حالا که دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگشته، خیلی از کسب و کارهای ایرانی این سوال را مطرح می کنند که وضعیت آنها در طول ریاست جمهوری او چه خواهد شد؟ دبیر کانون سراسری انبوه سازان می گوید که با این وضعیت، ریسک سرمایه گذاری در بازار مسکن بالاتر خواهد رفت.
به گزارش پرشین سازه ، در دورانی که برجام امضاء شده بود، وضعیت بازار مسکن نسبتاً آرام و باثبات بود و شاهد وضعیت خوبی در این بازار بودیم اما بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا، ورق برگشت و برجام یک طرفه لغو شد. از آن پس، قیمت ها به طرز سرسام آوری بالا رفت و بازار مسکن نیز از این قافله عقب نماند.
بعد از لغو برجام، در طی یک سال قیمت مسکن حدود ۶۷ درصد بیشتر شد و قیمت مسکن از میانگین متری ۵ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان به ۱۱ میلیون و ۴۰ هزار تومان رسید. به این ترتیب، رویای خرید خانه برای خیلی از متقاضیان به سراب تبدیل شد و تا به امروز نیز این وضعیت ادامه داشته است.
حالا سوال اینجاست که با بازگشت دوباره ترامپ چه اتفاقی در انتظار بازار مسکن ایران است؟
به گفته فرشید پورحاجت، بازار مسکن در حال حاضر آرام است و اتفاق خاصی در آن رخ نداده. حتی گفته می شود که برای خرید مسکن، حالا بهترین فرصت است. به هرحال ما یک کشور مستقل هستیم که سیاست های کلی نظام در حوزه سیاست خارجه مشخص است.
وی تاکید کرد که تمام اتفاقاتی که ممکن بود روی بازار مسکن در طی چند ماه اخیر اثر بگذارند، حالا اثر خود را نشان داده اند و اتفاق خاصی نیفتاده است. دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن اعلام کرده که با توجه به لایحه بودجه دولت برای سال آینده، تورم ۳۰ درصدی پیش بینی می شود.
این مقام مسئول تصریح کرد که به هرحال این تورم ۳۰ درصدی اثر خود را روی بازار مسکن و دیگر شاخص های اقتصاد کلان خواهد گذاشت و این موضوع لزوماً ارتباطی با رئیس جمهور آمریکا ندارد.
البته به هرحال، آمدن ترامپ اثرات خاص خود را خواهد گذاشت. پورحاجت می گوید که در کوتاه مدت بعید است اتفاق خاصی رخ دهد اما در بلندمدت، هنوز برای پیش بینی زود است و باید دید سیاست های کلی نظام چگونه خواهد بود.
سه سال سیاستهای نامناسب در بازار مسکن!
پورحاجت می گوید که در طی سه سال گذشته، سیاست های درستی در بازار مسکن وضع نشده است. البته این روند از سال ۸۸ شروع شده و از همان زمان، مجلس به دنبال وضع سیاست هایی بود که اساساً روند سرمایه گذاری در حوزه مسکن و ساختمان را تحت تاثیر قرار داد.
از همان سال به بعد، قوانین دستوری بر بازار مسکن حاکم شد و همین عامل، ساخت و ساز را به شدت کمتر کرد. از سال ۹۱ تا به امروز، تولید مسکن ۵۰ درصد کمتر شده است. حالا فقط ۳۵۰ هزار واحد مسکونی به شکل سالیانه در کشور تولید می شود که نصف ظرفیت تولید است و قطعا عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.
در سال های قبل، بدون امکانات و فناوری های امروزی، بخش خصوصی می توانست سالانه ۷۵۰ الی ۸۰۰ هزار واحد مسکونی تولید کند. بنابراین مشکلی از بابت ظرفیت تولید وجود ندارد و این سیاست های غلط است که وضعیت ساخت و ساز را به اینجا کشانده است. سیاستگذاری های اشتباهی که باید اصلاح شوند.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن می گوید که در حال حاضر، ریسک سرمایه گذاری در بازار مسکن به شدت بالا رفته و سیاست های سرکوبی اقتصادی نیز شدت یافته است. به همین دلیل بسیاری از سرمایه گذاران، دیگر بازار مسکن را جذاب نمی دادند و روند کوچ آنها از بازار ساخت مسکن بیش از ۱۵ سال است که شروع شده و تا به امروز ادامه دارد.
وی به خطر این موضوع اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که آینده مسکن کشور مشخص نیست. با کاهش شدید مسکن سازی در کشور، احتمالاً وضعیت بدتری در آینده به وجود خواهد آمد.
این مقام مسئول در انتهای سخنان خود تاکید کرد که سیاست های فعلی باید به نحوی تغییر کنند که متناسب با ظرفیت های کشور برای حوزه مسکن و ساختمان سازی باشد.
یکی از اصلی ترین دلایلی که تا به امروز جلوی پیشرفت مسکن سازی را گرفته، کمبود زمین است. این در حالیست که پهنه سرزمینی ما بسیار زیاد است و می توان اراضی زیادی به شهرها الحاق کرد.
علاوه بر این، احتکار زمین باعث شده که خیلی از تولیدکنندگان، هزینه زیادی برای خرید زمین بپردازند و همین مسئله، ساخت و ساز را از حالت صرفه اقتصادی خارج کرده است.
پورحاجت تاکید کرد که روندهایی که از سال ۸۸ بر صنعت ساختمان حاکم بوده، باید تحت نظر یک فضای کارشناسی تغییر کند.