افزایش آرام قیمت مسکن زیر سایه دلار!

افزایش آرام قیمت مسکن زیر سایه دلار!

گرانی مسکن 1404؛ نگرانی‌ها با وجود توافق سیاسی


گرچه بوی توافق سیاسی و اقتصادی با غرب باعث شده که گشایش‌هایی در بازارهای مالی رخ دهد اما هنوز هم برخی از افراد و کارشناسان، نگران گران شدن مسکن در سال جاری هستند.

به گزارش پرشین سازه ، یکی از اساتید دانشگاه و پژوهشگران معماری اعلام کرد که گرانی مسکن در شهری مثل تهران به خاطر تفاوت مکان جغرافیایی است اما با این وجود، بعید است که در سال ۱۴۰۴، قیمت مسکن همزمان با رشد دلار بالا برود. رشد قیمت ها در مسکن همواره تدریجی بوده است.

هوشنگ فروغمند اعرابی در ادامه به موضوع قیمت گذاری مسکن پرداخت و اعلام کرد که مشخصاً قیمت مسکن ملی و مسکن شخصی ساز با هم تفاوت دارند. دلیل اصلی این تفاوت قیمت به تعداد خدمات برمی گردد. مثلاً در طرح های مسکن ملی، زمین به شکل رایگان از سوی دولت به متقاضیان واگذار می شود که این موضوع منجر به ارزان شدن قیمت نهایی مسکن خواهد شد.

علاوه بر این، سازندگان برای خدمات زیربنایی ساختمانی، هزینه ای نمی کنند که باز هم قیمت مسکن را کاهش می دهد. وقتی یک سازنده به شکل شخصی اقدام به ساخت مسکن می نماید، باید تمام هزینه های مربوط به زمین، مصالح موردنیاز و خدمات روبنایی و زیربنایی را بپردازد که طبیعتاً هزینه های وی را خیلی بالا خواهد برد و در قیمت نهایی نیز اثر می گذارد.

البته نباید فراموش کرد که مسکن حمایتی نیز از تیغ گرانی های بازار مسکن در امان نمانده و در اثر افزایش قیمت نهاده های ساختمانی، قیمت نهایی خیلی از آنها بالا رفته است. به نحوی که برخی از متقاضیان مسکن ناچار شده اند که از طرح های مزبور انصراف بدهند یا امتیاز خود را بفروشند.

آقای فروغمند در بخش دیگری از صحبت های خود به موضوع گرانی مصالح ساختمانی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که قیمت نهاده های ساختمانی مثل آهن و سیمان در تمام شهرهای کشور، یک قیمت مشخص و پایه دارد اما دلالان و واسطه ها، قیمت ها را تغییر می دهند که همین موضوع، می تواند به ضرر سازندگان خصوصی و شخصی ساز باشد و هزینه های آنها را بالاتر ببرد.

وی اعلام کرد که اساساً کیفیت ساخت مسکن حمایتی تاثیری بر قیمت آنها نمی گذارد. به طور کلی این واحدهای مسکونی دو وجه عمومی و ساختاری دارند. در وجه عمومی، رنگ، مصالح و ظاهر ساختمان به چشم مردم می آید و نتیجه می گیرند که یک واحد مطلوب است یا خیر! در وجه ساختاری و فنی هم، کل طرح های حمایتی از یک نظام مهندسی واحد و مشخص استفاده می کنند. بنابراین اساساً قیمت آنها فرق چندانی با هم ندارد.

آنچه که منجر به اختلاف قیمت در شهرهایی مثل تهران می شود، مکان جغرافیایی واحدهای مزبور است. حتی واحدهای حمایتی دولت نیز از این اختلاف قیمت مستثنی نیستند. مثلاً یک واحد حمایتی که در هشتگرد ساخته می شود، قطعاً از واحدی در پردیس ارزان تر خواهد بود. به اصطلاح مشاوران املاک، زیرساخت های هشتگرد ممکن است ضعیف تر باشد و دسترسی سخت‌تری به امکانات رفاهی از جمله جاده، مراکز فرهنگی، درمانی، آموزشی و…دارد.

فروغمند، پژوهشگر معماری و مدرس دانشگاه می گوید که با توجه به نوساناتی که این روزها در اقتصاد کشور شاهد هستیم و تورمی که بر تمام ابعاد اقتصاد کشور سایه انداخته، بعید نیست که روند افزایش قیمت مسکن حمایتی در سال جاری نیز ادامه پیدا کند.

بر اساس گفته های ایشان، در سال جاری همه منتظر گران شدن بخش مسکن و املاک کشور هستند. هر بار که نرخ ارز بالا رفته، مسکن نیز به شکل خودکار دچار افزایش قیمت شده است. لازم به ذکر است که بیشتر کارشناسان اعتقاد دارند که قیمت مسکن نمی تواند به شکل جهش‌وار رشد کند، چرا که اساساً این کالا مدت هاست از دسترس متقاضیان و مصرف کنندگان واقعی خارج شده و به همین دلیل، رشد آن صرفاً همراه با تورم است. به همین دلیل انتظار می رود که قیمت مسکن نتواند عدم رشد خود در سال های گذشته را امسال جبران کند.

فروغمند تاکید کرد که افزایش قیمت ها در بازار مسکن تدریجی خواهد بود و بعید است همگام با دلار پیش برود. واقعیت اینجاست که در شرایطی که قدرت خرید مردم پایین آمده و هزینه های اجاره نشینی بخش زیادی از درآمد خانوار را می بلعد، خیلی نمی توان انتظار رشد قیمت مسکن را داشته است.

بر اساس گفته های این مدرس دانشگاه، بسیاری از مردم همین الان هم از عهده اجاره بهای مسکن خود برنمی آیند و ناچارند با هزینه های سنگین اجاره نشینی کنار بیایند. این موضوع بسیار تاسف برانگیز است و نشان می دهد که بخش زیادی از متقاضیان مسکن از صف خرید رانده شده اند.

دیدگاه ها غیرفعال است