گرانی سیمان؛ جنگی بین تولیدکنندگان و انبوه‌سازان

گرانی سیمان؛ جنگی بین تولیدکنندگان و انبوه‌سازان

چرا سیمان اینقدر گران شد؟ تقصیر تولیدکنندگان است یا انبوه‌سازان؟


یکی از دلایل اصلی گرانی های اخیر مسکن، افزایش قیمت سیمان است. این روزها، محصول مهمی مثل سیمان ۳۰ الی ۴۰ درصد گران تر شده و هیچکس هم حاضر به پذیرفتن مسئولیت این ماجرا نیست. انبوه سازان و تولیدکنندگان، مدام انگشت اتهام را به سمت همدیگر می گیرند.

به گزارش پرشین سازه ، انبوه سازان می گویند که دلیل اصلی گرانی قیمت سیمان، تولیدکنندگان آن هستند که هر زمان که بخواهند، می توانند قیمت را بالا ببرند. البته تولیدکنندگان نیز منکر این موضوع شده اند و مسئولیت گرانی های اخیر را نمی پذیرند.

در تابستان امسال، برق کارخانه های تولید سیمان به شکل مکرر قطع می شد و همین مسئله منجر به کاهش تولید شد و طبیعی است که کمبود محصول، اثر خود را روی قیمت بگذارد. به نحوی که سیمان از کیسه ای ۷۰ الی ۸۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان رسید. البته این موضوع خیلی دوام نیاورد و دوباره قیمت سیمان کاهشی شد و به کیسه ای ۱۳۰ هزار تومان برگشت.

تولیدکنندگان سیمان نیز همین موضوع را به عنوان عذر موجه خود می آورند و می گویند که به دلیل ناترازی برق، تولید کارخانه ها کاهش یافته و در نتیجه، قیمت سیمان نیز بالاتر رفته است. بنابراین تقصیری متوجه آنها نیست.

یکی از اعضای سابق اتحادیه سیمان در مورد گرانی های اخیر این محصول ساختمانی، اظهاراتی داشت و خاطرنشان ساخت که برای عمران هر چیزی، به سیمان احتیاج است. بنابراین زیربنای سازندگی در کشور، سیمان می باشد.

علی محمد‌ بد در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد که سیمان برخلاف دیگر محصولات، قابلیت ذخیره سازی و انبار کردن ندارد. علاوه بر این، در سال های گذشته، رشد تولید سیمان به صفر رسیده و اساساً ساخت و سازی در کشور صورت نمی گیرد که بخواهد از سیمان استفاده کند. بنابراین تولید سیمان باز هم کمتر شد.

از سوی دیگر، نمی توان افزایش هزینه های کارخانه ها را نادیده گرفت. در طی سال جاری، هزینه های کارخانه های سیمان ۳۰ الی ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد و چاره ای جز گرانی برای کارخانه داران باقی نگذاشت.

این فعال صنعت سیمان در ادامه به شرح دلایل گرانی سیمان پرداخت و اعلام کرد: اصلی ترین دلایل گرانی سیمان، افزایش نرخ سود بانکی، شهادت رئیس جمهور، بالا رفتن نرخ اوراق قرضه دولتی برای ساخت راه و جاده دانست. در چنین شرایطی پیمانکاران ضرر می کنند و طبیعی است که ساخت و ساز در کشور کمتر شود.

یکی از دلایل دیگری که از نگاه علی محمد بد توانسته روی قیمت سیمان در تابستان امسال اثر بگذارد، قطعی مکرر برق بوده است. تا قبل از سال جاری، فقط در تیرماه بود که شاهد قطعی برق و نتیجتاً کاهش تولید بوده ایم اما از امسال، مرداد ماه نیز به سیر قطعی برق اضافه شد.

کار به جایی رسید که تولید ماهانه سیمان از ۵ میلیون به ۲ میلیون تن رسیده است. به عبارت دیگر، بیش از نیمی از ظرفیت تولید سیمان کمتر شده! علاوه بر این، تولید کلی سیمان در پنج ماه اول امسال با کاهش ۱۰ درصدی مواجه بوده است.

از آن جایی که برای ساخت این محصول به برق زیادی احتیاج است، قطعی مداوم آن در تابستان امسال توانست اثری جبران ناپذیر روی تولید بگذارد. این فعال صنعت سیمان در ادامه یادآور شد که قیمت سیمان حداقل ۳۰ درصد بیشتر شده، این در حالیست که تولید سه ماه اخیر سیمان در کشور به طرز چشمگیری کمتر شده که طبیعتاً روی قیمت نیز اثر می گذارد.

همچنین نباید فراموش کرد که به علت کاهش ساخت و ساز در کشور، تمایل انبوه سازان به خرید سیمان کمتر شده است. دو عامل قطعی برق و کاهش ساخت و ساز باعث شد که تولیدکنندگان نتوانند به اندازه سال های قبل تولید سیمان داشته باشند. بنابراین تورم موجود در جامعه و هزینه رایج کارخانه ها و افزایش عوارض گمرکی و کرایه های حمل بار، بلاخره توانستند اثر خود را روی قیمت این کالا بگذارند.

از سوی دیگر، انبوه سازان نیز حرف خود را می زنند و نمی پذیرند که گرانی سیمان به این دلایل بوده باشد. دبیرکل کانون سراسری انبوه سازان می گوید که شرکت های تولیدکننده و سازوکار بورسی در کنار هم قرار گرتفه اند و شرایطی را ایجاد می کنند تا بر اساس آن، هروقت که تمایل داشتند سیمان را گران می کنند.

فرشید پورحاجت اعلام کرد که اولین کار این شرکت ها باید تاسیس نیروگاه های اختصاصی برق بود که در طی این سال ها با وجود هشدارهای مکرر کارشناسان و مسئولین، پیگیری نکرده اند و حالا کمبود برق و گاز را بهانه ای موجه برای عدم تولید می دانند.

در روزهای آتی، فصل سرما پیش روی ماست و قطعاً قطعی گاز نیز خواهیم داشت. بنابراین باید در انتظار گرانی مجدد سیمان باشیم.

دیدگاه ها غیرفعال است