که قیمت مسکن صعودی بوده و هیچگاه کمتر نشده است. هر زمان که وقفه ای در روند صعودی قیمت مسکن رخ می داد، متقاضیان فرصتی برای ترمیم قدرت خرید خود پیدا می کردند و مسکن می خریدند. در واقع، در برهه هایی که بازار رونق داشته، می بینیم که ثبات اقتصادی نسبی حاکم بوده است.

گرچه حالا هم بازار نسبتاً ثابت است اما فاصله میان قیمت ها و قدرت خرید مردم به قدری زیاد است که با یک سال و دو سال وقفه، این قدرت خرید ترمیم نمی شود.

بر اساس گفته های گودرزی، در حال حاضر تورم مسکن تقریباً نصف تورم عمومی است. در حال حاضر گفته می شود که نرخ تورم سالانه ۳۳ درصد است اما مسکن حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد رشد قیمت سالانه دارد.

البته این ثبات در بازار اجاره چندان قابل لمس نیست. رئیس اتحادیه مشاوران املاک می گوید که بازار اجاره شرایط خاص خود را دارد و به دلیل جاماندگی هایی که در سال های گذشته رخ داده، امروزه شاهد این وضعیت در بازار اجاره هستیم.

وی تاکید کرد که از خردادماه امسال تا به کنون، رشد چندانی در بازار اجاره مشاهده نشده اما به هرحال هنوز هم نرخ اجاره ها بالاست. دلیل عدم افزایش اجاره در طی ماه های پاییزی، این بوده که بیشتر مستاجران قراردادهای خود را تمدید کرده اند و در نیمه دوم سال نیز، معمولاً قیمت اجاره مسکن رشد چندانی پیدا نمی کند.

دیدگاه ها غیرفعال است