به نظر می آید که وزارت راه و شهرسازی بر سر قیمت ساخت مسکن دوباره با سازمان نظام مهندسی دچار اختلاف شده است. از دیدگاه وزارتخانه، هزینه های ساخت در گروه ساختمانی الف، ۹.۱ میلیون تومان است. این در حالیست که قبلتر، سازمان نظام مهندسی همین هزینه ها را ۱۲.۳ میلیون تومان اعلام کرده بود.
به گزارش پرشین سازه ، با توجه به این اختلاف قیمت، سوال اصلی اینجاست که بلاخره هزینه های نهایی چقدر می شود؟ آیا با توجه به مبلغ ۱۲.۳ میلیون تومانی، شهرداری امسال هم پیشران افزایش قیمت مسکن خواهد شد؟
بر اساس نامه ای که خانم فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی به استانداران کشور ارسال کرده، اعلام گردید که هزینه های ساخت و ساز در گروه ساختمانی الف معادل ۹۱.۰۲۳.۵۰۰ ریال خواهد بود و هیئت های درون استانی هم می توانند این قیمت را تا ۱۰ درصد افزایش بدهند.
نکته اینجاست که این اختلاف نزدیک به سه میلیون تومانی که میان عدد اعلامی وزارتخانه و سازمان نظام مهندسی وجود دارد را نمی توان با ۱۰ درصد اعلام شده، پوشش داد. به همین دلیل، فعالان ساختمانی در استان های مختلف سردرگم شده اند و نمی دانند که به کدام نرخ عمل کنند.
در نامه وزیر راه و شهرسازی درج شده که اختیارات موجود در تبصره ۲ ماده ۱۱۷ و ۱۲۳ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، با رعایت مفادی که ذکر شده از سوی استانداران، قابل اجرا می باشند.
وقتی که از ساختمان های گروه الف صحبت می کنیم، منظور ساختمان های یک و دو طبقه هستند. قیمت پایه ساخت این ساختمان ها، به ازای هر مترمربع، ۹.۱ میلیون تومان تعیین شده است. البته قبلتر، سازمان نظام مهندسی، مبلغ ۱۲.۳ میلیون را تعیین کرده بود.
در جدول شماره ۱۱ پیوست مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و بخشنامه ۴۰۰/۱۱۱۳۰۱۲ نیز به حق الزحمه خدمات مهندسی رشته هایی مثل معماری، عمران، تاسیسات مکانیکی و برقی اشاره شده است. این پیوست در ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ ابلاغ گردید.
سوالی که در این میان مطرح می شود، این است که هزینه ساخت و ساز دیگر گروه های ساختمانی چگونه تعیین می شود؟ در تاریخ ۲۲ اردیبهشت سال ۱۴۰۲، در طی ابلاغیهای، هزینه های مربوط به ساخت و ساز گروه های مختلف ساختمانی به هیات های مربوطه در استان ها اعلام شده است.
هیات های عالی تعیین شده در استان ها، وظایف دیگری از جمله تعیین تعرفه خدمات مهندسی مانند ترافیک، شهرسازی، نقشه برداری، تفکیک آپارتمان و غیره را نیز بر عهده دارند.
در صورتی که تعیین قیمت برای پروژه های کشاورزی، شهرک های صنعتی، گردشگری و دیگر خدمات حرفه ای باشد نیز، هیات چهار یا پنجره نفره استانی وارد عمل شده و تعرفه ها را پیشنهاد می دهد.
به طور کلی، لازم به ذکر است که غیر از پروژه های خودمالکی خارج از بافت فرسوده، تمام تفاهمنامه هایی که میان وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی برای پروژه های حمایتی منعقد شده، معتبر خواهند بود و باید اجرا شوند.
حالا با توجه به تمام این موارد، اصلاً مشخص نیست که این اختلاف سه میلیون تومانی قرار است چگونه حل و فصل شود؟ سازمان نظام مهندسی در اواخر سال گذشته در طی جلسه ای فوق العاده و بعد از بررسی های فراوان، اعلام کرد که هزینه های ساخت در گروه ساختمانی الف، معادل ۱۲.۳ میلیون تومان به ازای هر مترمربع است. این هزینه برای ساختمان های بلندمرتبه تا متری ۲۴ میلیون تومان نیز برآورد می شود.
در سال ۱۴۰۲، تعرفه هزینه ها برای ساخت و ساز واحدهای یک یا دو طبقه، ۵.۳ میلیون تومان به ازای هر مترمربع بود که نشان می داد در قیاس با سال گذشته، رشد ۴۷ درصدی داشته است. این هزینه برای ساختمان های ۳ الی ۵ طبقه معادل ۶.۲ میلیون تومان تعیین شد. قیمت پایه ساخت با افزایش طبقات، بالاتر می رود. به نحوی که در سال ۱۴۰۲، هزینه ساختمان های ۱۶ طبقه به بالا، بیشتر از متری ۱۰ میلیون تومان بود.
البته لازم به ذکر است که اعداد تعیین شده در سازمان نظام مهندسی، معیار خوبی برای هزینه های واقعی ساخت و ساز نیستند. دبیر کانون سراسری انبوه سازان می گوید که در گروه بندی های ساختمانی، هزینه ها مختلف است. مثلاً در حال حاضر، کف هزینه ساخت به ازای یک مترمربع به ۱۸ میلیون تومان رسیده است.
فرشید پورحاجت خاطرنشان ساخت که یکی از دلایل اصلی گرانی مسکن، عملکرد شهرداری های کل کشور است. شهرداری ها بر اساس قانون مصوب عمل نمی کنند و دلشان نمی خواهد که درآمدهای خود را از حوزه صنعت ساختمان کاهش دهند.
مثلاً شهرداری هرساله بر هزینه های صدور پروانه ساختمانی می افزاید و همین عامل به پیشران تورمی در حوزه مسکن تبدیل می شود. پورحاجت تاکید کرد که برای جلوگیری از وقوع این مسائل، باید قوانین جدی تری تصویب کرد.
با افزایش هزینه های صدور پروانه ساختمانی، تولیدکنندگان نیز درصدد افزایش قیمت برخواهند آمد و در آن زمان است که بار دیگر، تورم مسکن بالا می رود و این نیاز ضروری، یک گام دیگر از متقاضیان فاصله خواهد گرفت.