گرانی سیمان و قطعی برق: دلالان برنده اصلی بازار

گرانی سیمان و قطعی برق: دلالان برنده اصلی بازار

قطعی برق، بلای جان صنعت سیمان؛ دلالان از جیب مصرف‌کننده می‌دزدند


سیمان که در روزهای اخیر گران تر شده با مشکل قطعی برق دست و پنجه نرم می کند. بر اساس گفته های دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، برنده اصلی این وضعیت، دلالان هستند که می توانند این محصول را با قیمت بالاتر بفروشند، وگرنه که تولیدکنندگان سهمی از این افزایش قیمت نمی برند.

به گزارش پرشین سازه ، علی اکبر الوندیان در واکنش به خبر افزایش قیمت سیمان در بازارهای مختلف، خاطرنشان ساخت که طبیعتاً قطعی برق این مشکل را به وجود می آورد و این موضوع به سادگی قابل پیش بینی بود.

در واقع با کاهش تولیدات کارخانه ها به خاطر قطعی برق، انتظارات تورمی ایجاد شد و همین عامل، قیمت ها را بالاتر برد. وگرنه سیمان تولیدکننده ها که با ساز و کار مشخصی قیمت گذاری شده و در بورس کالا عرضه می شود. قوانین نظارتی موجود بر عرضه این محصول باعث شده که قیمت سیمان از طرف تولیدکننده، متعادل باشد، به جز موارد استثنایی که به دلیل افزایش تقاضا و رقابت، ممکن است قیمت سیمان خارج از عرف معامله شود. که در این شرایط نیز بورس وارد عمل شده و معامله را باطل می کند.

متاسفانه در معاملات کف بازار چنین ساز و کار نظارت کننده ای وجود ندارد و به همین دلیل، گرانی های امروز سیمان به دلیل افزایش قیمت تولیدکننده نیست، بلکه دلالان و سوداگران از شرایط فعلی سوءاستفاده کرده و قیمت ها را بالا می برند.

از زمانی که صحبت قطعی برق کارخانه های تولید سیمان مطرح شد، جو روانی بازار سیمان به هم ریخت و خیلی از مصرف کنندگان توقع گرانی سیمان را داشتند. دلالان و سوداگران نیز از این فرصت استفاده کرده و با استناد به کاهش تولید ناشی از قطعی برق، این محصول را با قیمت بالاتری به دست خریداران رساندند. به طور کلی، در پروسه گرانی سیمان، هیچ یک از تولیدکنندگان سیمان دستی نداشته اند و همه چیز به نفع دلالان پیش رفته است.

تناقض آشکاری که در این موضوع وجود دارد، این است که قطعی برق در زمانی رخ می دهد که اوج فصل ساخت و ساز است. به طور سنتی، از قدیم الایام ساختمان سازی به تابستان موکول می شد اما حالا که قطعی برق و در نتیجه کاهش تولید رخ داده، امر ساختمان سازی نیز با اختلال مواجه شده است.

بسیاری از پروژه های ساختمانی با کمبود سیمان مواجه خواهند شد و این مسئله، روند ساخت آن ها را متوقف می سازد. البته در نهایت، تولیدکنندگان سهمی از این گرانی نمی برند و همه چیز به جیب دلالان می رود.

بر اساس گفته های علی اکبر الوندیان، سهمیه برق صنعت سیمان هر سال کمتر می شود. به نفعی که سهمیه امسال نصف سهمیه تابستان سال گذشته بوده است. خوشبختانه در سال ۱۴۰۲، برق رسانی به واحدهای تولیدی از جمله سیمان با مدیریت بهتری انجام گرفت و حتی نسبت به سهمیه خود، ۱۰ درصد برق اضافه تری نصیب صنعت سیمان شد. به این ترتیب، تولید سیمان متوازن با تقاضای بازار پیش رفت و با وجود رشد ۱۰ درصدی تقاضا، کنترل بازار به خوبی صورت گرفت.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اعلام کرد که در سال گذشته، نزدیک به ۶۶ میلیون تن سیمان به بازار کشور عرضه شد و همین مسئله، قیمت ها را مناسب نگه داشت. اما در حال حاضر، این وضعیت تغییر کرده و به نظر نمی آید که مدیریت سال گذشته تکرار شود.

الوندیان تصریح کرد که تنها راه بازگشت به شرایط ثبات بازار، تامین برق مصرفی واحدهای تولیدی به خصوص در نقاط پرمصرف است. در این شرایط، تمام طرف های درگیر از جمله مصرف کننده و تولیدکننده، آسیب میبینند و تنها کسی که سود می برد، دلال است.

این مقام مسئول اعلام کرد:

صنعت تولید سیمان، هزینه های ثابت زیادی دارد و با ایجاد مشکل و اختلال در روند تولید، هزینه ها نیز بیشتر می شود و کارخانه ها ناچارند، خسارت زیادی را متحمل شوند.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود به این نکته اشاره کرد که کاهش تولید سیمان، بر صادرات این محصول نیز اثر می گذارد. زمانی که کوره های تولید سیمان خاموش می شوند، کارخانه ها قادر به اجرای تعهدات صادراتی خود نیستند و به این ترتیب، به سادگی بازارهای صادراتی خود را از دست خواهند داد.

از آن جایی که بخش زیادی از ارزآوری در کشور از همین محل تامین می شود، نباید این تهدید را به سادگی پشت گوش انداخت. در حال حاضر، کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله کویت و عراق، مشتریان اصلی کلینکر ایران هستند و تقاضای قابل توجهی از همسایگان شمالی و شرقی نیز به صنعت سیمان کشور سراریز می شود. صادرات کلینکر ایران به هند و بنگلادش نیز انجام می گیرد. بنابراین با قطعی برق واحدهای تولیدی، صنعت بزرگ صادرات سیمان به خطر خواهد افتاد.

دیدگاه ها غیرفعال است