طرح های حمایتی مسکن از همان ابتدا با هدف خانه دار کردن خانواده ها راه اندازی شد. اما در ادامه، افراد مجرد نیز به آن اضافه شدند و توانستند از برخی مزایای این طرح ها بهره ببرند. حالا آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرصه مسکن ابلاغ شده و به نظر می آید که شرط تاهل یا سرپرست خانوادن بودن برای دریافت مسکن حمایتی الزامی شده است.
به گزارش پرشین سازه ، در بخشنامه قبلی گفته شده بود که افراد ۲۳ الی ۴۴ سال می توانستند در طرح های مزبور مسکن شرکت کنند، با این شرط که تا زمان تحویل واحدهای مسکونی، متاهل شوند! اما به نظر می آید که در بخشنامه جدید این موضوع منتفی شده است و ملاک عمل، قانون ساماندهی می باشد که فقط به افراد متاهل اجازه ثبت نام در طرح های حمایتی مسکن را می دهد.
در قانون مزبور و آیین نامه اجرایی آن، به طور واضح ذکر شده که متقاضیان طرح های مسکن حمایتی باید واجد چه شرایطی باشند. جوانان مجرد ۲۳ الی ۴۴ ساله که میتوانستند از طرح های مسکن حمایتی استفاده کنند و تا زمان تحویل متاهل شوند، حالا چنین مزیتی ندارند. دیوان عدالت اداری، بخشنامه مزبور را باطل کرده است و دوباره شرط تاهل و سرپرست خانوار بودن را به طور قطعی لحاظ کرده است.
البته لازم به ذکر است که با وجود حذف مجردان ۲۳ الی ۴۴ ساله، هنوز هم استثنا برای مجردان وجود دارد. مثلاً بانوان مجرد خودسرپرست بالای ۳۵ سال، مردان مجرد بالای ۴۵ سال، نخبگان علمی که توسط بنیاد ملی نخبگان تایید شده باشند و معلولان جسمی حرکتی بالای ۲۰ سال(با شرط معرفی بهزیستی) می توانند در طرح های مزبور ثبت نام کنند. این افراد در صورتی که شرایط اعلامی را داشته باشند، می توانند در طرح های حمایتی مسکن ثبت نام کرده و از مزیت هایی که دولت از طریق این طرح ها در نظر گرفته، بهره مند شوند.
یکی از سوالاتی که برای خیلی از متقاضیان مجرد مسکن پیش آمده، این است که بلاخره تکلیف مجردهای ۲۳ الی ۴۴ ساله ای که در طرح های مزبور ثبت نام کرده اند و توانسته اند آورده مالی هم داشته باشند، چه خواهد شد؟ آیا از طرح های مسکن حمایتی حذف می شوند و آورده های آنها به ایشان عودت داده می شود؟
گفته می شود که این افراد نیازی نیست که نگران مسکن خود باشند و همچنان در طرح های مزبور حضور خواهند داشت و می توانند از مزیت های آن بهره مند شوند.
واقعیت اینجاست که در حال حاضر، وضعیت مسکن به قدری وخیم شده که تنها اولویت دولت، رسیدگی به مسکن افراد متاهل است و طبیعتاً در این ساز و کار، نیازهای افراد مجرد به مسکن نادیده گرفته می شود.
قیمت میانگین مسکن در تهران به بیش از متری ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است و دیگر نمی توان بحران مسکن را نادیده گرفت. نگاه قدیمی به پدیده صاحبخانه شدن در روزهای کنونی چندان جوابگو نیست. در حال حاضر، بسیاری از جوانان، زندگی مستقل را تجربه می کنند و ترجیح می دهند که با والدین خود زندگی نکنند. علاوه بر این، بسیاری از افراد به دلیل مهاجرت از شهر خود، ناچار به زندگی مستقل می شوند. به همین دلیل است که باید مسکن افراد مجرد نیز مدنظر قرار داده شود.
البته لازم به ذکر است که طرح های مسکن حمایتی ویژه متاهل ها هم وضعیت چندان مناسبی ندارد. بسیاری از آنها حتی مراحل اولیه ساخت و ساز را نیز پشت سر نگذاشته اند و در گام های ابتدایی تامین زمین مانده اند.
گفته می شود که طرح هایی مثل قانون جوانی جمعیت و واگذاری زمین رایگان به متقاضیان واجد شرایط نیز، گرچه تداوم پیدا کرده اما اصلاً به سطح ایده آل و برنامه ریزی شده نزدیک نمی شود!
با توجه به وضعیت کنونی طرح های مسکن سازی، اصلاً عجیب نیست که شرایط بسیاری از متقاضیان مسکن، آشفته باشد.