تمام مردم و کارشناسان منتظر هستند که دولت برنامه ای برای تغییر وضعیت زمین داشته باشد اما به نظر می آید که دولت بی خیال رشد ۴۱.۵ درصدی اجاره بها شده و کاری به فقر ۳۰ درصدی مسکن ندارد.
به گزارش پرشین سازه ، بسیاری از کارشناسان می گویند که بهترین راه بهبود وضعیت بازار مسکن، ارائه زمین به مردم است؛ چرا که ۷۰ درصد قیمت مسکن به زمین برمی گردد.
گفته می شود که در طی چهل سال اخیر، بحران مسکن تا این حد فراگیر نبوده است. به نحوی که نزدیک به ۸۰ درصد خانواده ها توان خرید یا اجاره را از دست داده اند و فقر مسکن بیداد می کند.
یکی از کارشناسان حوزه مسکن می گوید که بخش مسکن در یک بن بست اساسی گیر افتاده و راهکارهای جهانی مثل مسکن اجتماعی و حمایتی هم در ایران پاسخگو نیست. حسین عبدهتبریزی در ادامه به دلایل اصلی بروز این بحران می پردازد.
نرخ اجاره بها در یک سال منتهی به آذرماه سال ۱۴۰۳ حدود ۴۱.۵ درصد رشد کرده است. آمارهای مرکز آمار ایران نشان می دهد که در طی ۵ سال گذشته، نرخ فقر در کشور حدود ۳۰ درصد رشد کرده و بیش از ۲۵ میلیون نفر درگیر آن شده اند.
بسیاری از کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که تنها راه مقابله با این وضعیت و در شرایط اقتصاد تورمی، این است که مالکیت مسکن را افزایش دهند. یکی از نمایندگان مجلس نیز می گوید که دولت نباید نقش تصدی گری در اقتصاد داشته باشد. میثم ظهوریان، نماینده مردم مشهد در مجلس دوازدهم اعلام کرد که حضور دولت به عنوان متصدی اقتصاد، برخلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است.
بیست سال بحران در بازار مسکن!
ماجراهای مسکن به تازگی شروع نشده که خیلی زود پایان بگیرد. از دهه ۹۰ تا به امروز، بازار مسکن صحنه آشوب های مختلف بوده که اتفاقاً اثر زیادی هم بر معیشت مردم گذاشته است. قیمت مسکن روز به روز افزایش پیدا کرده و با هر جهش قیمت، یک عده از متقاضیان مسکن از بازار بیرون انداخته شده اند.
اولین دلیل افزایش قیمت ها در این دو دهه، تغییرات اقتصاد کلان و سیاست های دولت در حوزه تثبیت نرخ ارز بود. وقتی که تورم تا این حد افزایشی شد، خیلی از مردم تنها راه نجات سرمایه های خود را، حضور در بازار مسکن دانستند. به همین دلیل، تقاضای خرید به شدت بالا رفت و در نتیجه، قیمت ها نیز افزایش یافتند.
البته قبل از آن نیز شاهد جهش های قیمت مسکن بوده ایم. مثلاً در سال ۸۶، قیمت مسکن در مقایسه با سال قبل دو برابر شد. دلیل چنین رشد بی سابقه ای، افزایش تقاضای خرید، محدودیت عرضه مسکن و عوامل اقتصادی مختلف بود.
لازم به ذکر است که دلایل دیگری مثل محدودیت های مربوط به تسهیلات بانکی و نرخ بهره هم در تشدید وضعیت وخیم بازار مسکن موثر بود. در دهه ۸۰ و ۹۰، مسکن دچار بحران های متعدد شد اما هیچکس فکر نمی کرد که در طی سه سال اخیر، وضعیت تا این حد وخیم شود.
سایه سنگین مسکن بر تمام ابعاد زندگی!
در شرایطی که آمار و ارقام، ابزاری حیاتی برای فعلان بازار و متقاضیان مسکن به حساب می آید، بانک مرکزی مدت هاست که متوسط قیمت مسکن تهران را اعلام نکرده است. تنها جایی که همچنان آمار را منتشر می کند، مرکز آمار ایران است که بر اساس گزارش آخر خود اعلام کرده که قیمت مسکن تهران به متری ۱۰۲ میلیون تومان رسیده است. این در حالیست که شاخص تورم مسکن به ۲۸۷.۲ واحد رسیده است.
واقعیت اینجاست که با گران شدن قیمت مسکن، سبک زندگی خانواده ها نیز عوض شده! خیلی از آنها ناچار شده اند که هزینه های مربوط به تفریح، سلامت و آموزش را نادیده بگیرند تا هزینه های مسکن تامین شود. رفاه، مدت هاست که سفره خانواده های اجاره نشین را ترک کرده است.
نرخ مالکیت مردم باید بالا برود!
بر اساس گفته های بسیاری از کارشناسان مسکن، تنها راهکار نجات بازار، افزایش نرخ مالکیت مردم است. یکی از نمایندگان سابق مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که ۲۴ میلیون خانوار ایرانی در کشور وجود دارد که اتفاقاً خیلی از آنها مسکن ندارند. احمد دنیامالی اعلام کرد که بر اساس همین آمارها، باید همواره نرخ عرضه را نسبت به تقاضا بالا نگه داریم.
یکی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفته که اگر زمین رایگان در اختیار مردم بگذاریم و تسهیلات ساخت پرداخت کنیم، در کمتر از ۲ سال، مردم برای خود خانه خواهند ساخت.
بر اساس گفته های دبیر سندیکای شرکت های ساختمانی، ساخت مسکن بدون احتساب نرخ زمین حدود ۲۲ الی ۲۵ میلیون تومان به ازای هر متر مربع هزینه دارد.
این در حالیست که نرخ خرید و فروش مسکن تهران، متری ۱۰۲ میلیون تومان می باشد. در نتیجه می توان اعلام کرد که بخش زیادی از قیمت مسکن به خاطر گرانی بیش از حد زمین است. دولت اگر سیاست واگذاری زمین رایگان را در پیش بگیرد، می تواند تا حد زیادی این بحران را حل کند و حتی رشد اقتصادی هم رقم بزند.