خطرات و چالش‌های مشارکت در ساخت و ساز

خطرات و چالش‌های مشارکت در ساخت و ساز

به طور حتم شنیده‌اید که برخی از مالکان زمین‌ها یا ساختمان‌های قدیمی برای ساخت و ساز ملک خود از افراد متخصص در این حوزه و پیمانکاران کمک می‌گیرند. در بیشتر موارد این نوع مشارکت در ساخت و ساز املاک به نفع طرفین بود و مزایای زیادی به همراه دارد اما به هر حال هیچ شراکتی بدون چالش و تنش نخواهد بود. این کار تیمی با اینکه باعث توسعه روند ساخت و ساز می‌شود و خلاقیت یا کارایی طرفین نیز در این شرایط افزایش می‌یابد اما نباید خطرات مشارکت در ساخت و ساز را نادیده گرفت. متاسفانه این چالش‌های مشارکت در ساخت می‌‌توانند ایمنی و جدول زمانی اتمام یا تحویل ساختمان را به خطر بیندازند. به هر حال قبل از آغاز این مشارکت بهتر است با خطرات و چالش‌های آن به خوبی آشنا شوید.

وجود چالش‌های مختلف در برقراری ارتباط طرفین

ارتباط موثر در هر تلاش مشترک حیاتی است، به ویژه در روند ساخت و ساز که چندین متخصص باید به طور مشخصی بر روی یک موضوع کار کنند. ارتباط نادرست می‌تواند به بروز سو تفاهم در مورد مشخصات ساختمان، زمان تحویل آن و انجام مسئولیت‌ها منجر شود.

در صورت وجود دستورالعمل‌های مبهم یا نامشخص روند تکمیل مراحل ساخت و ساز به درستی انجام نمی‌شود. همین مسئله یکی از خطرات مشارکت در ساختمان سازی است؛زیرا باعث دوباره کاری می‌شود و هزینه‌های زیادی به همراه دارد. در برخی از تیم‌های مشارکتی ساخت و ساز موانع زبانی وجود دارد که مانع از برقراری ارتباط موثر می‌شود و خطر بروز هر نوع خطا نیز افزایش می‌یابد.

در صورتی که به هنگام ساختمان‌سازی تعداد ذینفعان افزایش یابد و افراد مختلفی در این روند با هم شراکت داشته باشند، ممکن است دردسرهایی به وجود آید. بنابراین برای جلوگیری از چنین دردسرهایی توصیه می‌کنیم بازسازی ساختمان مسکونی را به عنوان یک گزینه جایگزین برای ساخت و ساز کلی در نظر بگیرید.

خطرات و چالش‌های ساخت و ساز برای مالکین

خطرات و چالش‌های ساخت و ساز برای مالکین

آیا شما به عنوان یک مالک در فکر ساخت و ساز ساختمان یا زمین خود هستید اما پولی برای خرید مصالح، نقشه‌کشی و استخدام مهندسان یا نیروی کار در دست ندارید؟ در چنین شرایطی می‌توانید به سراغ پیمانکاران حرفه‌ای بروید. این افراد بر روی ملک شما ساختمانی جدید می‌سازند و در نهایت واحدهای ساخته شده را با شما تقسیم خواهند کرد.

البته که به عنوان مالک زمین در چنین شرایطی ممکن است با دردسرهایی روبرو شوید. برای مثال این امکان وجود دارد که سازنده یا پیمانکار منتخب ساختمان را در زمان مشخص شده تحویل ندهد. به عبارت دیگر تاخیر در زمان تحویل ساختمان تکمیل‌شده یکی از چالش های مشارکت در ساخت و ساز برای مالکان است.

فرقی ندارد این تاخیر موجه یا غیرموجه باشد در هر حال شما به عنوان مالک زمین دچار ضرر می‌شوید. البته برای جبران این خسارات روش‌ها و راه‌حل‌هایی نیز وجود دارند که شما باید در قرارداد خود تمام قوانین مشارکت ساخت و ساز این نکات را ذکر کرده باشید. برخی دیگر از مشکلات مشارکت در ساخت و ساز برای مالک را در بخش‌های بعدی توضیح می‌دهیم.

پیش فروش کردن ساختمان توسط سازنده بدون اطلاع مالک

یکی از خطرات مشارکت در ساخت و ساز که این روزها بیشتر به چشم می‌آید، پیش فروش کردن ملک توسط سازنده است. برای مثال در قرارداد عقد شده طرفین به توافق رسیده‌اند که سازنده ۵۰ درصد از املاک ساخته شده را تحویل بگیرد و اجازه فروش آن‌ها را داشته باشد اما در بیشتر موارد سازندگان به حق خود قانع نیستند.

از این رو شما به عنوان مالک باید در زمان عقد قرارداد تمام نکات و دستورالعملل‌های لازم و ضروری را ذکر کنید. حتی می‌توانید یک قرارداد پیش فروش نیز بنویسید تا سازنده نتواند املاک شما را نیز بدون اطلاع پیش فروش کند.

