شهر تهران مشکلات زیادی دارد اما یکی از اصلی ترین چیزهایی که حتی جان شهروندان را به خطر انداخته، وجود صدها ساختمان غیرایمن است که اتفاقاً در گذشته نیز، قربانی های زیادی داشته اند. حالا بعد از بررسی ساختمان های تهران مشخص شده که نزدیک به سه هزار ساختمان غیرایمن در این شهر وجود دارد که خطر آنها خیلی بالاست و نیازمند بهسازی، تخریب یا نوسازی فوری می باشند.
به گزارش پرشین سازه ، یکی از اصلی ترین برنامه هایی که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در اولویت خود قرار داده، همین ارزیابی ساختمان های مهم و بلندمرتبه است. در این طرح که البته با همکاری ادارات کل راه و شهرسازی، شهرداری ها و ستاد مدیریت بحران انجام می شود، تا به امروز موفق به بررسی ۴۹۶۰ ساختمان در تهران شده اند. از این تعداد ساختمان، مشخص شده که حدود سه هزار فقره، ناایمن بوده اند و نیاز به بازسازی دارند.
این آمار معانی مختلفی دارد و نشان می دهد که وضعیت ساختمان های پایتخت تا چه حد وخیم است. البته هنوز ارزیابی ها به پایان نرسیده و احتمال دارد که بر تعداد این ساختمان های غیرایمن افزوده شود.
در برنامه جامعی که توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی وزارتخانه پیگیری می شود، یکی از تمرکزهای اصلی، کاهش خطرات زلزله و آتش سوزی برای ساختمان هاست.
رئیس این مرکز اعلام کرد که از دیگر اهداف این برنامه ارزیابی، آگاه سازی شهروندان نسبت به ایمنی ساختمان هاست. علاوه بر این، هدف های دیگری از جمله بهبود تاب آوری شهری و تدوین برنامه های مناسب برای مدیریت بحران نیز در دست انجام است.
واقعیت اینجاست که حوادث تلخ زیادی در گذشته رخ داده که بخش زیادی از آنها به دلیل عدم توجه مالکان ساختمان ها به هشدارهای ایمنی بوده است. هنوز هم طعم تلخ حوادثی چون پلاسکو، متروپل و …در کام شهروندان است و به همین دلیل، مسئولین امر باید توجه بیشتری نسبت به ایمن سازی ساختمان های بلندمرتبه و مهم پایتخت و دیگر شهرهای ایران داشته باشند.
یکی دیگر از موارد تاکید شده توسط غزل راهب، رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی این بود که نقاط ضعف این سازه ها مشخص شود و راهکارهای مختلفی برای اصلاح این ضعف ها ارائه گردد تا به این ترتیب، ایمنی ساختمان های بلندمرتبه افزایش پیدا کند.
اهمیت چنین ساختمان هایی در این است که بسیاری از آنها، محل عبور و مرور شهروندان هستند و کاربری های آموزشی، درمانی، تجاری و اداری دارند. بنابراین پیگیری ایمن سازی آنها از موارد ضروری است.
رئیس هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص اولویت های بررسی و ارزیابی ساختمان ها نیز صحبت کرد و خاطرنشان ساخت که مراکز حساس و ساختمان های مهم شهر در اولویت بررسی قرار گرفته اند. مثلاً بیمارستان ها، درمانگاه ها و مراکز امدادی در صدر توجه هستند. بعد از آنها، اولویت با ساختمان های انتظامی و نظامی، مدارس و دانشگاه ها، مراکز تجاری بزرگ و اماکن عمومی با تجمع بیش از ۳۰۰ نفر است.
علاوه بر این، ساختمان هایی که زیرساخت حیاتی دارند، ساختمان های دولتی و مهم شهر و دیگر ساختمان های بلندمرتبه مسکونی نیز در صف بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند.
برنامه جامع مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تا به امروز توانسته ساختمان هایی با ارتفاع بیش از ۵۰ متر یا ۱۵ طبقه، ساختمان های با ارتفاع ۲۳ متر یا هفت طبقه، سازه های تجاری و اداری، ساختمان های مسکونی بزرگ متراژ و…را مورد بررسی قرار بدهد.
در کنار تمام این موارد، لازم است نگاه ویژه تری به برخی از ساختمان های این چنینی که در بافت فرسوده واقع شده اند، داشته باشند. واقعیت اینجاست که بسیاری از ساختمان های بازار بزرگ تهران شبیه به بمب ساعتی عمل می کنند و بسیاری از آنها از ایمنی لازم برخوردار نیستند. به همین دلیل، لازم است که در اولویت نوسازی و ترمیم قرار بگیرند.
به طور کلی، دسته بندی ساختمان های تهران چهارگانه شده است. به این نحوه که در گروه بندی A تا C قرار گرفته اند. بر اساس این دسته بندی، حدود ۱۳ درصد در گروه A واقع شده اند که مربوط به ساختمان هایی با ایمنی مشروط است. ۲۸ درصد در گروه B هستند که ناایمن بوده اما خطرشان کم است. ۴۶ درصد هم در گروه C واقع شده اند که ساختمان های ناایمن با خطر زیاد می باشند. در گروه D نیز ساختمان هایی با خطر خیلی زیاد قرار گرفته اند که ۱۳ درصد کل ساختمان های تهران هستند.
بر اساس ارزیابی های اولیه، ساختمان های گروه C قابلیت ترمیم و بازسازی دارند و باید مقاوم سازی شوند اما خطر اصلی متوجه ساختمان های گروه D است که حتی فرصت و امکان بهسازی نیز برای آنها مهیا نیست و چاره ای جز تخریب و نوسازی آنها باقی نمانده!