با توجه به کم کاری بانک های عامل در پرداخت تسهیلات مسکن، حالا پیشنهادی جدید در مجلس مطرح شده که بر اساس آن، تمام بانک های مزبور باید ۲۰ درصد سهم اعتبارات خود را به بانک مسکن بدهند تا پرداخت وام تسریع یابد.
به گزارش پرشین سازه ، مدت هاست که مصوبات تهدیدگونه دولت هم نتوانسته بانک ها را وادار به تعامل و همکاری در حوزه مسکن نماید. قانون جهش تولید مسکن، تهدیدهای دولت و حتی ترس از پرداخت مالیات هم نتوانسته بانک ها را با طرح نهضت ملی مسکن همراه کند. قانون جرائمی را برای بانک های متخلف در نظر گرفته و باید بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان به صندوق ملی مسکن واریز کنند اما تا به امروز اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده است.
نزدیک به ۱۷ بانک کشور عملکرد نزدیک به صفر داشته اند و حتی یک ریال هم بابت طرح های مسکن پرداخت نکرده اند. البته در این میان نباید شرایط بانک ها را نادیده گرفت. خیلی از آنها به خاطر اینکه دولت بدهی خود را پرداخت نکرده، توان مالی چندانی برای پرداخت تسهیلات مسکن ندارند.
در کنار مشکلات بانک ها نباید از رفتارهای ناپسند آنها در حوزه مسکن به سادگی عبور کرد. برخی از کارشناسان می گویند که سیستم بانکی خودمختارانه رفتار می کند و در حوزه هایی مثل بنگاه داری مسکن به شکل بیمارگونهای عمل می نماید. به همین دلیل است که حتی در صورت پرداخت کمک های دولتی به این بانک ها و افزایش سرمایهشان، باز هم احتمال دارد که تسهیلات مسکن را پرداخت نکنند.
تمام این مسائل مجلس را به این نتیجه رسانده که باید بانک تخصصی حوزه مسکن را تقویت کرد و ساختارها و ماموریت های این بانک را اصلاح نمود. به این ترتیب، دولت به جای اینکه در تلاش برای جذب همکاری تمام بانک ها باشد، صرفاً روی بانک تخصصی مسکن متمرکز می شود.
یکی از نمایندگان مجلس پیشنهاد کرده که تمام تسهیلات مسکن از طریق بانک مسکن پرداخت شود. به این ترتیب تمام بانک ها موظف خواهند شد که ۲۰ درصد منابع خود را در اختیار بانک مسکن قرار دهند تا این بانک، آنها را میان متقاضیان وام توزیع کند.
ابراهیم نجفی، نماینده مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که گزارش های رسمی دیوان محاسبات نشان می دهد که فقط ۱۱ بانک در سال ۱۴۰۱ به تعهدات خود در قبال وام مسکن عمل کرده اند و الباقی ۱۴ بانک عامل، متخلف بوده اند.
ایشان در ادامه تصریح کردند که به دلیل کم کاری بانک ها، طرح نهضت ملی مسکن نیز از برنامه عقب افتاده است. در سه سال گذشته، فقط ۷۹۰ هزار واحد مسکونی تعریف و از این میان فقط ۳۴۰ هزار واحد موفق به عقد قرارداد با بانک ها شده اند.
ابراهیم نجفی در ادامه صحبت های خود گفت:
از میان ۲۵ بانک عامل، بهترین عملکرد را بانک مسکن داشته است. به همین دلیل باید سرمایه بانک مسکن افزایش پیدا کند و به این ترتیب، قادر به پرداخت تسهیلات بیشتری خواهد شد.
وی یادآور شد که با این روند، بانک مسکن می تواند این ۷۹۰ هزار واحد را تحت پوشش خود قرار دهد و تعهدات ایجاد شده را اجرا کرده و مسکن بسازد.
بر اساس گفته های نائب رئیس دوم کمیسیون عمران مجلس قرار بود در سال گذشته سرمایه این بانک هزار میلیارد تومان بیشتر شود. این افزایش سرمایه از طریق مولدسازی، انتشار اوراق و دیگر روش های پیش بینی شده باید تامین می شد که متاسفانه اتفاق خاصی رخ نداد.
در برنامه هفتم توسعه نیز به افزایش سرمایه بانک مسکن تاکید شده است. پیشنهاد ابراهیم نجفی این بود که تسهیلات مسکن به طور کامل در اختیار بانک مسکن قرار بگیرد و الباقی بانک ها نیز ۲۰ درصد منابع تسهیلاتی خود را در اختیار این بانک قرار بدهند.
سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی نیز به این موضوع تاکید کرده و خاطرنشان ساخت که بر اساس قانون، کمک به افزایش توان اعتباری و مالی بانک مسکن، یک امر ضروری است.
مسعود بیات منش تصریح کرد که بیشترین همکاری برای اجرای قانون جهش تولید مسکن از سوی بانک مسکن بوده است. به همین دلیل باید در راستای تقویت تسهیلات دهی این بانک تلاش شود.
از سوی دیگر، مدیرعامل بانک مسکن نیز به لزوم افزایش سرمایه بانک مسکن اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که برای پیشبرد برنامه هفتم توسعه در کشور به توانمندسازی این بانک احتیاج داریم. وی تاکید کرد که در سال های گذشته، عملکرد این بانک قابل قبول بوده و توانسته تا حدی بخش مسکن را تامین کند اما با توجه به گرانی های اخیر و تورم روزافزون، بانک مسکن دیگر به تنهایی قادر به ایفای نقش خود نیست.
علی خورسندیان یادآور شد که بانک مسکن یک بانک دولتی است که تامین مالی آن معمولاً توسط سرمایه دولت انجام می گیرد. به همین دلیل است که برای ادامه نقش خود به حمایت دولتی احتیاج دارد.