توسعه شهرهای ساحلی با مشارکت مردمی و سرمایه‌گذاری

توسعه شهرهای ساحلی با مشارکت مردمی و سرمایه‌گذاری

پیشنهاد توسعه شهرهای ساحلی با مشارکت مردمی برای بهبود وضعیت کلان شهرها


مدت هاست که در مورد اهمیت شهرهای ساحلی و پتانسیلی که دارند، صحبت می شود. حالا یکی از کارشناسان سیاستگذاری مسکن می گوید که برای بهبود وضعیت کلان شهرها و کاهش فشار جمعیتی آنها، باید توسعه شهرهای ساحلی را با جدیت بیشتری پیگیری کرد.

به گزارش پرشین سازه ، در صورتی که شهرهای ساحلی توسعه پیدا کنند، هم اقتصاد کشور بهبود پیدا می کند، هم زندگی در شهرهای بزرگ ساده تر خواهد شد. علاوه بر این، جذب سرمایه گذاری های پایدار نیز راحت تر می شود.

یکی از راهکارهایی که برای مشارکت عموم مردم در توسعه این شهرها مطرح شده، تاسیس یک شرکت عمرانی مردمی است که بتواند مالکیت و مدیریت این شهرها را به مردم واگذار کند.

در صورتی که چنین شرکتی تاسیس شود، این امکان برای مردم پیش می آید که به شکل مستقیم در توسعه این شهرها سرمایه گذاری کنند. به این ترتیب فرصت بهره وری از توسعه شهرهای جدید مهیا می شود.

فرشید ایلاتی، یکی از کارشناسان سیاستگذاری مسکن در خصوص این موضوع، توضیحاتی ارائه کرد و خاطرنشان ساخت که برای ایجاد شهرهای ساحلی جدید، باید یک شرکت سهامی عام تاسیس شود و سهام آن میان مردم، سرمایه گذاران بخش خصوصی و دولت توزیع گردد. به این ترتیب، این فرصت مهیا می شود که همه در توسعه این شهرها و منافع حاصل از آن، شریک شوند.

مردم می توانند سهام خریداری کرده و در مدیریت و توسعه شهرهای جدید مشارکت داشته باشند و سود خوبی به دست آورند. یکی دیگر از مزیت های این مدل از توسعه شهرهای ساحلی، افزایش حس مالکیت و مسئولیت پذیری شهروندان در مدیریت شهرهاست. افرادی که سهام شهرها را خریداری می کنند، برای سودآوری خود هم که شده، عملکرد بهتری در توسعه شهر مزبور خواهند داشت و حتی ممکن است میزان سرمایه گذاری خود را افزایش دهند.

یکی از سوالات اصلی این است که شهرهای جدید ساحلی در کدام سواحل ساخته خواهند شد؟ ایلاتی می گوید که سواحل مکران و جنوبی کشور می توانند گزینه های ایده آلی باشند. البته باید مطالعات دقیق زیست محیطی و اقتصادی صورت بگیرند و شهرهای مزبور به شکل هوشمند و پایدار توسعه پیدا کنند.

علاوه بر این، در طراحی و ساخت این شهرها باید فناوری های جدید استفاده شود و مدیریت انرژی، حمل و نقل و حفظ زیست محیط به شکل مدرن صورت بگیرد. در غیر این صورت، نمی توان با اطمینان گفت که شهرهای ساحلی جدید، جای مناسبی برای زندگی خواهند بود.

از سوی دیگر، احداث شهرهای ساحلی، پتانسیل خوبی برای رشد اقتصادی ایجاد می کند و ارتباطات بندری با کشورهای همسایه را افزایش می دهد. این پتانسیل مدت ها مغفول مانده بود و حالا که صحبت از توسعه شهرهای ساحلی می شود، اتفاق خوب و مبارکی است!

مردم باید شهرهای جدید ساحلی را بسازند!

تجربه نشان داده که دخالت دولت در توسعه شهرها، عاقبت چندان خوبی ندارد. نگاهی به شهرهای جدید احداث شده مؤید این موضوع است. به همین دلیل، توصیه کارشناسانی مثل آقای فرشید ایلاتی این است که خود مردم در توسعه شهرهای جدید ساحلی مشارکت داشته باشند و تا حد زیادی، احداث این شهرها به بودجه دولتی وابسته نباشد.

باید شرایطی مهیا شود تا مردم و سرمایه گذاران به حضور در شهرهای ساحلی علاقه پیدا کنند و سرمایه های خود را در آن بگذارند. چنین رویکردی می تواند به ایجاد اشتغال گسترده در حوزه های عمرانی، فناوری، گردشگری و خدمات شهری هم منجر شود.

پیش از این نیز دیده بودیم که توسعه شهری مثل عسلویه تا چه حد توانست اشتغال ایجاد کند و افراد زیادی را از سراسر ایران به این شهر بکشاند. سوال اینجاست که آیا در شهرهای جدید ساحلی هم می توان این رویکرد را دنبال کرد؟

به مرور زمان، ارزش سهام مردم بیشتر می شود و یک بازار مالی پایدار ایجاد خواهد شد. البته نباید در این مسیر به منابع طبیعی آسیب زد و رویکرد اصلی باید شهرسازی پایدار باشد.

فرشید ایلاتی بار دیگر تاکید کرد که اصلی ترین موضوع در ساخت و احداث شهرهای جدید، انتخاب سواحل و مناطق مناسب است.

این کارشناس سیاستگذاری مسکن تاکید داشت که بررسی مناطق مستعد در سواحل مکران و خلیج فارس باید در دستور کار قرار بگیرد و مشخص شود که آیا می توان توسعه پایدار را در این شهرها در پیش گرفت؟!

ایلاتی می گوید که برای شروع عملیات عمرانی و توسعه شهرهای جدید، اول از همه باید به فکر زیرساخت های اولیه بود. جاده، برق و آب باید احداث شود و ساختمان هایی که در شهر ساخته می شوند، باید با جدیدترین استانداردهای جهان ساخته شوند.

همچنین باید ارائه گزارش های دوره ای به سهامداران در دستور کار قرار بگیرد تا مدیریت شهر و سهامداری عمومی با بالاترین شفافیت پیش برود. در صورتی که همه چیز بر طبق اصول پیش برود، ساخت شهرهای ساحلی می تواند به یک الگوی موفق از مشارکت مردمی در توسعه شهر تبدیل شود و همچنین برای مردم ثروت‌زایی کند.

دیدگاه ها غیرفعال است