عدم استفاده از مصالح توافق شده

متاسفانه پیمانکاران و سازندگان در اکثر موارد به دنبال منافع و سود بیشتر خود هستند، به همین دلیل تا جای ممکن سعی می‌کنند از کیفیت مصالح ساختمانی کم کنند. با این کار به طور حتم سود آن‌ها چند برابر خواهد شد. در ضمن سازندگان قصد دارند تمام ملک‌های ساخته شده را به فروش برسانند بنابراین کیفیت مصالح به کار رفته برایشان اهمیتی ندارد.

در مقابل مالکان که قصد دارند در همان ملک ساکن شود، ترجیح می‌دهند از مصالح تایید شده و باکیفیت استفاده شود. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی توصیه می‌کنیم در قرارداد خود به طور دقیق نوع مصالح و متریال اولیه را ذکر کنید.

ساخت ملک برخلاف نقشه به توافق رسیده

چالش‌های مشارکت در ساخت و ساز همیشه برای مالکان بیشتر است؛ زیرا سازندگان می‌توانند بدون اطلاع مالک، پروژه مورد نظر را به اشکال مختلف پیش برند. عدم توجه به نقشه توافق شده نیز از دیگر مشکلاتی است که به هنگام مشارکت در ساخت و ساز رخ می‌دهد.

از این رو شما نباید بعد از عقد قرارداد پروژه را رها کنید و به دست سازندگان بسپارید، با نظارت دائمی مالکان احتمال بروز ای مشکلات کاهش می‌یابد. متاسفانه در بیشتر موارد مالکان بعد از اتمام پروژه عدم تطابق بین نقشه تایید شده و نقشه انجام شده را متوجه می‌شوند که کار از کار گذشته و نمی‌توانند این معضل را رفع کنند.

تحویل پروژه به اشخاص دیگر

یکی از مشکلات مشارکت در ساختمان سازی که مالکان با آن روبرو هستند، تحویل پروژه به افراد دیگر است. در حالی که مالک با سازنده مشخصی قرارداد بسته، این امکان وجود دارد که سازنده خود را از زیر بار مسئولیت رها کند و پروژه را به شخص دیگری تحویل دهد.

در چنین شرایطی چالش‌های زیادی برای مالک ایجاد می‌شود و باید قراردادی جدید با این تیم تازه ظهور عقد کند تا بتواند به شرایط دلخواه خود دست یابد. البته در بیشتر موارد نیز سازنده بدون اطلاع به مالک پروژه را به سایرین تحویل می‌دهد.

سایر مشکلات مشارکت در ساخت

سایر مشکلات مشارکت در ساخت

علاوه بر مشکلات ارتباطی بین طرفین قراداد و چالش‌هایی که مالک با آن‌ها روبرو است، مسائل یا معضلات دیگری نیز در این شرایط رخ می‌دهد. برای مثال ممکن است در روند اجرای پروژه طرفین به طور ناگهانی دچار بحث و مجادله شوند. این بحث می‌تواند به دلایل مختلفی همانند استفاده از مصالح نامرغوب رخ دهد.

هر نوع تغییر در روند پروژه احتمال دارد با دردسرهای عظیم همراه باشد. از چالش‌هایی که ممکن است طرفین قرارداد را درگیر کند، بروز حوادث خطرناک در موقعیت پروژه است. اگر کارکنان ایمنی خود را به اندازه کافی رعایت نکنند ممکن است خطراتی رخ دهد که سازنده و مالک را درگیر خواهد کرد.

بزرگ‌ترین مشکل مشارکت در ساخت و ساز، نوسانات اقتصادی است. احتمال دارد هزینه‌هایی که در آغاز پروژه محاسبه شده است، با گذر زمان دوبرابر شود و همین مسئله دردسرها یا چالش‌هایی را برای سازندگان و مالکان به همراه دارد. در برخی موارد حتی امکان ورشکستگی سازنده زیاد است که در این صورت مالک نیز متحمل ضرر خواهد شد.

مشارکت در ساخت و ساز،یک شمشیر دولبه

مشارکت در ساخت و ساز علاوه بر مزایا و منافع زیادی که به همراه دارد، چالش‌ها و دردسرهای مختلفی نیز در آن رخ می‌دهد. با اینکه کار گروهی و تیمی همیشه برای دستیابی به یک پروژه کارآمد ضروری است اما طیفی از خطرات نیز در این روند شما را تهدید می‌کنند.

البته برای رفع این معضلات و چالش های مشارکت در ساخت و ساز بهتر است مدیریت خوبی انجام دهید. کافی است ارتباط موثر را اولویت قرار دهید، در قرارداد تمام جزئیات را ذکر کنید، وظایف را به طور دقیق تعیین کرده و تمام پروتکل‌های امنیتی را نیز در نظر بگیرید. به عنوان یک مالک باید در انتخاب سازنده نیز دقت زیادی به خرج دهید تا با چالش‌های کمتری روبرو شوید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و پرشین سازه در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

دیدگاه ها غیرفعال است