یکی از اعضای سابق شورای عالی بورس به تشریح ظرفیتهای بازار سرمایه برای تأمین مالی پروژههای صنعت ساختوساز پرداخته و اعلام کرده که این بازار میتواند یک ابزار مالی مهم برای صنعت ساختمان کشور باشد.
به گزارش پرشین سازه ، محسن علیزاده عضو سابق شورای عالی بورس، توضیحاتی در خصوص ظرفیتهای بازار سرمایه برای تأمین مالی پروژههای صنعت ساختمان ارائه داد و اعلام کرد که این بازار ظرفیتهای شایان توجهی برای جذب سرمایههای داخلی و حتی خارجی در اختیار دارد. با توجه به حجم بالای تقاضا برای مسکن و البته نیاز ضروری کشور برای تأمین منابع مالی پایدار، بازار سرمایه (بورس) ابزارهای مختلفی را توسعه داده است که ظرفیت مناسبی برای تأمین مالی پروژههای ساختوساز دارند.
علیزاده در ادامه بیان کرد که اصیلترین ظرفیت بازار بورس برای تأمین مالی صنعت ساختوساز کشور، انتشار اوراق بهادار و صکوک است. به عبارت دیگر، شرکتهای فعال در حوزه ساختوساز میتوانند با انتشار اوراق مشارکت، منفعت، مرابحه و دیگر ابزارهای مالی اسلامی، نسبت به جذب سرمایههای مورد نیاز خود اقدام کنند.
ابزارهای بازار بورسی برای توسعه پایدار صنعت ساختوساز
این عضو سابق شورای عالی بورس در ادامه توضیح داد که بازار سرمایه ابزارهای تعریفشدهای در راستای تأمین مالی صنعت ساختمان در اختیار دارد که با استفاده از آنها میتواند نقشی کلیدی در تأمین منابع مالی مورد نیاز صنعت مسکن ایفا کرده و به توسعه پایدار آن کمک شایانی بکند.
از جمله این ابزارها میتوان به اوراق مشارکت و صکوک، صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات (REITs)، اوراق رهنی و روشهای افزایش سرمایه اشاره کرد.
مدیرعامل ثمسکن بیان داشت که بهرهبردن از روشهای تأمین مالی موجود در بازار سرمایه، میتواند منجر به کاهش وابستگی صنعت ساختوساز به تسهیلات بانکی و البته کاهش هزینههای مربوط به تأمین مالی شود.
علیزاده در ادامه، صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات (REITs) را بهعنوان یکی از مؤثرترین ابزارهای تأمین مالی پروژههای ساختمانی معرفی کرد و گفت که این صندوق به سرمایهگذاران امکان میدهد تا بدون نیاز به مشارکت مستقیم در پروژهای ساختمانی، بتوانند در بازار مسکن سرمایهگذاری انجام دهند. با این روش میتوان میزان نقدشوندگی بازار مسکن را افزایش داد و به تأمین مالی پروژههای بزرگمقیاس ساختوساز کمک زیادی کرد.
ضرورت بازنگری فرآیندهای صندوقهای مسکن
محسن علیزاده که سابق بر این عضو شورای عالی بورس بوده، در ادامه به اهمیت تسهیل فرآیندهای مربوط به راهاندازی و تأسیس صندوقهای مرتبط با حوزه مسکن اشاره کرد و بیان نمود که انتظار میرود با بازنگری و بهروزرسانی دستورالعملهای موجود در این زمینه، بتوان روندها را تسریع نمود.
علیزاده عرضه اولیه سهام (IPO) شرکتهای ساختمانی در بورس را یکی دیگر از ابزارهای کارآمد برای جذب سرمایه از طریق بازار بورس دانست و افزود:
این روش به شرکتها کمک میکند تا با افزایش سرمایه از طریق بازار بورس، پروژههای توسعهای خود را تأمین مالی کنند و در عین حال، ارزش سهام خود را افزایش دهند.
مشکلات مربوط به فروش متری مسکن
محسن علیزاده همچنین به موضوع نوظهور فروش متری مسکن اشاره کرد و توضیح داد که یکی از مهمترین چالشهای طرح فروش متری مسکن، تدوین چارچوبهای قانونی، حقوقی و مالی است، زیرا این راهکار ریسک زیادی دارد که با نظارت و تدوین دقیق مقررات، باید خطر سرمایهگذاری برای خریداران را به حداقل رساند.
وی بیان کرد که با راهاندازی کامل و البته قانونی طرح فروش متری مسکن در بورس کالا، متقاضیان خواهند توانست بر اساس بودجه خود، متراژ مشخصی از یک واحد مسکونی را خریداری کرده و با گذشت زمان، سرمایه متراکم لازم برای تملک کل یک واحد را جمعآوری کنند.
علیزاده اعتقاد دارد که این روش نه تنها میتواند فشار مالی مسکن را از روی خریداران بردارد، بلکه میتواند زمینه مناسبی برای تأمین مالی پروژههای ساختمانی در حال احداث را نیز فراهم نماید.
وی در پایان روی اهمیت تأمین مالی صنعت ساختوساز و بهویژه مسکن در کشور تأکید کرد و اعلام نمود که هدایت کردن منابع مالی خرد و متوسط به عرصه تولید ساختمان ضروری است و البته برای این کار به ضوابط قانونی خاصی نیاز است تا مسیرهای سرمایهگذاری امن و پایدار باشند.
با توجه به خبرهای مختلفی که در خصوص طرح فروش متری زمین در چند روز گذشته مطرح شده، به نظر میرسد که دولت برنامههای جدی برای جذب سرمایههای خرد مردم برای سرمایهگذاری در بازار مسکن دارد.