چرا ساختمان‌های ما انرژی زیادی مصرف می‌کنند؟

چرا ساختمان‌های ما انرژی زیادی مصرف می‌کنند؟

مصرف بی‌رویه انرژی در ساختمان‌ها؛ آیا مقررات ملی ساختمان کارآمد است؟


این روزها که بحث مصرف انرژی حسابی داغ است، دوباره مسئولین اعلام کرده اند در مدیریت مصرف انرژی کم کاری صورت گرفته است. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی می گوید که الگوهای ذکر شده در مقررات ملی ساختمان در حوزه مصرف بهینه انرژی به درستی اجرا نشده اند و به همین دلیل حالا وضعیت به اینجا رسیده است.

به گزارش پرشین سازه ، نسرین یوسفی می گوید مستنداتی که روی کاغذ وجود دارند، نشان می دهند که مشکل از جانب مقررات نیست و باید وزارت راه و شهرداری ها به شکل جدی تری وارد این حوزه شوند.

برق خانه ها در تابستان و پاییز امسال مدام با قطعی مواجه بود و موضوع مصرف بهینه انرژی را بیشتر از گذشته مطرح کرد. گفته می شود که سهم ساختمان های مسکونی از مصرف برق در طی سال های گذشته رشد زیادی داشته است. گفته می شود که این موضوع به خاطر ظهور ساختمان هایی است که بر اساس استانداردهای موجود ساخته نشده اند.

سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارتخانه در حوزه اجرای این مقررات دست به کار شده اند و مبحث ۱۹ را با جدیت بیشتری دنبال می کنند اما به نظر می آید که هنوز هم فاصله زیادی با مصرف استاندارد و بهینه داریم.

بر اساس گفته های رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی، نزدیک به ۵۸ درصد مصرف انرژی در استان به بخش تجاری و مسکونی مربوط می شود. سهم صنایع معدنی و سیمان فقط ۸ درصد بوده است. بنابراین می توان گفت اگر مصرف انرژی در حوزه خانگی فقط ۲۰ درصد کمتر شود، می توان ناترازی را به سادگی برطرف کرد.

نسرین یوسفی از بابت مصرف گاز در روزهای سرد زمستانی نیز ابراز نگرانی کرد و خاطرنشان ساخت که نباید تمام فشار ناترازی را به گردن واحدهای تولیدی و صنایع انداخت. این موضوع ناعادلانه است و باید تعدیل شود.

وی گفت: بر اساس بررسی های انجام شده، مصرف کننده انرژی در کشور فقط ۱۰ درصد قیمت واقعی گاز را می پردازد و ۹۰ درصد یارانه پنهان گاز داریم. وقتی وضعیت اینگونه است باید موضوع مدیریت مصرف جدی تر گرفته شود.

این مقام مسئول در ادامه خاطرنشان ساخت که در کشور ما، مصرف انرژی به درستی صورت نگرفته و الگوهای ساخت و ساز نیز بر اساس مقررات ملی ساختمان نبوده است. تمام این عوامل دست به دست هم داده اند تا در نهایت امروز شاهد مشکل ناترازی انرژی برای کل کشور باشیم.

ایشان در ادامه به وظایف شهروندی همه اشاره کرد و تاکید داشت که همه باید در جهت مدیریت مصرف تلاش کنیم. از آنجایی که شاخص انرژی در کشور ما ارزان است، باید نگاه اقتصادی به سرمایه های ملی داشته باشیم و از مصرف بی رویه خودداری کنیم.

نسرین یوسفی می گوید که در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان به صراحت در مورد مصرف انرژی و برچسب گذاری اشاره شده اما می بینیم که اجرای این قوانین مشکل دارد. دولت وظیفه دارد که در این حوزه ورود کرده و از ساخت و سازهایی که توجهی به این موارد و الزامات ندارند، ممانعت به عمل آورد.

ایشان در ادامه افزود که باید درزبندی ساختمان ها بهبود پیدا کند و خوشبختانه قوانین و مستندات لازم هم در این حوزه وجود دارد اما نه شهرداری ملزم به اجرای آنها شده و نه وزارت راه و شهرسازی در راستای اجرایی کردن این قوانین اقدامی می کند.

وی سپس به جلسات متعددی که کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با شرکت توزیع برق مشهد برگزار کرده اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که موضوعات مطرح شده در این جلسات، صرفاً در حد تفاهمنامه می مانند.

اهمیت مصرف انرژی در ساختمان ها کمتر از نصب آسانسور نیست اما میبینیم که شهرداری در صورت عدم نصب آسانسور، پایان کار را صادر نمی کنند اما همین حساسیت را نسبت به مدیریت مصرف انرژی ندارند.

در کنار مسائلی که توسط این مقام مسئول مطرح شد، یکی از اعضای نظام مهندسی استان خراسان نیز به موضوعاتی مثل تغییر نگرش در ساختمان سازی اشاره کرد. محمد خباززاده اعلام کرد که صنعت ساختمان در طی سال های اخیر تغییرات جدی داشته و توجه به مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان به یک الزام جدی تبدیل شده است.

این مهندس عمران اعلام کرد که در گذشته، پیمانکاران به سختی این موضوع را می پذیرفتند و اساساً قانع کردن آنها به رعایت این مقررات سخت بود اما حالا تغییرات مثبتی را در وضعیت ساختمان سازی می بینیم.

وی این تغییر رویکرد را مدیون ورود جدی سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارت راه دانست و خاطرنشان ساخت که مصرف انرژی در ساختمان سازی امروزه بیشتر از قبل موردتوجه قرار می گیرد.

در کنار مقررات ملی ساختمان، آموزش های مختلفی برای مهندسان هم گذاشته شده تا در نهایت بتوانند پیمانکاران را برای اجرای این قوانین قانع کنند.

دیدگاه ها غیرفعال است