گرچه یکی از اعضای هیئت رئیسه کمیته عمران مجلس از پیش بینی تحولات مثبت در بازار مسکن سخن گفته اما فعالان این حوزه الزاماً با این نظرات موافق نیستند و به واقعیت های دیگری که در این حوزه جریان دارند اشاره می کنند.
به گزارش پرشین سازه ، در شرایطی که سید جمال موسوی، یکی از اعضای هیئت رئیسه کمیته عمران مجلس به تازگی از تغییرات مثبت و موثر در بازار مسکن در ماه های آتی سخن گفته و نگاه امیدوارانه ای به آینده دارد، بعضی از فعالان حاضر در این بازار نظر متفاوتی داشته و به شیوه های جدیدی که متقاضیان برای تامین نیازمندی های خود به کار می گیرند اشاره می کنند.
فعالان و کارشناسان حوزه مسکن به پدیده تهاتر در این بازار اشاره دارند و ابراز می کنند که مبادله کالا به کالای مسکن در ماه های اخیر، به یک روش رایج تبدیل شده است. این شیوه مبادلاتی که در شرایط رکود و نوسانات اقتصادی رخ می دهد، فرصت خوبی برای آن گروه از متقاضیان ایجاد می کند که نقدینگی کافی برای خرید واحدهای مسکونی به شکل سنتی را ندارند.
ایده تهاتر البته محدود به بازار مسکن نیست و خیلی از افراد در شرایط فعلی به فکر تبدیل این روش به عنوان یک سیستم مبادلاتی جامع برای فرار از نوسانات ارزی هستند.
باور کارشناسان بر این است که رواج یافتن تهاتر در بازار مسکن نشان از مشکلات عمیق اقتصادی موجود در این عرصه دارد و روشنگر میزان پایین بودن قدرت خرید مردم است. تهاتر یک روش مبادلاتی بسیار سنتی است که گرچه می تواند در کوتاه مدت به نفع خریدارانی که نقدینگی ندارند باشد، اما نمی توان به چشم یک راه حل دائمی، پایدار و قابل اتکا به آن نگاه کرد، زیرا مشکل مسکن را به صورت ریشه ای حل نمی کند.
دولت ها موظف هستند با در پیش گرفتن سیاست های حمایتی و فراهم کردن زیرساخت های مناسبی همچون اعطای تسهیلات بانکی، قدرت خرید مردم را افزایش دهند تا متقاضیان بتوانند در یک شرایط اصولی و صحیح به فکر تامین مسکن خود باشند.
فعالان بازار مسکن رواج تهاتر را ناشی از رکود بازار مسکن و نوسانات شدید ارزی می دانند و اعتقاد دارند خریداران از فاصله فروش دارایی و خرید مسکن واهمه دارند زیرا مطمئن نیستند در این فاصله ارزش و قدرت خرید پولشان چقدر افت می کند.
کارشناسان معتقدند که چنانچه بازار مسکن طی هفته های آتی بتواند رنگ رونق را ببیند، می توان به آینده آن امیدوار بود و پیش بینی کرد که به سمت مثبتی حرکت می کند. در غیر این صورت، حداقل باید تا اردیبهشت ماه سال آینده منتظر بمانیم تا شاهد اتفاقات مثبتی در این بازار باشیم.
در تحقیقات میدانی انجام شده توسط کارشناسان پرشین سازه، یکی از مشاوران املاکی در منطقه ۲ تهران بیان داشت که قدرت خرید متقاضیان شدیداً کاهش پیدا کرده و تعداد معاملات، به ویژه در حوزه خرید و فروش بسیار پایین است. وی اشاره داشت که البته با توجه به عقب بودن رشد قیمت مسکن نسبت به طلا و دلار، ممکن است به زودی شاهد افزایش بیشتر قیمت مسکن در آینده نیز باشیم.
این فعال اقتصادی در ادامه بیان کرد که امروزه متقاضیان این بازار توانایی لازم برای خرید مسکن نوساز را ندارند و در تلاش هستند تا با تکیه بر تهاتر وضعیت متراژ یا موقعیت مکانی ملک خود را بهبود ببخشند.
این در حالی است که سید جمال موسوی، از اعضای هیئت رئیسه کمیته عمران مجلس ابراز امیدواری کرده که طی چند هفته آینده شاهد ساماندهی بازار رکود زده مسکن در کشور خواهیم بود. وی در بیانات خود اعلام کرد که اکنون ۲ میلیون نفر متقاضی مسکن در کشور وجود دارد که از این میان، یک میلیون نفر مدارک ثبت نام مسکن دولتی خود را تکمیل کرده اند.
ساماندهی بازار مسکن
موسوی دلیل ابراز امیدواری خود را بر مبنای دو قانون “جهش تولید مسکن” و “قانون هفتم توسعه” دانست و بیان داشت که دولت موظف است بر اساس این دو قانون، سالانه یک میلیون واحد مسکونی برای مردم بسازد و از طرف دیگر بانک ها نیز موظف شده اند تا ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند.
وی با بیان اینکه کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی به صورت اختصاصی به موضوع مسکن می پردازد اعلام کرد که این شورا تعاملات موثری با وزارت راه و شهرسازی داشته و نوید ساماندهی تدریجی بازار مسکن در آینده را می دهد.
او همچنین بیان داشت که بانک های عامل تسهیلات مسکن موظف شده اند تا کوتاهی های صورت گرفته در گذشته را جبران نموده و همین موضوع نویدبخش اتفاقات مثبتی در بازار مسکن در آینده نزدیک خواهد بود.
این سخنان در شرایطی مطرح شده که فعالان بازار مسکن در همه بخش ها انتظار تثبیت قیمت دلار را می کشند تا بتوانند قیمت های مسکن را با دیگر بازارهای اقتصادی هماهنگ کنند. کارشناسان خبر می دهند که امروزه خرید و فروش مسکن هنوز با دلار ۵۰ هزار تومانی انجام می شود و بیدار شدن این بازار و رسیدن به سطح تورم، باعث افزایش چشمگیر قیمت ها و فرو رفتن بیشتر این بازار در رکود می شود.
از طرف دیگر رویای تولید یک میلیون مسکن در سال هر روز از واقعیت دورتر می شود زیرا هیچ دولتی تا کنون حتی نتوانسته به این رقم نزدیک هم بشود.
با این شرایط، به نظر می رسد در وضعیت کنونی تنها راه خروج از رکود، افزایش قدرت خرید متقاضیان با اعطای تسهیلات بانکی ارزشمند و ارزان است.