پیش‌بینی بازار اجاره مسکن تابستان ۱۴۰۴

پیش‌بینی بازار اجاره مسکن تابستان 1404

افزایش اجاره‌بها در تابستان؛ چالش‌های مستأجران و راهکارها


پیش بینی هر یک از فعالان و کارشناسان بازار در خصوص شرایط بازار اجاره در تابستان بسیار متفاوت است. برخی از آنها می گویند که با توجه به تداوم تورم و نوسانات بازار، احتمالاً تابستان سختی در انتظار مستاجران باشد.

به گزارش پرشین سازه ، دبیر انجمن انبوه سازان مسکن می گوید که در طی سال های گذشته، مستاجران برای خرید خانه همواره دچار مشکل بوده اند و حالا، حتی اجاره یک واحد مسکونی مناسب هم برای آنها به چالشی بزرگ تبدیل شده است.

بر اساس گفته های فرشید پورحاجت، برای اینکه قدرت خرید مسکن بالا برود، فقط دو راه وجود دارد. راهکار اول این است که حقوق و دستمزد تقویت شود و بالا برود. در طی سال های گذشته، دولت ها تلاش می کردند نرخ حقوق و دستمزد را تا سقف تورم بالا ببرند اما مدت هاست که نرخ تورم به قدری بالا بوده که افزایش حقوق و دستمزد هم نتوانسته آن را جبران کند.

دومین راهکار تقویت قدرت خرید، ارائه تسهیلات بانکی است. در گذشته، دولت برای اینکه نقدینگی مردم را تقویت کند، بسته های مالی موثری ارائه می کرد. در طی سال هایی که از جهش قیمت مسکن می گذرد، هیچ یک از این دو راهکار، اثرگذاری لازم را نداشته است. در طی ۱۰ الی ۱۲ سال گذشته، حقوق و دستمزد به طرز قابل توجهی زیاد نشده و اصلاً نتوانسته همگام با تورم پیش برود. تورم از ارزش پول ملی می کاهد و قدرت خرید مردم را کاهش می دهد. دولت هم اقدام خاصی در راستای بهبود وضعیت نکرده و تمام راهکارهایی که تا به امروز ارائه کرده، ناکارآمد بوده اند.

پورحاجت در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان ساخت که تسهیلات بانکی در حال حاضر، حتی گوشه کوچکی از هزینه های خرید مسکن را پوشش نمی دهد. وامی که قرار بود به متقاضیان کمک کند تا بخش زیادی از پول خرید خانه را تامین کنند، حالا به زحمت برای خرید چند متر کافیست!

بر اساس گفته های دبیر انجمن انبوه سازان مسکن، ماجرا فقط به وام خرید مربوط نمی شود و حتی در حوزه ساخت و ساز هم مشکلات زیادی وجود دارد و تسهیلات پرداختی، اصلاً با واقعیت های بازار جور نیست. دولت اگر به دنبال تغییر وضعیت است، باید اقدامات اساسی در این خصوص این وضعیت داشته باشد.

۳۸ درصد جمعیت کشور مستاجر است!

بر اساس آمارهایی که دبیر انجمن انبوه سازان مسکن ارائه کرد، ۳۸ درصد جمعیت کشور در خانه های استیجاری زندگی می کنند. پورحاجت می گوید که قدرت خرید در دهک های متوسط و پایین جامعه به شدت کمتر شده و شرایط اقتصادی باعث شده که خیلی از آنها فکر خرید خانه را از سر بیرون کنند. بسیاری از آنها، با وجود داشتن سرمایه، جرئت سرمایه گذاری در بازار مسکن را ندارند و ترجیح می دهند در بازارهای ریسک پذیر دیگری مثل دلار و سکه سرمایه گذاری کنند که گرچه ریسکشان خیلی بالاست اما بازدهی کوتاه مدت دارند.

در حال حاضر، قدرت نقدشوندگی مسکن خیلی پایین آمده، چرا که رکود سنگینی در بازار مسکن حاکم است.

به گفته پورحاجت، نزدیک به ۳۸ درصد جامعه در خانه های اجاره ای زندگی می کنند. از سوی دیگر، تولید مسکن نیز به کمترین حالت خود رسیده و عملاً ناترازی در این بخش بیداد می کند. به همین دلیل، اصلاً بعید نیست که در آینده، فشار اجاره نشینی روی مردم بیشتر شود.

دبیر انجمن انبوه سازان مسکن می گوید که با وجود تبلیغات زیادی که در این حوزه صورت گرفت، بازار مسکن همچنان درگیر تورم است و احتمالاً در سال جاری نیز ادامه پیدا کند.

یکی از موضوعاتی که از نگاه سرمایه گذاران دور مانده، این است که بازار مسکن تنها بازاری است که امنیت خوبی دارد و خطر نابودی سرمایه در آن کمتر است. اما به دلیل رکود بازار و خواب سرمایه در آن، خیلی مورد توجه قرار نمی گیرد.

یکی از سوالاتی که در این میان مطرح می شود، این است که بلاخره چه زمانی قیمت مسکن بالا می رود و از چه زمان باید منتظر این موضوع ماند؟ واقعیت اینجاست که گران شدن مسکن به عوامل مختلف کشور و جغرافیای مناطق بستگی دارد.

پورحاجت می گوید که در برخی نقاط کشور، هزینه های ساخت کمتر و در بعضی دیگر، بیشتر است. مثلاً در ساختمان های مهندسی گروه جی، هزینه ساخت ۱۸ الی ۲۰ میلیون تومان است.

ایشان در انتهای سخنان خود تاکید کرد که قیمت مصالح ساختمانی هم مدام در حال افزایش است. مثلاً قیمت سیمان که از منابع ملی خودمان تولید می شود، خیلی بالا رفته است. همین گرانی قطعاً روی هزینه تمام شده مسکن نیز اثر می گذارد.

گرچه هنوز مشخص نیست که مصالح ساختمانی چقدر گران می شوند، اما هر زمان که دلار بالا رفته، قیمت این مصالح هم بیشتر شده است. متاسفانه در کشور ما، دلار نقشی کلیدی ایفاء می کند و در اقتصاد ما اثرگذار است.

دیدگاه ها غیرفعال است