بر اساس اعلام شورای عالی کار، حق مسکنی که برای کارگران در نظر گرفته شده، فقط ۹۰۰ هزار تومان است. این در حالیست که قیمت هر متر مربع مسکن در تهران به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. برخی از کارشناسان عقیده دارند که اتفاقاتی که امروز در بازار مسکن رخ می دهد، تا حدی عمدی است.
به گزارش پرشین سازه ، با توجه به مبالغی که دولت برای کارگران در نظر می گیرد، مدت زمان انتظار برای خرید خانه در تهران به ۵۸۰ سال رسیده است. باید خیلی امیدوار باشیم که فکر کنیم در کوتاه مدت این وضعیت درست خواهد شد.
بر اساس گفته های یکی از کارشناسان بازار مسکن، رکود شدیدی که بر بازار سایه افکنده، منجر به کاهش شدید متقاضیان سرمایه ای و مصرفی شده است. ریسک های غیراقتصادی نیز مزید بر علت شده اند و عملاً بازار مسکن را قفل کرده اند.
کیانوش گودرزی می گوید که در حال حاضر، دو مشکل باعث شده اند که گرانی مسکن افزایش پیدا کند. یکی موضوع نقدینگی است که از سمت بانک ها و رمزارزها به بازار وارد می شود و دیگری، خارج نشینانی هستند که مدام خانه می خرند و آنها را دپو می کنند. این خارج نشینان نه حاضر به فروش واحدهای خود هستند نه آنها را اجاره می دهند.
ایشان تاکید کرد که برای کنترل این افراد، راه دیگری جز استفاده از ابزارهای کنترلی مالی و مالیاتی نیست. در صورتی که دولت مالیات سفت و سختی بر خرید و دپوی مسکن اعمال کند، کمتر شاهد این اتفاقات خواهیم بود.
درآمد خارج نشینان دلاری است و به همین دلیل راحت می توانند در ایران خانه بخرند. از سوی دیگر، مردم ما با درآمد ریالی قادر به رقابت با آنها نبوده و عملآً فرصت خرید مسکن را به آنها می بازند. اعمال سیاستگذاری های لازم برای خانه های خالی و معاملاتی که توسط این افراد انجام می شود، باعث کنترل وضعیت می گردد و از بروز بحران جلوگیری به عمل می آورد.
کیانوش گودرزی آینده نزدیک بازار مسکن را چندان متفاوت پیش بینی نکرد و خاطرنشان ساخت که کاهش یا افزایش قیمت مسکن در بازار به سیاست های دولت بستگی دارد. در صورتی که دولت چهاردهم به دنبال همان طرحی باشد که دولت سیزدهم برای شکست حصر زمین و واگذاری اراضی تدوین کرده بود، احتمال دارد که قیمت مسکن پایین بیاید. در غیر این صورت، بعید است که اتفاق ویژه ای تا آن موقع در بازار مسکن رخ دهد.
چرا طرح های مسکن جواب نمیدهند؟!
در طی سال های گذشته، بارها طرح های مسکن سازی از سوی دولت اجرا شد اما هیچ یک موفق نبوده اند. گودرزی می گوید که دلیل اصلی این عدم موفقیت، حضور مافیای مسکن است که جلوی اجرای این طرح ها را می گیرد و به سادگی هم کوتاه نمی آید.
وی همچنین به تقاضای انباشته ای که در بازار ملک و مسکن وجود دارد اشاره کرد وخاطرنشان ساخت که باید به این نیاز پاسخ داده شود. از هر جنبه که به مسکن نگاه کنیم، شبیه به یک انبار باروت می ماند و باید فکری به حال آن شود.
گودرزی تصریح کرد: می توان گفت که در حال حاضر، روند فعلی ادامه پیدا می کند چرا که هیچ یک از فاکتورهایی که منجر به تحریک و رونق بازار مسکن می شوند، حالا وجود ندارند.
بر اساس گفته های این کارشناس مسکن، بازار منتظر یک شوک است که به حرکت درآید. از سوی دیگر، انتظارات تورمی به پایین ترین حد خود رسیده اند اما به هرحال، بعید نیست که در اثر شرایط سیاسی، وضعیت بازار هم عوض شود.
یکی از مشکلات امروز بازار مسکن عدم عرضه زمین است. مردم حق دارند که با استفاده از زمینی که دولت در اختیارشان می گذارد، سرپناهی برای خود بسازند. در حال حاضر نوعی کمبود عرضه عمدی در بازار زمین وجود دارد که منجر به گرانی آن شده است.
دولت باید برنامه ریزی خود را در چنین حوزه هایی دقیق تر انجام دهد. حتما لازم نیست که خود دست به کار شده و وارد حوزه ساخت و ساز شود. نقش تسهیلگر خود را بپذیرد و در شرایطی مثل امروز که بازار قفل شده، این گره را باز کند و جلوی آسیب بیشتر به فعالان عرصه ساختمانی را بگیرد.
واقعیت اینجاست که در حال حاضر، کمبود مسکن وجود ندارد، بلکه قدرت خرید مردم از بین رفته است. از سوی دیگر دستمزدها همچنان پایین است و به زحمت برای گذران زندگی کافیست. با حق مسکن ۹۰۰ هزار تومانی که امروز در فیش حقوقی کارگران درج می شود، برای خرید یک واحد ۷۵ متری باید بیش از ۵۸۰ سال صبر کرد. این موضوع بیشتر شبیه به یک شوخی بی مزه و دردناک به نظر می رسد.
در نتیجه لازم است که هرچه سریع تر دولت و مجلس دست به کار شوند و با راهکارهای عملی جلوی مافیای زمین و مسکن را بگیرند و شرایط را برای خانه دار کردن مردم تسهیل کنند.