معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که بیش از ۱۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده در کشور وجود دارد که ۳۰ درصد جمعیت شهری کشور را در خود جای داده است. وی تاکید کرد که برای حل معضل بافت ناکارآمد شهری نیاز به مشارکت همگانی است.
به گزارش پرشین سازه ، همایشی در روزهای گذشته برگزار شد که در آن به نقش انبوه سازان در اجرای نهضت ملی مسکن پرداختند.
محمد آئینی که یکی از شرکت کنندگان این همایش بود، اعلام کرد که در کنار ۱۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده ، حدود ۱۲۲ هزار هکتار بافت تاریخی هم داریم که برای گره گشایی از مشکل آن ها، باید بسته های تشویقی بیشتری ارائه شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری تاکید کرد که بسته های تشویقی مختلفی برای احیای بافت تاریخی در نظر گرفته شده و هم اکنون برای تایید به شورای پول و اعتبار ارسال شده اند.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود چنین گفت:
در حال حاضر بیش از ۶۰ هزار هکتار سکونتگاه غیر رسمی در کشور داریم که پیش از این، درگیر موضوع بیمه تامین اجتماعی بودند. اما در سال جاری، دیوان عدالت اداری صدور پروانه ساخت در این بافت ها را هم محدود کرده که در نهایت، ضررش به خود بافت فرسوده می رسد.
یکی دیگر از معضلات اصلی بافت فرسوده، وجود میلیون ها ساختمان ناپایدار است. به گفته ی معاون وزیر راه و شهرسازی در حال حاضر بیش از ۲.۷ میلیون سازه ی ناپایدار در کشور وجود دارد که ۱۰ میلیون نفر را در خود جای داده اند.
هرگونه حوادث طبیعی مثل زلزله، حتی اگر شدت پایینی داشته باشد هم می تواند منجر به خطرات جانی برای میلیون ها فرد شود. از طرف دیگر، امکان فرار هم برای ساکنین این سازه های ناپایدار وجود ندارد.
وی تاکید کرد که در دولت سیزدهم، سرعت نوسازی بافت فرسوده رشد خوبی داشته است.
این مقام مسئول تصریح کرد که با نوسازی بافت فرسوده دیگر نیازی نیست که برای ساخت مسکن به سراغ بیابان های اطراف کلانشهرها برویم.
محمد آئینی اعلام کرد که به بافت فرسوده باید به چشم یک فرصت نگاه کرد نه تهدید! چرا که مشکل زیرساخت در این محله ها وجود ندارد. در نتیجه هزینه ساخت کاهش پیدا می کند. این در حالیست که چنین امکاناتی در شهرهای جدید نیست.
وی همچنین به شایعاتی که پیرامون کاهش سرمایه گذاری در بافت فرسوده وجود دارد نیز پاسخ داد و ضمن رد تمام آن ها، آمارهایی در این خصوص اعلام کرد.
بر اساس گفته های مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، در سال ۱۴۰۰، صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده با رشد ۱۴.۲ درصدی مواجه شده و حدود ۱۴ هزار فقره بوده است. در سال ۱۴۰۱، این تعداد به ۱۶ هزار فقره رسیده است.
در چند ماه گذشته از سال جدید نیز، شاهد رشد ۲۸۵ درصدی صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده بوده ایم.
وی تصریح کرد که برنامه هایی که برای نوسازی بافت فرسوده وجود دارد، به دلیل توانایی مالی ساکنان این بافت، اجرایی نمی شود. از سوی دیگر، سازندگان نیز رغبتی برای مشارکت در این طرح ندارند چرا که حاشیه سودشان کم است. در نتیجه، تنها راهی که باقی می ماند، اعطای امتیازاتی به سرمایه گذاران خصوصی است تا در نهایت، مشارکت در نوسازی بافت فرسوده، برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد که نوسازی این بافت می تواند بازار مسکن را تعادل ببخشد و هزینه های کمتری به دولت و مردم تحمیل کند.