کرج؛ الگویی برای مبارزه با تخلفات ساختمانی

کرج؛ الگویی برای مبارزه با تخلفات ساختمانی

کرج؛ پیشرو در مبارزه با ساخت و ساز دو نقشه ای


یکی از بزرگترین معضلاتی که دامن شهرسازی و ساختمان سازی کشور را گرفته، عدول از نقشه اصلی و مجوز گرفته ساختمان است. بسیاری از سازندگان یک طرح ساختمانی را به شهرداری ارائه می کنند اما در نهایت هنگام ساخت و ساز، نقشه دیگری را در پیش می گیرند.

به گزارش پرشین سازه ، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر کرج اعلام کرد که در سال جاری با جدیت بیشتری در برابر ساختمان سازی دو نقشه ای ایستاده اند و ۲۰ درصد پروانه های ساختمانی صادر شده در کرج، بر مبنای مصوبه حذف دونقشه ای بودند.

بر اساس گفته های علیرضا رحیمی محمودآباد، حتی جرائم سخت و سنگین کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری هم نتوانسته جلوی تغییر نقشه های ساختمانی را بگیرد. به همین دلیل، در حال حاضر این موضوع به یک معضل بزرگ تبدیل شده است.

گفته می شود بیشتر ساختمان هایی که امروز ساخته می شوند، هیچ تطابقی با نقشه مبنا که مجوز شهرداری را گرفته، ندارند! به نظر می آید که این موضوع در اثر یک خلاء قانونی بزرگ رخ داده است.

در حال حاضر روند بروز این تخلف اینگونه است: شخصی نقشه را تهیه می کند و بر اساس آن، مراحل دریافت پروانه ساختمانی را طی می کند. بعد از اینکه پروانه ساختمانی صادر شده، به هر دلیلی ملک خود را به مالک یا سازنده ی جدید واگذار می کند که طبیعتاً مالک جدید هم طراحی و نقشه دلخواه خود را می پسندد و بدون نگرانی از بابت جرائم موجود، نقشه ساخت و ساز را تغییر می دهد.

بر اساس همین شرایط است که باید بساط دونقشه ای برچیده شود. این مسئله زمینه را برای بی تعهدی و افزایش هزینه در بازار فراهم می کند.

از همان سال ۱۴۰۱، موضوع برچیده شدن بساط دونقشه ای مطرح گردید. چند تن از اعضای شورای شهرسازی و معماری کرج طرحی را به شهرداری کرج ارائه کردند که در آن به حذف سیستم دو نقشه ای در صدور پروانه های ساختمانی تاکید شده بود. از همان زمان بود که وضعیت این تخلفات رو به بهبود رفت و شاهد تغییرات مثبت در حوزه صدور پروانه ساختمانی بودیم.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری کرج می گوید که در مناطق دهگانه کرج، ظرف مدت یک سال توانستند ۲۷۷ پروانه ساختمانی را بر مبنای مصوبه حذف دونقشه ای صادر کنند. مجموع پروانه های ساختمانی در طول این یک سال هزار و ۳۳۵ فقره بود. به این ترتیب می توان گفت که نزدیک به ۲۱ درصد از پروانه های صادر شده در شهر کرج بر اساس مصوبه حذف دونقشه ای بوده اند. از سوی دیگر، مساحت کلی این پروانه های ساختمانی ۷۰ هزار و ۸۱۱ متر مربع بوده است.

آقای رحیمی اعلام کرد که عوارض وصول شده از محل صدور این پروانه های ساختمانی نزدیک به هشت هزار میلیارد ریال بوده است. یکی از اصلی ترین نتایج به دست آمده از اجرای این مصوبه، کاهش ساخت و سازهای غیرقانونی بوده است.

این عضو شورای شهر کرج اعلام کرد که وقتی فرآیند دو نقشه ای حذف شود، شهروندان برای ساخت و ساز پلاک خود نیازی به پرداخت مجدد هزینه نقشه ندارند و به این ترتیب تا حد زیادی در هزینه های آنها صرفه جویی خواهد شد.

علاوه بر این، مصوبه حذف دونقشه ای می تواند سودهای دیگری از جمله جلوگیری از فساد و رانت مالی و اداری داشته باشد و چهره شهرها را منظم نگه دارد. در کنار تمام این موارد باید به این نکته اشاره کرد که با اجرای این مصوبه، توسعه پایدار شهر رخ خواهد داد و قوانین مربوط به سلامت و ایمنی عمومی به درستی رعایت می شوند.

به این ترتیب، افراد دیگر دچار ضررهای اقتصادی نخواهند داشت و اثرات منفی این اتفاقات در جامعه منعکس نخواهد شد. اجرای مصوبه حذف دونقشه ای، از ضروریات شهرسازی و معماری در تمام شهرهای کشور است.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر کرج در انتهای سخنان خود اعلام کرد که مصوبه مزبور در کمیسیون ماده ۵، ابتدا یک ساله بود اما با درخواست شورا و شهرداری از رئیس و اعضای کمیسیون ماده ۵، تمدید بلاشرط این مصوبه در دستور کار قرار گرفت.

با اجرای هرچه بیشتر این مصوبه، می توان شاهد بهبود نمای شهر بود. در حال حاضر، متاسفانه بیشتر ساخت و سازها از یک نظم و قاعده مشخص تبعیت نمی کنند. هرکس به شکل سلیقه ای با پدیده شهرسازی و ساختمان سازی برخورد می کند و هیچ نظارت خاصی هم بر روی این مسائل وجود ندارد. البته کمیسیون هایی مثل ماده ۱۰۰ قرار بود که جلوی این ساختمان سازی ها را بگیرند اما عملاً به محل درآمد شهرداری ها تبدیل شده اند و با دریافت جرائم، مجوز ساختمانی صادر می کنند.

دیدگاه ها غیرفعال است